Ziemas krājumu tirdziņš «Ar gardu muti Valmiermuižā»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

13.oktobrī no pl. 11:00 līdz 15:00 pie Valmiermuižas alus darītavas notiks ziemas krājumu tirdziņš «Ar gardu muti Valmiermuižā», lai sagatavotos bargai ziemai. Veselības krājumus piedāvās lauku tēju, medus, ievārījumu un sulu tirgotāji, spēka krājumus piedāvās maizes, gaļas un dārzeņu tirgotāji, bet ziemas recepšu krājumos dalīsies pavāri. Zināšanu krājumus piedāvās tematiskās darbnīcas ģimenei, bet par pozitīvu emociju krājumiem gādās lustīga koncertprogramma.

Laika vērotājs Vilis Bukšs, kurš jau trīsdesmit septiņus gadus laiku prognozē pēc dabas zīmēm un savas zināšanas guvis no vecmāmiņas, vēsta:

«Par to, ka ziema būs auksta, liecina koku lapu dzeltēšana no augšas un bagātīgais apiņu un ozolzīļu daudzums.»

Šoreiz tirdziņā būs iespēja iegādāties vietējo saimnieku un saimnieču sarūpētus veselības krājumus. Plašā klāstā piedāvās dažādu augļu un ogu ievārījumus, smiltsērkšķu sīrupus un sulas, dižbrūkleņu un citu žāvētu ogu sukādes. Īpaši godā celsim gardēžu izslavētās «Zelta zaptes», kas gatavotas no Latvijā augušām meža un dārza ogām un augļiem, vārīšanā izmantojot tikai dabīgas izejvielas un tehnoloģiju, kas nemazina vitamīnu, antioksidantu un minerālvielu daudzumu ievārījumā.

Veselības krājumus ziemai papildinās arī Zaubes pagasta zemnieku saimniecības «Ozoliņi» saimniece Brigita Lūkina ar bioloģiskām zāļu tējām un, īpaši izceļot, konkursa «Latvijas gada ekoprodukts 2012» 3.vietas laureātu – Lauku tēju «Anna», kuru, pēc Brigitas vārdiem, Mārtiņš Rītiņš servējis gan Anglijas karalienei Elizabetei II, gan Japānas imperatoram Akihito vizītēs Latvijā. Biškopju pūrā būs īpašs medus ar irbenēm, aronijām, cidonijām, upenēm un ķiršiem, kā arī vaska sveces, bišu maize un propoliss medū.

Lai sarūpētu spēka krājumus ziemai, varēs iegādāties konservētus, marinētus un sālītus dārzeņus, sēnes. Īpaši godā celsim Vidzemes augstvērtīgām uzturvielām bagāto «Sidrabjēra» produkciju, kuru piedāvās pats saimnieks Imants Dzelme un tirdziņā cienās ar jēra gaļas zupu - harčo.

Recepšu krājumos dalīsies Valmieras Profesionālās vidusskolas jaunieši, kas lielajā saimes katlā vārīs skābētu kāpostu zupu ar miežu putraimiem, bet Valmiermuižas pavāri būs pagatavojuši «vīriešu zapti» un ierādīs, kā top karstalus. Saimniece Sallija Benfelde no Cēsu puses dalīsies ar zināšanu krājumiem kabaču ķauša gatavošanā, bet

zāļu sieva Zeltīte pastāstīs par tēju lietojumu veselības uzturēšanā.

Zināšanu krājumos dalīsies rokdarbniece Daiga Lazdiņa no Tautas lietišķās mākslas studijas «Valmiera», kas sievām mācīs noadīt siltu zeķu pāri un dūraiņus. Bērniem būs iespēja iejusties «Senajā skolā» un uzzināt, kā bērni mācījās pirms vairākiem gadu desmitiem, rakstot uz tāfeles ar grifeli, vai kā ir tupēt kaktā uz zirņiem par pastrādātajiem nedarbiem. Ziemas krājumus putniem sarūpēt mācīs Valmieras jaunatnes centra «Vinda» interešu programmas «Dari pats praktiski» pasniedzējs Mārtiņš Lingarts, kura vadībā varēs pagatavot putnu barotavas. Tāpat bērni varēs rotaļāties ar ekoloģiskajiem «Varis Toys» koka konstruktoriem.

Īpaši lustīga koncertprogramma gādās par pozitīvu emociju krājumiem. Tirdziņā pl.12:00 uzstāsies Valmieras kultūras centra pūtēju orķestris «Signāls», bet pl.14:30 uzstāsies postfolka grupa «K.Ef.iR» ar jestru svinību mūziku. Kā grupa sola, Valmiermuižā skanēs ne tikai latviešiem tik ierastās tautasdziesmas par alu, darbu un dabu, bet arī ungāru, īru un franču danču melodijas. Tirdziņa atmosfēru papildinās arī velomarša «Brenguļi – Valmiermuiža» noslēgums.

Nākamais tirdziņš būs 10. novembrī, veltīts Mārtiņdienai, un īpašs Ziemas saulgriežu tirdziņš 15. decembrī.

MIELOŠANĀS

11:00 – 15:00 «Valmiermuižas alus» bufetes pusdienas ar īpašo piedāvājumu – «vīriešu zapti»

11:00 – 13:00 Lielajā saimes katlā Valmieras Profesionālās vidusskolas audzēkņu vārīta

jaunās ražas skābētu kāpostu zupa ar miežu putraimiem

13:00 – 14:00 «Sidrabjērs» saimnieka Imanta Dzelmes cienasts – jēra gaļas zupa harčo

DARBNĪCAS UN ATRAKCIJAS

11:00 – 14:00 Putnu barotavu gatavošana kopā ar VJC «Vinda» pasniedzēju Mārtiņu Lingartu

11:00 – 14:00 Rotaļāšanās ar ekoloģiskajiem «Varis Toys» koka konstruktoriem

11:00 – 14:00 Kabaču ķauša kopīga gatavošana un mielošanās saimnieces Sallijas Benfeldes vadībā

12:00 – 14:00 Valmieras novadpētniecības muzeja «Senās skolas» aktivitātes bērniem

12:00 – 14:00 Zeltītes Kavieres stāsti par zāļu tēju lietojumu veselības uzturēšanā

12:00 – 14:00 Tautas lietišķās mākslas studijas «Valmiera» rokdarbnieces Daigas Lazdiņas siltu zeķu un dūraiņu pāru noadīšanas demonstrējumi

KONCERTS

12:00 Valmieras kultūras centra pūtēju orķestris «SIGNĀLS»

15:00 Postfolka grupa «K.Ef.iR» ar lustīgu danču mūziku

VELO MARŠS

14:00 Smeķīgā velomarša «Brenguļi – Valmiermuiža» finišs un noslēgums

Ieeja bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu