Bītli vinilā: «A Hard Day’s Night» (1964) (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šogad apritēja 50 gadu kopš «The Beatles» debijas singla, savukārt visi grupas albumi nupat atkal laisti klajā vinila formātā. Godinot grupu, kas pārvērta vairāku paaudžu mūziku, TVNET, sadarbībā ar apgādu «Mansards» publicē šo leģendāro ierakstu recenzijas no Klāsa Vāveres grāmatas «Roka faili 1: The Beatles».

«A Hard Day’s Night», 1964

Dziesmu saraksts: A Hard Day’s Night*; I Should Have Known Better; If I Fell; I’m Happy Just To Dance With You; And I Love Her; Tell Me Why; Can’t Buy Me Love; Any Time At All; I’ll Cry Instead; Things We Said Today; When I Get Home; You Can’t Do That; I’ll Be Back

* Visu dziesmu autori ir Lenons/Makartnijs

«A Hard Day’s Night»
«A Hard Day’s Night» Foto: Publicitātes foto

«The Beatles» enerģija šķiet neizsmeļama – trešais albums (pirmajā pusē ir dziesmas no filmas «A Hard Day’s Night», kurā grupai ir galvenās lomas, otrajā – ar filmu nesaistīti ieraksti) ir pirmais, kas sastāv tikai no oriģinālkompozīcijām. Kaut formāli tās joprojām parakstītas kā Lenona/Makartnija kopdarbi, realitātē viņu tandēms jau ir visai nosacīts – «The Beatles» motors nu ir Lenona un Makartnija sāncensība, un arī šoreiz, tāpat kā iepriekšējā platē, dominē Lenons, uz kura 10 dziesmām Makartnijs atbild tikai ar trim. Taču kādām! «And I Love Her» vārdos un mūzikā, operējot ar standartklišejām un milzīgu daudzumu cukura, Pols ir ieguvis vienu no visu laiku aizkustinošākajām mīlas balādēm. «Can’t Buy Me Love» ir trakulīgs, blūzā sakņots rokenrols a la piecdesmitie, bet «Things We Said Today» ar minora un mažora pārejām un tempa maiņām ir agrīns art pop paraugs.

Arī Džons šajā stadijā nav apturams. Tituldziesma (sacerēta naktī pēc filmas nosaukuma apstiprināšanas un ierakstīta jau nākamajā dienā) ir kārtējais drudžaina prieka un aizrautīgas baudas mirklis, ar ko sākumā bītli fanus aplaimoja ārkārtīgi dāsni, «I Should Have Known Better» ar mutes ermoņiku un 12 stīgu ģitāras dominanti – reveranss Bobam Dilanam, «If I Fell» – neierasti romantiska Džona balāde, kas tomēr neiztiek bez atskabargaina cinisma tekstā, albumu noslēdzošā «I’ll Be Back» – gudri izstrādāta popdziesma, šķiet, pirmais gadījums, kad grupas personība mainās no ekstravertas uz introvertu, apliecinot muzikālu briedumu, kas raksturo visu albumu. Bītli joprojām dzied tikai par mīlestību – praktiski vienīgo tālaika pop tematiku – taču, lai cik vienkārši un dažbrīd pat formāli būtu viņu teksti, love tajos jau ir metafora dzīves un augšanas procesam un tā blakusefektiem – īpaši Lenona gabalos ir daudz personīgu motīvu, kas liecina par pirmo vilšanos laulībā, iekšējām šaubām un atskārsmi, ka «mīla nav tikai sadošanās rokās». Ar «A Hard Day’s Night» viņi ir pilnībā apguvuši popdziesmu kanonus un radījuši sava agrīnā perioda labāko darbu.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu