Kroderam novēl iestudēt piekto "Hamletu"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdienas vakarā Valmieras teātrī notika leģendārā latviešu režisora Oļģerta Krodera 90 gadu jubilejas vakars. Jubilārs no sveicējiem saņēma daudz ziedu un laba vēlējumu, tostarp - atrast laiku, lai piekto reizi iestudētu Šekspīra "Hamletu", ko pats atzinis par visu laiku labāko lugu.

Uz izcilā latviešu teātra režisora jubilejas vakaru bija ieradušies gan citu Latvijas teātru aktieri un režisori, gan jubilāra draugi, gan ar mākslu mazāk saistīti cilvēki. Viesu vidū, atšķirībā no citiem šāda veida pasākumiem, manīja visai maz politiķu.

Režisors Dž.Dž.Džilindžers ar dzīvesbiedri - aktrisi Elīnu Dzelmi - un eksprezidents Valdis Zatlers ar kundzi
Režisors Dž.Dž.Džilindžers ar dzīvesbiedri - aktrisi Elīnu Dzelmi - un eksprezidents Valdis Zatlers ar kundzi Foto: TVNET
Milzīgā jubilejas torte, ko bija sarūpējusi maizes ceptuve "Liepkalni"
Milzīgā jubilejas torte, ko bija sarūpējusi maizes ceptuve "Liepkalni" Foto: TVNET

Ikviens viesis, ienākot teātra vestibilā, varēja pamielot acis (un starpbrīdī arī nobaudīt) ap lielisko jubilejas torti, bet pēc tam doties uz zāli, lai noskatītos režisores Indras Rogas iestudēto koncertuzvedumu, bet otrajā daļā - novērtēt, kādus sveicienus Kroderam sagatavojuši citu teātru kolēģi.

Kroderu sveic Nacionālā teātra aktrises
Kroderu sveic Nacionālā teātra aktrises Foto: TVNET
Viens no Hamletiem - režisors un aktieris Edmunds Freibergs
Viens no Hamletiem - režisors un aktieris Edmunds Freibergs Foto: TVNET

Uz skatuves kāpa gan trīs Krodera iestudēto "Hamletu" galveno lomu atveidotāji (kā zināms, Ivars Stonins, kurš spēlēja ceturto Hamletu, pašlaik dzīvo Amerikā), gan aktrises, kas reiz pie režisora spēlējušas Sarkangalvītes, gan četras Latvijas Nacionālās operas Karmenas (Krodera biogrāfijā atrodams arī viens Bizē "Karmenas" iestudējums), gan pārstāvji no Nacionālā teātra pagājušā gada populārākās izrādes "Latgola.lv", gan Dailes teātra "primadonnas" Intars Rešetins un Lauris Subatnieks, tādējādi reklamējot nākamnedēļ gaidāmo "Primadonnu" pirmizrādi.

Latvijas Nacionālās operas četras Karmenas
Latvijas Nacionālās operas četras Karmenas Foto: TVNET
"Gaidām ciemos pie mums Dailes teātrī!" aicina "primadonnas" Intars Rešetins un Lauris Subatnieks
"Gaidām ciemos pie mums Dailes teātrī!" aicina "primadonnas" Intars Rešetins un Lauris Subatnieks Foto: TVNET

Starp apsveikumiem un priekšnesumiem svētku vakara viesiem bija iespēja noskatīties dokumentālo filmu par Kroderu. Savukārt savā uzrunā vakara otrajā daļā režisorsteica klātesošajiem nelielu uzrunu, paužot arī domu: "Ceru, ka reiz Latvijā piedzims cilvēks, kurš sapratīs, ka kultūra ir daudz svarīgāka par ekonomiku. Paskatieties, kā dzīvo tajās valstīs, kur ir attīstīta gan kultūra, gan ekonomika. Šīs lietas iet roku rokā."

"Ceru, ka reiz piedzims cilvēks, kurš sapratīs, ka kultūra ir svarīgāka par ekonomiku," savā uzrunā pauda Kroders
"Ceru, ka reiz piedzims cilvēks, kurš sapratīs, ka kultūra ir svarīgāka par ekonomiku," savā uzrunā pauda Kroders Foto: TVNET

"Esmu redzējis trīs Krodera iestudētās izrādes - "Karali Līru", "Mariju Stjuarti" un "Hamletu". Mans novēlējums būtu - lai režisors atrod spēku un laiku iestudēt piekto "Hamletu"," savā uzrunā pauda eksprezidents Valdis Zatlers, savukārt apgāda "Zvaigzne ABC" prezidente Vija Kilbloka aicināja Kroderu rakstīt grāmatas "Mēģinu būt atklāts" turpinājumu, uzsverot, ka to gaida lasītāji.

Nacionālā teātra aktrises Ditas Lūriņas un Valmieras teātra aktieru kopīgais priekšnesums
Nacionālā teātra aktrises Ditas Lūriņas un Valmieras teātra aktieru kopīgais priekšnesums Foto: TVNET
Valmieras teātra aktieri Ieva Puķe un Ivo Martinsons
Valmieras teātra aktieri Ieva Puķe un Ivo Martinsons Foto: TVNET

"Skatoties koncertu, es ļoti labi sapratu, kāds darbs tajā ieguldīts. Mēdz jau teikt, ka tas ir sirdsdarbs, un tomēr - manī ir tik daudz emociju, ka es to nespēju izteikt," redzēto novērtēja jubilārs, neslēpjot savu aizkustinājumu un gandrīz katru priekšnesumu pavadot ar trāpīgiem komentāriem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu