Pirmais atriebējs jau ieradies Latvijā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Džo Džonstona (Joe Johnston) un studijas "Marvel" jaunākā ekranizācija komiksam "Kapteinis Amerika: pirmais atriebējs" ("Captain America: The First Avenger") ekranizācija jau nedēļu vērojama uz Latvijas kino ekrāniem. Šis ir stāsts par Stīvu Rodžersu, komiksu varoni, kas radās pagājušā gadsimta četrdesmitajos kā ASV patriotisma iemiesojums un lāga zēns, kurš, ģērbies ASV karoga krāsās, nēsā zvaigžņotu vairogu un cīnās ar ļaunuma asi (nacistiem un citiem ļaundariem, kas vēlas pakļaut pasauli).

Komiksa popularitāte manāmi kritās, kad karš bija beidzies, tomēr "Marvel" turpina komiksu izdot. Filmas uzņem jaunus apgriezienus un dāvā šiem varoņiem otro elpu.

Apraksts. Stīvs Rodžerss (Chris Evans) piekrīt piedalīties eksperimentālā programmā, kas viņu pārvērš par superkareivi, turpmāk sauktu par kapteini Ameriku. Rodžerss pievienojas ASV armijas spēkiem kopā ar Bakiju Bārnsu un Pegiju Kārteri, lai stātos pretī naidīgajai organizācijai HIDRA, kuras priekšgalā atrodas nežēlīgais Sarkanais Galvaskauss (Hugo Weaving).

Pārdomas. Vai esi turējis rokās kādu no šiem komiksiem un vairākkārt to pāršķirstījis? Es ne. Tomēr biju sajūsmā par lielisko kino lenti "Dzelzs cilvēks" un pat par ne tik lielisko tās turpinājumu, un nesmādēju arī "Toru".

Man vienkārši patīk, kad fantastika tiek dzīvīgi ievilkta mūsu pasaulē, tas rada modernas pasakas pēcgaršu.

Šīs ekranizācijas ir pasaku filmas, kas domātas skatītājiem ar plašāku fantāziju, un, ja filmas veidotāji parāda mums, kāda vēl varētu izskatīties mūsu pasaule, tikai varbūt pavisam citā dimensijā, kāpēc gan tam neatvēlēt pāris latu un stundu no savas dzīves?

Kadrs no filmas "Kapteinis Amerika: pirmais atriebējs"
Kadrs no filmas "Kapteinis Amerika: pirmais atriebējs" Foto: publicitātes

"Kapteinis Amerika" nav slikta filma, tomēr jāatzīst, ka tā varēja būt daudz, daudz labāka. Pirmkārt, man, un es pieļauju, ka tā domā liela daļa šajā pasaules malā, filmas traucējošākā daļa bija mežonīgi amerikāniskais patriotisms, kas strāvo cauri filmai, bet nedrīkst pārmest amerikāņu patriotisma ikonai faktu, ka tā ir patriotiska. Tādai tai ir jābūt, un mums atliek vien izbaudīt visu pārējo, kas tajā baudāms. Otrkārt, nepameta sajūta, ka filmas vidū kaut kur pazuda dažādas stāsta detaļas, tā, it kā būtu bijis scenārijs uz pāris lapaspusēm grūti salasāms vai arī tas būtu rakstīts no komiksa, kuram pazudušas pāris lapas. Protams, es pārspīlēju, bet izskatījās tā, it kā filmas veidotāji filmas vidū būtu palikuši pavirši un sasteiguši visu, jo tiem drīzumā jāķeras pie lielā noslēguma, filmas "Atriebēji" ("The Avangers"), kurā tiks apvienoti tēli no filmām "Dzelzs vīrs", "Tors" un "Kapteinis Amerika". Ja "Atriebēji" nākamgad būs viena no labākajām filmām, es apsolos viņiem piedot šīs paviršības pret "Kapteini Ameriku". Starp citu, lūk, apstiprinātā "Atriebēju" aktieru komanda, kas filmas veidotājiem būs jāsavalda un jāsaliek pa plauktiņiem (skat. video).



Starp citu, nelielai atkāpei, šajā filmā redzēsi iemīļotā "Dzelzs vīra" Tonija Stārka tēvu Hovardu Stārku jaunībā, kad Stārku industrija sāka savu darbību, un viņu atveido Dominiks Kūpers (Dominic Cooper).



Īpaši sajūsmu radīja vairākas lietas, piemēram, lieliskais humors, kas caurstrāvo "Kapteini Ameriku", īpaši smieties liek gan Stenlija Tucci (Stanley Tucci) atveidotais Dr. Abrahams Erskins, gan ļaunais pulkvedis Česters Filips, kura lomā iejūtas Tomijs Lī Džouns (Tommy Lee Jones), viņi, tāpat kā pārējie aktieri, savas lomas notēlo lieliski, un aktieriem neko pārmest par darbu šajā filmā nevar, visi zina savu vietu un pilda savu funkciju, jo īpaši filmas galvenie varoņi Kriss Evans (Chris Evans) un Hjugo Vīnings (Hugo Weaving), par viņiem man komentāru nav.


Neskatoties uz labajām aktierspēlēm, patīkami pārsteidza filmas vizuālais noformējums, jo šoreiz uzdevums nebija viegls. Vajadzēja paņemt salīdzinoši autentisku Otrā pasaules kara vidi, kuru nepiespiesti, bet pietiekami konkrēti izkrāsot komiksu krāsās un piešķirt tai komiksu detaļas, dažādus nāvīgus retro autiņus, iznīcinātājmočus, īpašus ieročus, tērpus, ķiveres, ugunsmetējus un tamlīdzīgas pieaugušo rotaļu mantiņas. Tas nepārprotami bija izdevies, jo "Kapteinis Amerika" skatītājam liek šai pasaulei pat noticēt, lai cik absurda tā būtu, protams, pozitīvā nozīmē.





Patīkami pārsteidza fakts, ka beidzot scenāristi un veidotāji ir samierinājušies ar faktu, ka viņiem ir jāpieņem komiksu tēli tādi, kādi tie ir, neko nepārspīlējot, neko nesamākslojot. Ja "Kapteinim Amerikam" komiksā bija lemts parastā un diezgan stulba izskata triko, zābakos un ķiverē stāties pretī ļaunajiem fašistiem, tad tā arī bija. Paldies, ka viņi šo tizlo tērpu nepārveidoja par ložu necauršaujamu vai supermodernu, bet ļāva aktieriem un pārējai videi darīt savu darbu, kas skatītājam šīs sīkās detaļas liek vienkārši aizmirst. Ja skatīties - skatīties kinoteātros.



Vērtējums:

7/10



Runājot par "Atriebējiem", es pagaidām nesaprotu, kas gan "Toram" varētu likt atgriezties uz zemes un palīdzēt cilvēkiem, protams, ja neskaita faktu, ka ar Natālijas Portmanes atveidoto Džeinu Forsteri viņam tā arī nekas īsti "nesanāca".



Pēc filmas titriem ir skatāms īss ieskats "Atriebējos", bet brīdinu, tas satur vairākus spoilerus, tāpēc labāk sākumā noskaties "Kapteini Ameriku".




The by moviestune

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu