Jelgavas pili Muzeju naktī apvīs dzintara un sarkanās krāsas burvība

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Muzeju naktī 17.maijā no plkst. 19 līdz 1 apmeklētājus gaidīs arī Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) un tās krāšņākā pērle - Jelgavas pils. Atbilstoši šā gada tēmai «Sarkanā krāsa - dzintars» ikviens interesents varēs iepazīt dzintara daudzveidīgās un brīnumainās pārvērtības.

Sarkanā ir vispiesātinātākā no visām krāsām, un tās toņu pārmaiņu spēles ļaus izjust mākslinieku grupas gleznu izstāde «Sarkans, oranžs, dzeltens!», kura savu atklāšanu pils Aulas foajē piedzīvos tieši Muzeju naktī. Rotaļas ar krāsu bagātību ir turpinājums jau iepriekšējos gados pilī izvietotajām izstādēm, kas tika veltītas zaļajai un zilajai krāsai. Savukārt pils muzejā būs aplūkojama izstāde «Jelgavas pils pastkartēs», kas tika veidota par godu pils 275.jubilejai.

Kamēr pieaugušie priecēs acis gleznu izstādē, mazākie apmeklētāji tiks aicināti paši spēlēties ar sarkano krāsu radošajā darbnīcā LLU pasniedzējas Intas Paulsones vadībā, veidojot savus mākslas darbus no plastilīna un kartona.

Lai gan no dabas pētnieku viedokļa dzintars ir tikai fosilie sveķi, latviešu tautai tas gadsimtiem ilgi ir nozīmējis daudz ko vairāk. Dzintars ir informācijas nesējs, kas simbolizē latvietību un tautas pašapziņu no folkloras līdz pat Imanta Kalniņa daiļradei un dziesmas vārdiem - «dzintara latvieši krogos sēž un pa brītiņam traukus plēš!». LLU dziedošie kolektīvi «Liepa», «Ozols» un «Riti» Muzeju naktī neaicinās dzintara latviešus traukus plēst, taču latviešu tautai nozīmīgās dziesmas meistarīgi virpinās kā dzintarus krellēs, kas lāsmos dažādās nokrāsās un toņkārtās.

LLU studentu devīze Muzeju naktī būs «Katram savs dzintars», apmeklētājiem piedāvājot iespēju piedzīvot sava «īpašā dzintara» tapšanu. Šā unikālā garduma pagatavošanas noslēpumos dalīsies visu universitātes fakultāšu pārstāvji, un katrs palīdzēs ar savām zināšanām, lai zeltainais kārums varētu priecēt gan mazus, gan lielus tā mīļotājus.

Pārsteigumu apmeklētājiem sagādās ne tikai LLU studenti, bet arī darbinieki, kuri kopīgiem spēkiem izveidojuši izstādi «Dzintars - dzimtas relikvija». Interesenti varēs apskatīt gan dārgumus, kas krāti LLU darbinieku un studentu vecmāmiņu pūra lādēs gadu desmitiem, gan arī universitātei dāvinātos priekšmetus un suvenīrus ar dizainā iestrādātu dzintaru.

Muzeju naktī jelgavniekus un pilsētas viesus priecēs arī citi pārsteigumi - pils Aulā notiks deju kolektīva «Skalbe» un draugu sadancis «Man liekas, ka lidot protu...», Dorotejas vēstuļu darbnīcā kaligrāfes Īvijas Bērziņas vadībā varēs izzināt vēstuļu rakstīšanas tradīcijas un iemēģināt roku sava rokraksta izkopšanā. Savukārt LLU Studentu teātrī mākslas mīļi varēs baudīt Pantomīmas monoizrādi «Spēles sākums» un apskatīt Andra Merkmaņa gleznu izstādi.

Interesentus priecēs vēl kāds šā gada jaunums - iespēja apmeklēt Augsnes muzeju Lauksaimniecības fakultātē un Anatomijas muzeju Veterinārmedicīnas fakultātē. Plašai sabiedrībai šie muzeji būs atvērti pirmo reizi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu