Vidējais latvietis Gūtenmorgens meklē trešo aci

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas filmu maratona ietvaros 4.maijā plkst. 19:00 kino "Rīga" Lielajā zālē pirmo reizi plašākai auditorijai tiks demonstrēta režisores Elīnas Eihmanes īsfilma "Gūtenmorgens un trešā acs", kas tapusi pēc Māra Bērziņa grāmatas "Gūtenmorgens" stāsta motīviem. Ieeja uz filmu maratonu ir bez maksas.

"Gūtenmorgens un trešā acs" ir otrais Eihmanes ekranizējums kādam no Māra Bērziņa grāmatu stāstiem. Pirmā ir 2009.gadā uzņemtā īsfilma "Gūtenmorgens un laika mašīna". Sarunā ar TVNET pati režisore atklāj, ka šīs sadzīviskās problēmas risinošās filmas ir domātas jebkura vecuma auditorijai.

"Gūtenmorgens ir vidējās paaudzes vidējais latvietis, kurš iekuļas dažādās ikdienišķās situācijās un risina tās neparastos veidos."

Jaunā īsfilma sākas ar to, ka no rīta, stāvot pie loga, Gūtenmorgens saprot, ka viņš vairs īsti neredz. Šai problēmai viņš nolemj pieiet gūtenmorgeniski un, klīstot pa pilsētu, iemaldās jogas salonā, nolemjot atvērt sev trešo aci. Protams, ne viņa ģimenei, ne draugiem nav skaidrs, kāpēc viņam šādi jārīkojas. Valsts Kultūrkapitāla fonda finansētā filma ir desmit minūšu gara, un to caurvij arī indiešu tradicionālās dejas, piedaloties kolektīvam Nataļjas Garaņinas vadībā.

Šādi sapnī Gūtenmorgens redz savu sievu. Viņas lomā - Elita Kļaviņa
Šādi sapnī Gūtenmorgens redz savu sievu. Viņas lomā - Elita Kļaviņa Foto: publicitātes

Režisore atklāj, ka arī pats grāmatas autors ar sava stāsta atdzīvināšanu ir ļoti apmierināts. Īsfilmas uzņemšanā iesaistījušies vairāki Jaunā Rīgas teātra aktieri – galvenais varonis Gūtenmorgens ir Kaspars Znotiņš, guru Kalniņa lomu atveido Ģirts Krūmiņš, flautistu bērziņu spēlē Andris Keišs, savukārt Gūtenmorgena ģimenes locekļus, sievu un dēlu, spēlē Elita Kļaviņa un Dāvis Matīss Žilde.

Eihmane ar Bērziņu iecerējusi sadarboties arī nākotnē, un patlaban viņa strādā pie pilnmetrāžas filmas scenārija nesen iznākušajam autora romānam "Titāna skrūves". Tas vēsta par cilvēkiem pēc 30 un ir vairāk pietuvināts realitātei. Romāna galvenais varonis rakstura ziņā pat nedaudz līdzinās Gūtenmorgenam, un tajā aprakstīts tas, kā viņš satiek savu mūža mīlestību.

Ar prognozēm, kad varētu sākties filmēšana, režisore pagaidām nesteidzas, jo pašmāju kino veidotājiem uz valsts finansējumu ir jāstāv garās rindās, kas var ievilkties gadiem. Decembrī viņa plāno doties pieredzes apmaiņā uz Taivānu, un turpmākie "Titāna skrūves" priekšdarbi tiks veikti šajā zemē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu