Kinomūzikas albumus iesaka literāts Otto Ozols

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nesen iznākušajā mūzikas un izklaides žurnālā "Figaro"atrodami bestsellera "Latvieši ir visur" autora Otto Ozola ieteiktie kinomūzikas albumi. Sadarbībā ar jauno žurnālu piedāvājam ar tiem iepazīties arī portāla TVNET lasītājiem.

"Filmu industrijā strādājošie zinās pateikt cik liela nozīmē ir filmu mūzikai – pareizai skaņu celiņa jeb soundtrack izvēlei. Tādēļ to dara profesionāļi, kam ir izcilas zināšanas par mūzikas pasauli, perfekta gaume un, latviski runājot, smalka oža. Lai filma izdotos, viņiem jāspēj atrast unikālas pērles, jāprot pārsteigt skatītājus ar kaut ko īpašu. Gribu atzīmēt četru filmu mūzikas izlases, kurās ir ārkārtīgi daudz fantastisku skaņdarbu, kas var likt jums aizturēt elpu vai atcerēties sajūtu, kad "skudriņas skrien pār muguru"," - tā Otto Ozols.

Filmas "The Thomass Crown affair" 1999.gada versijas ar Pīrsu Brosnanu un Renē Ruso galvenajā lomā skaņu celiņš burtiskā nozīmē ir pilns ar muzikāliem dārgakmeņiem un leģendāriem izpildītājiem. Michel Legrand sacerētā tituldziesma "Windmills Of Your Mind" tika pie "Oskara" jau 1968.gadā filmas oriģinālajai versijai. Jaunajā versijā to iedziedājis Stings un padarījis to vēl īpašāku, pievienojot tai smalkus regeja akcentus. Tas ir jādzird! Īpaši tādēļ, ka citos Stinga CD to neatrast.

Vēl izlasē ir klasiskā Nina Simone "Sinner Man" versija, kur

izcilā dzeža un blūza dziedātāja spilgti parāda savu neparasti skaisto balsi.

Filmai izvēlēta dziesmas versija ir ar īpaši dziļu un pamatīgu kulmināciju. Muzikāls orgasms pilnā krāšņumā! Šajā izlasē ir vēl vairākas tikpat burvīgas dziesmas, bet īpaši jāizceļ leģendārais komponists Bill Conti - viņa instrumentālie darbi drīzāk devējami par brīnumainu noskaņu mūziku. Conti kinopasaulē bauda pamatotu cieņu jau kopš "Rocky" laikiem.

"Colleteral" ir interesanta filma, kurā satiekas tādas zvaigznes kā Toms Krūzs, Džada Smita un uz pāris sekundēm arī Džeisons Stethems (Jason Statham). Skaņu celiņš ir filmas lielākā pievienotā vērtība. Filma jau tā ir laba, bet

mūziku piemeklējis cilvēks ar neparasti plašu redzesloku.

Nepārspīlējot var teikt, ka tur ir viss – no elpu aizraujošā Paul Oakenfold "Ready Steady Go" korejiešu versijā, smeldzīgā Audioslave "Shadow On The Sun" līdz pat džeza leģendas Miles Davis "Spanish Key" un Baha "Air", ko negaidīti uzrunājoši aranžējuši "Klazz Brothers & Cuba Percussion" – neparasta vācu dzeža mūziķu un kubiešu perkusionistu apvienība.

"Black Hawk Down" var pamatoti uzskatīt par vienu no labākajām filmām par moderno karu. Tomēr mūzika filmai izvēlēta bez militāra patosa, tur dzirdēsiet emocionāli negaidīti dziļas skaņdarbus, kas liek sajust Āfrikas un tuvo Austrumu īpašo smeldzi. Filmas tituldziesmā "Gortoz a ran - J'attends" ir apvienojušies tādi talanti kā franču dziedātājs Denez Prigent un austrāliete Lisa Gerrard (mūzikas gardēži viņu pazīst arī kā slavenās grupas "Dead Can Dance" dalībnieci. Tā ir dziesma, par kuru atkal varu teikt – ir jādzird!

Filmas kopējo muzikālo noskaņu veidojis ievērojamais filmu komponists Hans Zimmer. Ļoti interesants atklājums filmā bija dziesma "Barra Barra". Tās autors ir alžīrietis Richard Taka, un tieši ar šo dziesmu viņš apliecina,

ka arī arābu pasaulē var rasties iespaidīgi rokmūzikas skaņdarbi.

Šī ir viena no tām dziesmām, kas liek "skudriņām pa muguru" skriet. Līdzīgi var raksturot arī citus skaņdarbus no "Black Hawk Down" skaņu celiņa.

"Shine a Light" – Holivudas leģendas, oskarotā režisora Martina Skorsēzes koncertfilma par "Rolling Stones". Pa Oskaram kabatā ir arī gandrīz katras filmas operatoram un, nešaubos, ka arī citiem filmas veidotājiem. Tālāk raksturot filmu un tās mūziku ir gandrīz neiespējami – ko tur vēl piebilst!

Un tomēr... Pašus "Rolling Stones" var no jauna atklāt ar katru jaunu koncertu, bet šoreiz bija vēl vismaz divi interesanti atklājumi, kurus ir vērts dzirdēt. Pirmais ir unikālā tikšanās ar blūza pasaule leģendu Buddy Guy. Izcilā jamm sessions dziesmu "Champagne & Reefer" ar Buddy to gandrīz burtiski izgaršo abi ģitāristi Keith Richards un Ronnie Wood.

Pašam Mikam Džegeram acis spīd, un balsī var skaidri sadzirdēt viskija garšu.

Šis ir taisnākais ceļš, kā vienreiz dzirdēt un visu mūžu atdot dvēseli blūza mīlestībai.

Otrs atklājums bija visai pikants: nekad agrāk nebiju iedomājies, ka amerikāņu popdziedātājai Kristīnai Agilerai (Christina Aguilera) varētu būt tik iespaidīga rokmūzikas rīkle. Dziesmā "Live with me" viņa ar Miku Džegeru "paņem" viens otru kā visīstākie rock n’roll dzīvnieki. Visticamāk, ka tikai Bila Clintona ģimenes klātbūtne koncertā atturēja viņus Bobby Keys saksofona pavadījumā slīgt vēl dziļāk... Kopumā koncerts nav tikai "Rolling Stones" vien. Par katru pavadītājmūziķi var droši teikt, ka viņš savā jomā ir viens no labākajiem pasaulē. "Rolling Stones" tādus pazīst, mīl un var atļauties.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu