Bītli vinilā: «Abbey Road» (1969) (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šogad apritēja 50 gadu kopš «The Beatles» debijas singla, savukārt visi grupas albumi nupat atkal laisti klajā vinila formātā. Godinot grupu, kas pārvērta vairāku paaudžu mūziku, TVNET sadarbībā ar apgādu «Mansards» publicē šo leģendāro ierakstu recenzijas no Klāsa Vāveres grāmatas «Roka faili 1: The Beatles».

«Abbey Road» (1969)

Dziesmu saraksts: Come Together; Something*; Maxwell’s Silver Hammer; Oh! Darling; Octopus’s Garden**; I Want You (She’s So Heavy); Here Comes The Sun*; Because; You Never Give Me Your Money/ Sun King/ Mean Mr. Mustard/ Polythene Pam/ She Came In Through The Bathroom Window/ Golden Slumbers/ Carry That Weight/ The End; Her Majesty.

* autors ir Harisons, ** autors ir Stārkijs (Ringo Stārs), visas pārējās dziesmas sacerējuši Lenons/Makartnijs

«Abbey Road»
«Abbey Road» Foto: Publicitātes foto

Pēc nomācošās «Let It Be» (lai arī ierakstīts pirms «Abbey Road», atklātībā «Let it Be» nonāca nepilnu gadu pēc tā – recenziju lasiet rīt) epizodes atkal atgriežoties vecajā labajā Ebīroudā pie producenta Džordža Mārtina, galvenais jautājums ir – vai bītli spēs pacelties pāri savstarpējiem aizvainojumiem un biznesa nesaskaņām, lai vēlreiz uzburtu maģiju, kas agrāk viņiem izdevās tik bieži? Atbilde – spēja!

Pārsteidzoši, bet slavenākās un labākās dziesmas – «Something» un «Here Comes The Sun» – šoreiz ir Džordža devums, kas, apliecinot iepriekš grupā nepietiekami novērtētu autora potenciālu, piesaka viņa turpmāko popbalāžu stilistiku. Džona «ComeTogether» ir efektīgs blūzroks, kas atvasināts no veca Čaka Berija gabala, filigrāni izstrādātā «Because» ar brīnišķīgu balsu harmoniju ir balstīta apgrieztā Bēthovena Mēnesnīcas sonātes akordu secībā, bet «I Want You (She’s So Heavy)» – skanējumā un emocionalitātē pats smagākais un intensīvākais bītlu ieraksts – iespaidīga liecība par viņa izmisīgo apsēstību ar Joko. Pola spožā ideja ir lielais popūrijs jeb Ebīroudas svīta plates otrajā pusē – kontrastaini krāšņā veselumā saausti melodiju fragmenti, skaistuma, smeldzes un lepnuma pilns bītlu odisejas rezumējums, ko noslēdz «The End» – dramatisks finālnumurs ar Ringo bungu solo, ekspresīvām, citai citu papildinošām triju pārējo ģitāras partijām un atvadu vārdiem and in the end the love you take is equal to the love you make.

Sākumā albumam bija iecerēts nosaukums «Everest», taču, tā kā neviens nevēlas doties uz Himalajiem, lai uzņemtu vāka foto, tiek pieņemts lēmums godināt viņu kopīgās jaunības un mūzikas mājvietu. 1969. gada 8. augusta rītā visi sapulcējas pie Ebīroudas studijas un top leģendārā «zebras» bilde – iznākuši no sava slavas gadu patvēruma, bītli dodas pasaulē, kur viņu ceļi šķiras. Nav šaubu, ka šis ir īstais brīdis un īstais veids, kā beigt viņu brīnišķīgo un brīnumaino kopīgo ceļojumu.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu