Aktieri svin Starptautisko teātra dienu (9)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

27. martā teātra ļaudis visā pasaulē atzīmē Starptautisko teātra dienu. No Latvijas lielākajiem teātriem šos svētkus kā tradīciju ir pieņēmis Latvijas Nacionālais teātris.

Latvijas Nacionālajā teātra sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Rimšēviča atklāj, ka Latvijas Nacionālajam teātrim Starptautiskās teātra dienas svinības notiek jau vairāku gadu garumā. Šovakar par godu Starptautiskajai Teātra dienai teātrī būs muzikālā uzveduma «Žurka (ne)būs!» pirmizrāde, kuru apmeklēs gan teātra darbinieki, gan viņu ģimenes. Pēc izrādes paredzēts arī svētku galds, lai teātra darbinieki varētu atpūsties neformālā gaisotnē.

Savukārt Dailes teātra sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Jakovļeva pastāstīja, ka Dailes teātrī īpašas svinības nav paredzētas, jo aktieriem jāspēlē izrādes, kuras ir repertuārā, un teātra darbiniekiem svētki jau ir atrasties uz skatuves.

Dailes teātra aktrise Aija Dzērve, saņemot zvanu no kolēģa, kurš darbojas konkurējošā teātrī, bija pārsteigta par svētku sveicieniem.

«Kādreiz arī Dailes teātrī bija svētku koncerts par godu Starptautiskajai teātra dienai, žēl, ka vairāk nav, gribētos, lai šī diena būtu īpaša, nozīmīga aktieriem. Kad mani sveica kolēģis, apmulsu sākumā,

svētki aizmirstas, ja tos nesvin un par tiem nedomā ikdienas ritmā,»

aizdomājas Aija Dzērve.

Aktrise priecājas, ka Latvijas Nacionālais teātris šos svētkus ir izveidojis par tradīciju un svin ik gadu. Aija cer, ka arī viņas darba vieta atsāks svinēt šo aktieriem nozīmīgo dienu. Pati aktrise svētku vakaru pavadīs uz skatuves, spēlējot izrādē «Ļaujiet izšaut!».

Toties Latvijas Nacionālās operas sabiedrisko attiecību vadītāja Ieviņa Ancena informē, ka šajā vakarā operā ir koncerts «Operetes ekspresis» un pēc tam arī svinīgs bankets operas darbiniekiem.

Svētkus aktieriem radīja Starptautiskais teātra institūts 1961. gadā, ar mērķi popularizēt teātra un miera kultūru. Daudzi vietējo un internacionālo teātru pasākumi tiek veidoti, lai paspilgtinātu šo notikumu. Lai veicinātu teātra un miera kultūru, tiek radīta kopīgā ziņa, kuru iztulko vairāk nekā divdesmit valodās un izplata pasaulē, tādējādi paspilgtinot ideju par mieru un mākslu. Latvijas ziņu šajā gadā izplatīja Elita Kļaviņa.

Pirmā Starptautiskā teātra dienas ziņa tika uzrakstīta un izplatīta Francijā 1962. gadā. Starptautiskā teātra diena teātru vidē ir populāra joprojām.

TVNET sveic visus aktierus un teātra cienītājus svētkos!

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu