«2Annas» nedēļas laikā izrādīs 22 filmu programmas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls «2Annas», kas pilsētā notiks no 28.maija līdz 3.jūnijam, septiņās dienās izrādīs 22 filmu programmas, žurnālistiem stāstīja festivāla filmu programmu kuratore Līva Pētersone. Vienā no festivāla dienām kinoteātrī «K.Suns» notiks pagājušajā gadā «2Annas» apbalvoto filmu skate. Divās atsevišķās īsfilmu programmās būs apkopoti darbi, kurus par labākajiem 2011.gada festivālā atzina «2Annu» starptautiskā žūrija.

Konkursu programmas

Neiztrūkstoša festivāla sastāvdaļa ir starptautiskā konkursa programma un Baltijas konkursa programma. Šoreiz Baltijas konkursam iesniegto darbu bijis tiks daudz, ka izveidotas divas filmu programmas, kur Latviju pārstāvēs četru režisoru veidotas īsfilmas.

Baltijas konkursa programmā iekļauta Dāvja Kaņepes spēles īsfilma «Noklausīšanās», kas ir režisora diplomdarbs, beidzot studijas Itālijā. Filma vēsta par jaunu vijolnieku, kurš ierodas uz noklausīšanos. Filma atklāj tās grūtības, kas ir jāpārvar ielu muzikantam, lai izcīnītu sev vietu Romas ielās. Būs skatāma arī režisores Laumas Balodes spēles īsfilma «Sterilā zona», kurā galvenais varonis ir Kristaps, kurš vēlas kļūt par ķirurgu, taču viņš vienā no savām pirmajām operācijām, ieraugot asinis, noģībst. Abas šīs filmas bija skatāmas arī nacionālā filmu festivāla «Lielais Kristaps 2012» laikā.

Režisors Lauris Ābele piedalās preses konferencē par Rīgas Starptautisko īsfilmu festivālu "2Annas"
Režisors Lauris Ābele piedalās preses konferencē par Rīgas Starptautisko īsfilmu festivālu "2Annas" Foto: LETA

No Latvijas šajā konkursa programmā būs pārstāvēta arī Renātes Miļūnes eksperimentālā īsfilma «Jo vairāk, jo labāk» un režisora Laura Ābeles spēles īsfilma «Bēdubrāļi», kurā viņš turpina pievērties šausmu tēmai.

Eiropas Kinoakadēmijas balvai nominēto īsfilmu skate

Festivāla «2Annas» laikā pirmo reizi uz Rīgas kinoteātru ekrāniem nonāks prestižās Eiropas Kinoakadēmijas balvai nominēto īsfilmu skate. Šīs filmas būs skatāmas programmā «Short Matters», uzsvaru liekot uz īsfilmu lomu pasaules kino industrijā un mākslas kino procesos. Filmu kolekcijā būs iekļauti darbi, kas 2011.gadā, Eiropas Kinoakadēmijas pārstāvjiem viesojoties dažādos Eiropas īsfilmu festivālos, izraudzīti kā kandidāti gada labākās īsfilmas apbalvojumam.

Šogad festivāla galvenais ārpuskonkursa fokuss būs pasaulē pirmās interaktīvās filmas, 1967.gadā Čehoslovākijā tapušās melnās komēdijas «Kinoautomat» seansi, kuros skatītāji filmas laikā varēs radīt paši savu kino ar balsošanas iekārtām.

Festivālā notiks divi ekskluzīvi «Kinoautomat» seansi. Filmai seansa laikā būs deviņas pauzes, kuru laikā skatītāji varēs lemt par tālāko filmas likteni, nobalsojot ar īpašu iekārtu palīdzību.

Jona Meka filmu programma

Divas dienas festivālā tiks demonstrēta par avangarda kino pionieri dēvētā režisora Jona Meka filmu programma. Lietuviešu izcelsmes režisors Jona Meka radošo darbību izvērsis Ņujorkā, jo sevišķi no 1950.gada līdz 1970.gadam, taču viņa filmas Latvijā mītošajai publikai ir praktiski nezināmas. Režisora pilnmetrāžas un īsfilmās spilgti izpaužas individuālais autora rokraksts, vienlaikus kalpojot par liecību laikmeta mākslas un kultūras norisēm. Filmās redzamas tādas masu kultūras zvaigznes kā Džons Lenons ar sievu Joko Ono, Salvadors Dalī un Endijs Vorhols, kas bijuši režisora līdzgaitnieki un labi draugi.

Īpaša filmu programma būs veltīta arī Igaunijai, jo šogad igauņi svin nacionālā kino simtgadi.

Festivāls šogad notiek ar devīzi «Kulturāla atpūta». «2Annu» festivāls notiks jau septiņpadsmito reizi, un kopš šā gada tā nosaukums būs Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls. Festivāla rīkotāji lepojas ar to, ka «2Annas» ir Baltijas vadošais īsfilmu festivāls. Festivāla dizaina autors, tāpat kā pērn, ir Reinis Pētersons, kurš šogad kļuva par trīs «Lielā Kristapa» balvu īpašnieku.

«2Annas» filmu programma būs baudāma kinoteātros «Splendid Palace», «Citadele» un «K.Suns».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu