Siguldā XVIII opermūzikas svētki (15)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

XVIII Siguldas opermūzikas svētki notiks jau šās nedēļas nogalē - no 7. līdz 8.augustam un noslēgsies ar režisora Jurija Aleksandrova veidoto Džakomo Pučīni operas "Madame Butterfly" iestudējumu, informē svētku rīkotājs Dainis Kalns.

Siguldas pilsdrupu estrādē divās dienās būs baudāma izcila programma ar pasaulē atzītu un vēl jaunu, bet daudzsološu mākslinieku piedalīšanos.

Spilgti solisti

Operas "Madame Butterfly" režisors stāstīja, ka šajā iestudējumā piedalīsies divi spilgti solisti - Ahmeds Agadi, kurš jau neskaitāmas reizes ir izpildījis šo lomu dažādos iestudējumos, un Jeļena Razguļajeva, kura ir viena no labākajām jaunajām Krievijas dziedātājām.

"Razguļajeva iestudējumā atveido Čo-čo-sanu, kas ir ļoti grūts dziedājums. Opermūzikas svētku rīkotājs šo dziedātāju iepriekš nebija redzējis, tādēļ liku viņam man uzticēties.

Vēlējos šo operas solisti atvest uz Latviju, lai arī šeit viņu iepazītu un klausītāji dzirdētu viņas spējas,"

sacīja Aleksandrovs. Viņš stāstīja, ka kopā ar māksliniekiem tiek iestudētas divi operas "Madame Butterfly" iestudējumi, jo šī opera būs skatāma arī Ventspilī, kur ir cits spēles laukums, tādēļ arī nepieciešama cita pieejai izrādei.

Tiek veidota īpaša scenogrāfija

Izrādei atbilstoši Siguldas pilsdrupu estrādei tiek veidota īpaša scenogrāfija. Scenogrāfs un kostīmu mākslinieks ir Vjačeslavs Okuņevs, kura darinātie tērpi bijuši redzami arī citos Siguldas opermūzikas svētkos. Iestudējumā piedalīsies arī Zinaida Djužova, Sergejs Kaļinovs, Guntars Ruņģis, Guntars Vētra un Krišjānis Norvelis. Diriģents būs Aleksandrs Viļumanis.

"Madame Butterfly" Siguldas pilsdrupu estrādē būs skatāma 8.augustā plkst.21, bet 6.augustā tā tiks demonstrēta Ventspilī, teātra namā "Jūras vārti", pilsētas svētku laikā.

Par svētku norisi

Siguldas opermūzikas svētki sāksies 7.augustā plkst.17 ar Galā koncertu, kurā piedalīsies Kristīne Opolais, Filips Do, Juhans Tralla, Dināra Rudāne, Silga Tīruma, Krišjānis Norvelis, Daiņus Stumbrs, festivāla orķestris un koris diriģenta Aleksandra Viļumaņa vadībā.

Šajā koncertā skanēs operas "Loengrīns" fināls, Enco romance no operas "Džokonda", Margaretas ārija no operas "Fausts", duets no operas "Pēļu zvejnieks", kā arī fragmenti no operām "Trubadūrs", "Masku balle", "Atilla", "Pjaco", "Mīlas dzēriens", "Karmena", "Verters", "Pīķa dāma" un daudzām citām operām.

8.augustā plkst.13 Siguldas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks garīgās mūzikas koncerts, kurā piedalīsies Ginta Lubiņa un Aivars Kalējs, bet plkst.15 notiks koncerts "No drāmas līdz romantikai", kurā piedalīsies Dita Lūriņa, Juris Vizbulis, Mārcis Maņjakovs, Ilze Kozlovska, Kristīne Zaharova, Mārtiņš Egliens, Amanda, Jevgeņijs Igans, Liepājas simfoniskais orķestris. Diriģēs Atvars Lakstīgala.

Pirms koncertiem un izrādes Siguldas parkos spēlēs jauniešu simfoniskais orķestris, pūtēju orķestris un "BIG Band" orķestris.

Svētku rīkotāji informēja, ka pēc operas "Madame Butterfly" izrādes tiks norīkots papildvilciens, kas no Siguldas dzelzceļa stacijas uz Rīgu aties plkst.00.30.

Festivāla patronese Ieva Plaude-Rēlingere atklāja, ka no šiem opermūzikas svētkiem gaida mīlestību un labas emocijas. "Mākslas būtība ir runāt par to, kas šodien ir aktuāls," sacīja festivāla patronese, novērtējot svētku programmā iekļautās operas "Madame Butterfly" iestudējumu.

Diriģents Aleksandrs Viļumanis
Diriģents Aleksandrs Viļumanis Foto: LETA

Savukārt Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics stāstīja, ka pilsēta pirms gaidāmā pasākuma tiek kopta un posta, lai opermūzikas svētku laikā tā skatītājiem atklātos vēl skaistāka. Viņš arī solīja, ka tiks darīts viss, lai arī turpmāk opermūzikas svētki notiktu tieši Siguldā.

Kalns informēja, ka šogad Siguldas opermūzikas svētku organizēšana sagādājusi lielas grūtības, jo netika saņemts Valsts kultūrkapitāla fonda atbalsts, tādēļ nācās meklēt sponsorus, kurus šais grūtajos laikos nav bijis viegli atrast. Tāpat lielajiem māksliniekiem nav bijis iespējams samaksāt tik lielus honorārus, kādus tie prasīja un kādus bija iecerēts māksliniekiem atvēlēt.

"Kopējās izmaksas ir ap 70 000 līdz 10 000 latu. Ja neizdosies daļu atgūt no notirgotajām biļetēm, tad man nāksies pārdot savas bikses," sacīja Kalns.

Biļetes uz Siguldas opermūzikas svētkiem Latvijas Nacionālās operas kasēs un Siguldā.

Komentāri (15)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu