Mūziķi godinās mūžībā aizgājušo Uldi Stabulnieku (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

25. novembrī, Rīgas Kongresu namā izskanēs mūžībā aizgājušā Ulda Stabulnieka piemiņas koncerts, kurā uzstāsies leģendāri skatuves mākslinieki, kā arī jaunās latviešu estrādes zvaigznes.

Šobrīd jau pilnā sparā Rīgas kinostudijā notiek mēģinājumi un Latvijā populāri skatuves mākslinieki gatavojas vērienīgajam koncertam, kurā izskanēs 30 Ulda Stabulnieka sarakstītas dziesmas. Koncertā piedalīsies Margarita Vilcāne, Ojārs Grinbergs, Rita Trence, Imants Vanzovičs, Viktors Lapčenoks, Samanta Tīna, Igo, Juris Vizbulis, Dāvids Kalandija, Aija Andrejeva, Dons, Ginta Krievkalna, Ira Krauja, Laimis Rācenājs, Niks Matvejevs, Mārtiņš Brauns, Raimonds Ozols, Ieva Akuratere, Ingus Pētersons, Jānis Stībelis, Normunds Rutulis, Jānis Skanis, Marija Bērziņa, Gundars Grasbergs, Valdis Zilveris, Juris Hiršs, grupas «Bites Blues Band», «Putnu Balle», «Remix», «MoNo», «PeR», «Mirage Jazz Orchestra», «Melo M», kā arī koris «Kamēr...» diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā un koris «Omnes» diriģentes Aijas Kukules vadībā. Par koncerta muzikālo noformējumu rūpēsies arī Kristaps Krievkalns un viņa mūziķu grupa.

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Sarunā ar TVNET dziedātājs Dons jeb īstajā vārdā Artūrs Šingirejs, kurš pēdējā gada laikā atkal atgriezies uz Latvijas šovbiznesa skatuves, atklāj, ka viņam Uldis Stabulnieks asociējas ar leģendāro dziesmu «Tik un tā». «Cilvēka aiziešana nekad nav tas patīkamākais brīdis, bet tā tas dzīvē iekārtots. Un tāpēc mēs esam šeit, lai dziedātu un atcerētos viņa dziesmas, un nodotu tās jaunajai paaudzei,» teic Dons, kurš tandēmā ar skatuves partneri Gintu Krievkalnu dziedās

«Teic, kur tu ej?», ko Uldis Stabulnieks uzrakstījis nepilnas divas nedēļas pirms savas nāves.

Zīmīgi, ka dziesmas vārdu autore ir dzejniece Māra Zālīte. Piemiņas koncerta organizators Juris Millers atklāj, ka Zālīte neraksta tekstu jau gatavai mūzikai, taču šoreiz, izņēmuma kārtā, dzejniece jau gatavai kompozīcijai uzrakstījusi dzeju.

Gintai Krievkalnai ar Ulda Stabulnieka mūziku saistās bērnības atmiņas. «Šobrīd, domājot par Uldi Stabulnieku, man ir bēdīgas sajūtas, jo, gatavojoties šim koncertam, es atklāju, cik komponistam ir daudz skaistu dziesmu, kuras līdz šim nezināju. Esmu pārliecināta, ja es nezināju, tad arī citi klausītāji nezināja. Kāpēc, kas ir noticis iepriekšējo gadu laikā, kad vēl pats komponists bija aktīvāks, ka liela daļa no viņa rakstītajām dziesmām nav aizgājušās tautās? Ir bēdīgi, ka tā. Gatavojoties koncertam, sev pazīstamiem bērniem vaicāju, kādas Ulda Stabulnieka dziesmas viņi zina, bērni labākajā gadījumā var nosaukt «Tik un tā». Tas neattiecas tikai uz bērniem, bet arī uz pieaugušajiem.

Skumji, jo komponists bija muzikāli dziļa personība un sarakstījis tik daudz skaistu dziesmu.

Turklāt septiņdesmitajos gados, kad cilvēki Latvijā dzīvoja tik informatīvi ierobežotā telpā, Stabulnieka dziesmās jūtama pasaules elpa. Un šodien pamainot mazliet aranžiju, Stabulnieka dziesmas skan «firmīgi». Tas ir bēdīgi, ka sākam domāt par cilvēku tikai tad, kad viņš jau ir aizgājis citā saulē,» savu viedokli pauž Krievkalna.

Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Dziedātāja Aija Kukule stāsta, ka ar Uldi Stabulnieku viņai saistās vislabākās atmiņas. «Braucot uz ārzemēm, viņš vienmēr bija spēlējošais pianists. Mēs kopā bijām Japānā, Amerikā, Grieķijā un citās valstīs. Es nevarēju atteikt dalību šajā piemiņas koncertā, kas ir domāts tik cēliem mērķiem. Koncertā ar bērnu kori «Omnes» izpildīsim Ulda dziesmu «Aiz loga stikla»,» stāsta Kukule.

Viņa atminas, ka Uldis ir bijis liels savdabis.

«Ir arī dažas dziesmas, ko viņš rakstīja solistiem, bet īstenībā viņš rakstīja mūziku, ko pats izpildīja, un tas bija vislieliskākais. Viņš katru reizi, izpildot savas dziesmas, ielika tajās citas krāsas un nianses. Viņa izpildījums bija tas unikālais, kas padara ārkārtīgi grūtu viņa darba izpildi citiem dziedātājiem,» nosaka Kukule.

Savukārt stundu pirms piemiņas koncerta – pulksten 18.00 Kongresu nama foajē klausītājiem tiks prezentēts Ulda Stabulnieka līdz šim neizdoto dziesmu krājums «Es mīlu dzīvi skaisto», kurā ir ietvertas 2007. gadā ierakstītās, bet līdz šim nekad publiski neizdotās Ulda Stabulnieka paša iedziedātās dziesmas.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu