Bītli vinilā: «With The Beatles» (1963) (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šogad apritēja 50 gadu kopš «The Beatles» debijas singla, savukārt visi grupas albumi nupat atkal laisti klajā vinila formātā. Godinot grupu, kas pārvērta vairāku paaudžu mūziku, TVNET sadarbībā ar apgādu «Mansards» publicē šo leģendāro ierakstu recenzijas no Klāsa Vāveres grāmatas «Roka faili 1: The Beatles».

«With The Beatles», 1963

Dziesmu saraksts: It Won’t Be Long*; All I’ve Got To Do; All My Loving; Don’t Bother Me (Harrison); Little Child; Till There Was You (Willson); Please Mister Postman (Dobbins/Garrett/Holland/Bateman/Gorman); Roll Over Beethoven (Berry); Hold Me Tight; You Really Got A Hold On Me (Robinson); I Wanna Be Your Man; Devil In Her Heart (Drapkin); Not A Second Time; Money (That’s What I Want) (Bradford/Gordy)

* Visu dziesmu autori ir Lenons/Makartnijs, vai arī tie norādīti iekavās.

"With The Beatles"
"With The Beatles" Foto: Publicitātes foto

1963. gada novembrī «With The Beatles» britu albumu topa virsotnē beidzot nomainīja grupas debiju «Please Please Me», kas tur atradās jau kopš maija. Saturiski otrais albums atkārto priekšteča formulu – 14 dziesmas, astoņas pašu kompozīcijas, vairāki amerikāņu r&b hiti un sentimentāls retro standarts. Atšķirība ir kvalitātē. Kompozīcijas, aranžējumi un ieraksti ir ievērojami profesionālāki, par ko liecina jau LP ievadošā «It Won’t Be Long» – histēriskā optimismā mutuļojošs 100% hits, kas precīzi atbilst bītlomānijas uzbudinātajai gaisotnei. Vēl spilgtāka ir «All My Loving» - pirmais neapšaubāmais Pola melodiskā ģēnija auglis. Vājību uz sapņainām balādēm Pols apmierina ar izjusti izpildītu piecdesmito gadu Brodveja melodiju «Till There Was You», ko bagātina delikāts Džordža ģitāras darbs. Savukārt ar «Don’t Bother Me» Džordžs piesakās kā autors – pieklājīga debija, kas skar (negaidīti apkārtējās masu eiforijas plaukumā) Harisonam vēlāk raksturīgo pašizolācijas un norobežošanās tēmu. Kārtējais Lenona un Makartnija sacerējums «I Wanna Be Your Man» albuma iznākšanas brīdī jau atradās singlu topā The Rolling Stones izpildījumā; skarbāka un agresīvāka, Stones versija piesaka gan abu grupu muzikālo radniecību, gan atšķirības, taču arī Ringo dziedājumā tai netrūkst bītliska šarma. Starp kaverversijām izceļas Lenona iecienītā Smoukija Robinsona soul klasika «You Really Got A Hold On Me», kā arī «Money» («That’s What I Want») – vēl viens amerikāņu soul grāvējs, kurā Džons, tāpat kā pirmā albuma izskaņā, nežēlojot balss saites, izkliedz ilgajos mācekļa gados Hamburgā un Liverpūlē krāto izsalkumu pēc naudas un atzinības.

Taču būtiskāko atšķirību rāda «With The Beatles» apvāks – «Please Please Me» smaidīgos gribulīšus nomainījušas četras ikoniski nopietnas sejas, kuru kontrastējoši melnbaltais izgaismojums sasaucas ar diska atmosfēru – līdzās saulainam dzīvespriekam tajā parādās arī tumšāki un rezignētāki toņi, kas šķiet vēstām par apjausmu, ka dzīve nav šis mirklis vien. Kopš otrā albuma viņi ir ceļā uz mūžību.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu