Dzīvā reportāža: Dziesmu svētku noslēgums Mežaparkā (550)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Šodien ar svētku gājienu un noslēguma koncertu izskan XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki. Svētdienas vakarā Mežaparka lielajā estrādē notika svētku noslēguma koncerts «Līgo». Jau no agra rīta bijām pieslēgušies svinīgajam svētku gājienam un atspoguļojām to no visu dalībnieku pulcēšanās vietas pie Brīvības pieminekļa līdz pat noslēgumam pie Dailes teātra. Bijām kopā ar jums arī Dziesmu svētku noslēguma koncertā Mežaparkā. Koncerts ir noslēdzies, taču dziesmas vēl turpina pieskandēt Mežaparka lielo estrādi! Lai svētki atbalsojas!

(informācija ir papildināta)

01:32 Mežaparka estrādē arī pēc koncerta noslēguma turpina skanēt dziesmas

01:21 Publika un kori vienojas kopīgā dziesmā «Pūt vējiņi». Estrādē valda fantastiska kopības sajūta un mīlestība vienam pret otru un savu zemi

01:01 Koncerta noslēgumā emocionāli izskan «Dvēseles dziesma». Solisti - Inese Romancāne un Zigfrīds Muktupāvels

00:55 Skan «Gaismas pils»

00:53 Uz skatuves stājas visi diriģenti un deju uzvedumu virsvadītāji, komponisti, dziesmu vārdu autori un solisti.

00:50 «Saule, Pērkons, Daugava» pēc publikas pieprasījuma izskan divas reizes

00:42 Uz skatuves stājas visi kori un izskan «Saule, Pērkons, Daugava»

00:29 Neskatoties uz vēlo nakts stundu, koncertu kopā ar vēcākiem vēro daudz bērnu, no kuriem daži aizmiguši vecākiem uz rokām

23:43 «Gaidījām šo brīdi piecus gadus,» sarunā ar TVNET atzīst koncertu apmeklējošie Sandra un Ivars, kas Mežaparkā koncertu klausās kopā ar bērniem. Vaicāti, vai ir kas tāds, ko viņi vēlas īpaši dzirdēt koncertā, precētais pāris atzīst, ka vēlas izbaudīt neaprakstāmo sajūtu kopumā, tomēr pauž nožēlu par to, ka noslēguma koncertā neizskanēs Raimonda Paula un Jāņa Petera dziesma «Dzimtenei».

23:37 Populārākās dziesmas cilvēki skatītāju rindās dzied līdzi

23:36 Daudzi cilvēki, kuri svētku koncertu vēroja aiz sētas, pamazām izklīst

23:24 Koris atgriežas uz skatuves un nodzied Dod Dieviņi ar Raimonda Tigula muzikālo pavadījumu un Mārim Sirmajam diriģējot. Pēc milzu ovācijām un saucieniem atkārtot koris kopā ar skatītājiem vienojas dziesmā vēlreiz.

Sajūta Mežaparka estrādē - neaprakstāma.

23:23 Iestājoties tumsai, Mežaparka estrādē zilās gaismas rada pasakainu atmosfēru

Foto: Flickr/Dziesmusvetki

23:22 Visādi citādi svinīgajam noskaņojumam politisku nokrāsu piešķir estrādes apkaimē manāmie organizācijas «eiro – NĒ!» aktīvisti, dalot skrejlapas, kurās aicina atlaist Saeimu.

22:26 Tā kā galvenā skaņa nāk no pašas skatuves, skatītāju rindās skaļruņi nav izvietoti, šis koncerts ir klusāks nekā pirms pieciem gadiem. Kā sarunā ar TVNET neilgi pirms Dziesmu svētkiem skaidroja noslēguma koncerta mākslinieciskais direktors un virsdiriģents Ivars Cinkuss, tas darīts tāpēc, lai klātesošajiem nebūtu sajūtas, ka viņi klausās radio.

22:10 Netiekot pie iespējas vērot koncertu skatītāju rindās, daudzi izmanto iespēju un dara to, stāvot aiz sētas vai sēžot pakalniņā.

22:00 Vairāki simti cilvēku līdz savām sēdvietām steidza tikai pēc trešās koncerta dziesmas, jo apsargi, koncertam sākoties, liedza nokavējušajiem doties uz savām vietām.

21:16 Sumina cienījamo diriģentu Robertu Zuiku viņa simtgadē

21:10 TVNET novēroja, ka krietnu laiku pirms koncerta un arī pēc tā sākuma pie Mežaparka estrādes bija manāmas vairākas personas, turot zīmītes, ka vēlas iegādāties biļetes, tomēr tikai retajam paveicās tikt pie ieejas kartes. Sludinājumu portālos vienas biļetes cena pirms koncerta bija sasniegusi pat 50 latus.

20:50 Svētku koncertu turpina pūtēju orķestri

20:48 Koncerta scenārija autore Nora Ikstena: Noslēguma koncerta ideja ir pēc iespējas tīrākā, vienkāršākā un autentiskākā veidā parādīt līgo simbolisko nozīmi latviešu folklorā un Latvijas vēsturē.

20:17 Cilvēki ar sajūsmu un aplausiem bauda svētku koncertu. Koncertu iespējams skatīties arī LTV.

19:00 Mežaparkā sākas Dziesmu un deju svētku noslēguma koncerts

18:45 Nokļūšana uz Dziesmu un deju svētku noslēguma koncertu norit bez aizķeršanās

18:14 Cilvēki dodas uz Mežaparka lielo estrādi, lai skatītos svētku noslēguma koncertu


16: 15 Gājiens ir noslēdzies

16:11 Dziesmu un deju svētku preses sekretāre Inga Vasiļjeva uzsver, ka šī kavēšanās neietekmēs noslēguma koncerta «Līgo!» sākumu, kas plānots plkst. 19, jo dalībnieki, kas veikuši svētku gājienu, dodas uz Mežaparka estrādi.

16:00 Noslēgumam tuvojas svētku gājiens. Tas ievilcies par veselu stundu


14:58 Rīga dimd! Dalībnieku rindās viesi no Japānas

14:40 Čikāgas vīru koris, koris no ķenguru zemes «Atbalsis», Vīnes latviešu koris, deju kolektīvs no Briseles u.c.

14:35 Seko ārzemju kolektīvu gājiens

14:00 Zilo ezeru zeme! Gājienā devušies Balvu novada dalībnieki. Viņiem seko Daugavpils

13:50 Pie Dailes teātra satiktā Dziesmu svētku gājiena skatītāja Vineta ir atlidojusi uz Latviju no Austrālijas kopā ar saviem trim dēliem Edvardu, Emīlu un Artūru, kā arī meitu Grētu, lai atbalstītu vectēvu, kurš dzied Ogres rajona Suntažu korī. Tautas dejas savulaik dejojusi arī viņa pati, un latviskās vērtības ģimene cenšas kopt, arī atrodoties tālu prom no mājām. Vineta atzīst – šādi mirkļi patiešām raisa nostalģiju pēc Latvijas

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

13:15 Zemgale!

13:07 Gājienam pievienojas Ventspils novads. Starp dalībniekiem arī pats pilsētas mērs Aivars Lembergs

13:00 Gājiena laikā TVNET sastapa arī vairākus ārzemēs dzīvojošus latviešus, kas braukuši tieši uz Dziesmu svētkiem. Rīgas centrā valda pacilāts noskaņojums – skatītāji vēlas nofotografēties ar to dalībniekiem un izsaka viņiem laba vēlējumus.

12:22 Gājienu turpina kurzemnieki

12:17 «Tie ir gaidīšanas svētki. Tu gatavojies, gatavojies un tagad ir! Tūlīt jau būs tas brīdis. Tā ir skaista un pacilājoša sajūta,» par Dziesmu svētku noslēguma koncertu Mežaparkā izsakās kāda gājiena laikā sastaptā kora dalībniece.

12:11 Gājienā devušies Valkas novada un Valmieras dalībnieki

12:15 Atjaunotais Rīgas latviešu biedrības koris «Erelbe» ir mantinieks vienam no senākajiem pašmāju koriem, kam šogad aprit 135 gadi. Pie Brīvības pieminekļa sastaptās kora dalībnieces, uz jautājumu, ko viņām nozīmē Dziesmu svētki, ar lepnumu atbild: «Visu!» Ar nedēļas laikā uzņemto pozitīvo enerģiju un spēku pietiekot turpmākajai piecgadei.

11:45 «Lai visi dzied! Tie, kas dzied, ir labestīgi cilvēki, jo visas sliktās emocijas tiek izdziedātas ārā un cilvēks paliek labāks,» ikvienam novēl viena no Dziesmu svētku dalībniecēm

11:35 Mazliet noguruši, taču ļoti laimīgi – aptuveni tā savu noskaņojumu raksturo TVNET gājiena laikā uzrunātie svētku dalībnieki. Jautāti par karsto laiku, ar ko koristiem un dejotājiem nācās saskarties nedēļas laikā, pieredzējušākie atzīst – karsts ir visiem vienādi un tveice bijusi arī pirms divdesmit gadiem, tomēr sūroties nav laika, jo piedzīvotās Dziesmu svētku emocijas ir tā vērtas

11:10 pievienojam jaunu fotogaleriju «Dziesmu svētku gājiens un dalībnieku apbalvošana»

10:59 Gājienu vēro arī Rīgas Domes vadītājs Nils Ušakovs. «Galvenais, ko vēlētos šodien pateikt, ir - latvieši, jūs esat baigie malači!» viņš raksta tviterī

10:45 Gājiena dalībnieku rindās arī māmiņa ar bērnu ratiņiem. Šogad jaunākajam Dziesmu svētku dalībniekam ir tikai 6 mēneši

10:30 Pirmie gājienā dodas Vidzemes novada kolektīvi. Svētku dalībniekiem ir labs garastāvoklis, viņi māj ar ziedu pušķiem gan kamerām, gan gājiena skatītājiem

10:15 Gājiens ir sācies. Pirmie to sāk svētku goda virsvadītāji, viņiem seko amatpersonas

10:08 Balvas pasniegtas jauniešu TDA «Teiksma», TDA «Dancis», koriem «Gaudeamus», «Sōla», «Kamēr» u.c.

10:00 Pie Brīvības pieminekļa notiek svētku dalībnieku apbalvošana. Klāt ir visas augstākās Latvijas amatpersonas.

Foto: instagram.com/dziesmusvetki

9:40 No Latviešu biedrības nama sākas Pūtēju orķestru «Karoga gājiens».

Skaties gājiena tiešraidi ltv.lv

9:24 Pie Brīvības pieminekļa pulcējas pirmie gājiena dalībnieki, tiek pārbaudīta skaņas aparatūra un gaisā virmo pozitīvas emocijas.

Pie Brīvības pieminekļa pulcējas pirmie gājiena dalībnieki
Pie Brīvības pieminekļa pulcējas pirmie gājiena dalībnieki Foto: TVNET

LTV gājiena tiešraide no plkst. 10.30.

Gājiens notiks plkst. 10.00 – 15.00 no Brīvības pieminekļa pa Brīvības ielu līdz Dailes teātrim.

7. jūlijs, sestdiena

  • 09.30 Pūtēju orķestru «Karoga gājiens» (mo Rīgas Latviešu biedrības nama pa Raiņa bulvāri līdz Brīvības piemineklim)
  • 10.00 – 15.00 Svētku dalībnieku gājiens (no Brīvības pieminekļa pa Brīvības ielu līdz Dailes teātrim). Sēdvieta tribīnēs - 30 Ls.
  • 10.00 – 17.00 Amata meistaru darinājumu gadatirgus (Vērmanes dārzā)
  • 19.00 Noslēguma koncerts «Līgo!» (Mežaparka Lielajā estrādē). ieeja 3 - 30 Ls.
  • 23.00 – 04.00 Sadziedāšanās nakts (Mežaparka Lielajā estrādē)

Noslēguma koncerts ilgs aptuveni trīs stundas. Pēc koncerta notiks sadziedāšanās.

Komentāri (550)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu