«Rīgas Biržā» Taizemes Kultūras dienas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 13. līdz 18.augustam Mākslas muzejā «Rīgas Birža» notiks Taizemes Kultūras dienas, pavēstīja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja reklāmas un informācijas darba kuratore Natālija Sujunšalijeva. Taču Taizemes kultūras dienu oficiālā atklāšana notiks 12.augustā ar Taizemes vēstnieka oficiālo uzrunu un Taizemes klasiskās dejas priekšnesumiem Bunditpatanasilpa institūta dejotāju izpildījumā.

Pateicoties Taizemes vēstnieka Latvijā Tērakuna Nijoma (Theerakun Niyom) iniciatīvai, gaidāma pasākumu programma, kas caur dažādām mākslas formām atklās Taizemes kultūras bagātības, un programmas kodolu veidos Taizemes klasiskās dejas tērpu izstāde.

Sujunšalijeva informēja, ka muzeja apmeklētāji tiks aicināti mainīt pasīvā skatītāja lomu un kļūt par aktīviem dalībniekiem Taizemes kultūras dienu programmas pasākumos, kuru mērķis ir veidot izpratni par Taizemes klasiskās dejas tradīcijām un vēsturi, dejā visbiežāk sastopamajiem tēliem, horeogrāfiju un dejas nozīmi kopējā Taizemes kultūras kontekstā.

rigasbirza.lv

Boses zālē tiks izstādīti Taizemes klasiskās dejas tērpi un eposa «Ramajana» galveno varoņu maskas. Ekspozīciju veidos tērpi no četriem Taizemes reģioniem, kas atšķiras gan ar krāsu toņiem, gan ar izmantotajiem rotājumiem. Apmeklētāji varēs apskatīt mītiskā tēla Kinnarī (Kinnaree) tērpu. Šīs būtnes apakšējā ķermeņa daļa ir līdzīga putnam, spārni ļauj brīvi lidot starp divām pasaulēm – cilvēku un mītisko pasauli. Izstādīti būs arī dejotājiem vīriešiem radītie tērpi – kareivīgā mērkaķa Hanumana (Hanuman) un desmit seju dēmona Tosakuna (Tosakun) kostīmi un maskas. Tiks izstādīti 12 krāšņi Taizemes klasiskās dejas tērpi un četras maskas.

14.augustā plkst.16.30 muzejs aicinās uz sarunu «Smaidu zeme Taizeme» ar mākslas vēsturnieci un pieredzējušu ceļotāju Vitu Ozoliņu.

15. un 17.augustā plkst.12 tiks piedāvātas masku darbnīcas bērniem un viņu vecākiem. Muzeja pedagoga vadībā darbnīcas dalībnieki iepazīsies ar izstādē redzamajiem mītiskajiem tēliem un, izvēloties saistošāko no redzētā, darinās sev masku. Atraktīvāko masku autori un radošākie dalībnieki iegūs Taizemes vēstniecības īpaši sagatavotās balvas.

Programmas noslēgumā 18.augustā plkst.12 un 16 muzejā norisināsies Taizemes klasiskās dejas darbnīca. Ikvienam interesentam tiks piedāvāta unikāla iespēja apgūt Taizemes klasiskās dejas kustības un horeogrāfiju profesionālu dejotāju vadībā. Deju darbnīcu vadīs augstas klases dejotāji no Bunditpatanasilpa institūta Taizemē. Aicināti visu vecuma grupu dejas mīļotāji.

Sujunšalijeva norādīja, ka visos pasākumos vietu skaits ir ierobežots, tādēļ iepriekš jāpiesakās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu