Koncertzāle «Rīga» ar vērienu atzīmējusi jubileju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ar vērienīgu un krāšņu koncertu, kas bija veltīts vienam no izcilākajiem Latvijas komponistiem - Ivaram Vīgneram, koncertzāle «Rīga» svētdien nosvinēja gada jubileju.

Spītējot draudiem, ka tiks atslēgta elektrība vai kā citādi ierobežotas skatītāju tiesības un traucēta pasākuma norise, koncertzāles gada jubilejas koncerts netika atcelts un notika, kā bija plānots. «Protams, to apmeklēja būtiski mazāks skatītāju skaits, jo daudzi bija pakļāvušies advokāta Sergeja Rudāna izplatītajiem meliem un neriskēja svētdien doties uz koncertzāli. Varu vēlreiz apliecināt, ka līdz tiesas spriedumam ne LZA, nedz tās advokātam Sergejam Rudānam nav tiesību ietekmēt koncertzāles darbību un visi tajā plānotie pasākumi notiks. Aicinu cilvēkus nebaidīties un droši iegādāties biļetes uz visiem koncertzālē plānotajiem pasākumiem un it īpaši - uz Latvijas Jaunatnes teātra izrādēm,» sacīja koncertzāles «Rīga» valdes priekšsēdētājs Juris Millers.

Koncertzāles «Rīga» jubilejas koncertā tika iedibināta jauna tradīcija - koncerta pirmajā daļā uz skatuves kāpa jaunie un talantīgie mūziķi un dziedātāji Miks Akots un Marta Balode, kurus TV skatītāji iepazina šovā «Radīti mūzikai», kā arī Sniedze Prauliņa, Klāvs Jankevics, Melisa Kovaļova un Patrīcija Cuprijanoviča, kas pārsteidza skatītājus ar dziedājumu no Zigmara Liepiņa muzikālās izrādes «Žanna d'Arka». «Šo tradīciju - dot iespēju plašākai sabiedrībai sevi parādīt uz lielās skatuves - mēs turpināsim ik gadu,» piebilda Millers.

Kā jau bija solīts iepriekš, koncerta otrajā daļā skanēja komponista Ivara Vīgnera populārākās dziesmas, ko izpildīja komponista laikabiedri - Ēriks Kamarūts, Ingus Pētersons, Žoržs Siksna, kā arī jaunās paaudzes dziedātāji - Rihards Bērziņš un Ginta Krievkalna. Tā bija emocionāla atkaltikšanās ar daudzām I.Vīgnera dziesmām, ko papildināja arī laikabiedru atmiņas par izcilo komponistu. «Esmu patiesi emocionāli saviļņota par šodien redzēto un dzirdēto - es neticēju, ka tas viss izdosies tik lieliski!» pēc koncerta sacīja I.Vīgnera dzīvesbiedre Aija Vīgnere.

Koncertzāle «Rīga» tika atklāta 2014. gada 20. septembrī Latvijas Zinātņu akadēmijas Lielajā zālē, kas 42 gadus netika pilnvērtīgi izmantota pēc tajā notikušā ugunsgrēka, daudzus gadu desmitus bija bez apkures un ventilācijas un bija novesta līdz pirmsavārijas stāvoklim. Koncertzāles telpu atjaunošanā tika ieguldīti aptuveni 500 000 EUR (tikai no privātiem līdzekļiem, bez valsts vai pašvaldības finansējuma), ko Latvijas Zinātņu akadēmija rakstveidā apņēmās pakāpeniski pārņemt savā bilancē, bet, lai izvairītos no šā līgumā un Civillikumā paredzētā pienākuma, tās valde viltoja dokumentu, ar kuru tika attaisnota šāda rīcība.

2015. gada jūlija beigās LZA veica mēģinājumu prettiesiski izbeigt līgumu, melojot sabiedrībai, ka SIA «Rīgas koncertzāle» ir it kā nozagusi 246 radiatoru sekcijas (kuru patiesībā telpās nemaz nebija) un maldināja sabiedrību par it kā esošu nomas parādu, lai gan tas patiesībā nepastāv.

Savas prettiesiskās rīcības leģitimizēšanai LZA piesaistīja vienu no Latvijā dārgākajiem advokātu birojiem - «Borenius», kura pārstāvis Sergejs Rudāns sāka aktīvu koncertzāles «Rīga» nomelnošanas kampaņu un veica mēģinājumu ar varu pārņemt koncertzāles īpašumus, lai gan šādu rīcību jau iepriekš aizliedza Latgales priekšpilsētas tiesa.

Abas puses ir cēlušas savstarpējus prasījumus tiesā un, lai arī puses sarunu ceļā bija gatavas izlīgumam, advokāta Sergeja Rudāna rīcības dēļ izlīguma parakstīšana nenotika.

SIA «Rīgas koncertzāle» ir vērsusies policijā ar lūgumu sākt kriminālprocesu pret Sergeju Rudānu par nepatiesu ziņu izplatīšanu un kaitniecību, kuras rezultātā notiek mēģinājums iznīcināt SIA «Rīgas koncertzāle» saimniecisko darbību, kā arī lūgusi Latvijas Zvērinātu advokātu padomi izvērtēt Sergeja Rudāna rīcības atbilstību advokātu Ētikas kodeksam.

Šosezon koncertzālē «Rīga» ir gaidāma virkne kultūrvēsturisku koncertu, starp kuriem īpaši gribētos izcelt Margaritas Vilcānes 75 gadu jubilejas koncertu, kas notiks tieši Latvijas estrādes karalienes dzimšanas dienā, kvarteta «Eolika» 35 gadu jubilejas papildkoncertu, koncertu «Stabulnieks. Čaks. Rīga», jau par tradīciju kļuvušo koncertu ciklu «Rīgas Ziemassvētki», kas šogad top sadarbībā ar Raiti Ašmani, grupas «Iļģi» ziemas saulgriežu nakts koncertu, kā arī koncertus «Raimonda Paula Vecgada melodiju virpulis», ar kuriem sagaidīsim 2016. - Maestro jubilejas gadu. Tāpat nozīmīgu lomu koncertzāles repertuārā ieņem Latvijas Jaunatnes teātris, kas savu sezonu 1. septembrī atklāja ar Jura Kulakova muzikālo izrādi «Mazais princis» un šosezon piedāvās ne tikai jau iepriekš iestudētās izrādes («Un atkal Pifs», «Eslingena», «Cukurs. Herberts Cukurs», «Žanna d’Arka», «Gumijas princis», «Facebook. Post Scriptum» u.c.), bet arī vairākus jauniestudējumus – tostarp Margaritas Stārastes pasaku «Kraukšķītis» (ar Nika Matvejeva un Marata Samauska dziesmām), piedzīvojumu stāstu «Kapteiņa Granta bērni», pasaulē zināmā mūzikla «Boyband» Latvijas pirmizrādi un dokumentālās dramaturģijas jauniestudējumu «Janvāris 1991». Biļetes uz koncertzālē «Rīga» plānotajiem pasākumiem ir pieejamas visās «Biļešu paradīzes» kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu