Uz «Positivus» skatuves: «Jamie N Commons» (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Līdz «Positivus» festivālam atlicis drusku vairāk par diviem mēnešiem, un no šodienas regulāri jūs iepazīstināsim gan ar jau pazīstamām, gan mazāk dzirdētām grupām, kas uzstāsies šīs vasaras Salacgrīvas festivālā, ļaujot uzzināt par tām ko vairāk, kā arī sadzirdēt nedzirdēto. Šodien sīkāk pastāstīsim par britu dziedātāju «Jamie N Commons».

Britu dziedātājs un dziesmu autors

«Jamie N Commons» apvieno Toma Veitsa (Tom Waits) aizsmakušo ielu muzikanta balss tembru ar tumšo, drūmo Nika Keiva (Nick Cave) iztēles pasauli,

radīdams lielisku 21.gadsimta blūza versiju ar mūsdienīgi gotisku atmosfēru. Daudzu Jamie N Commons kompozīciju teksti skar reliģiskas tēmas. «Man tas šķiet interesanti,» viņš uzsver. «Bet dziesmas, ko rakstu, lielākoties ir par Dieva dusmām un elles liesmām. Reliģijai ir daudz dažādu aspektu, un šis ir viens no tiem.»

«The Preacher» ir dumpinieciska, tumša kompozīcija, piesātināta ar Nika Keiva cienīgu depresīvu noskaņu, lai gan, jāatzīst, viss Jamie N Commons mazalbums (EP) «The Baron» skar tēmas, kas nenoliedzami dominē Keiva daiļradē, piemēram, nāvessods (The Preacher), sirdsēsti (Lola) un pašnāvība (Hold on). Tomēr pretēji Keivam 22 gadus vecajam Džeimijam ir visai atvērts skatījums par reliģiskām tēmām. Viņa tēvs, tipogrāfs, nav ticīgs, lai gan JNC, būdams mazs zēns, labprātīgi apmeklēja dievkalpojumus kopā ar māti, vietējās Glosteras baznīcas sekretāri. Ģimenē gan neesot valdījuši nekādi strīdi par reliģijas jautājumiem, mūziķis pret dažādiem viedokļiem par šīm lietām izturas visnotaļ toleranti.

«Jamie N Commons»
«Jamie N Commons» Foto: Publicitātes foto

Dzimis Bristolē, Džeimijs kopā ar ģimeni pārcēlās uz Čikāgu tēva darbavietas maiņas dēļ. Vējainā pilsēta spēlēja lielu lomu viņa blūza atklājumos. Pirmais koncerts, uz ko viņu aizveda tēvs, bija «The Allman Brothers». «Atceros savādu, stipru dūmu smaku un blakus stāvošā vīrieša vilkveidīgo kaukšanu.»

Atgriezies Anglijā 16 gadu vecumā, viņš pašmācības ceļā apguva ģitārspēles pamatus un pēc diviem gadiem pārcēlās uz Londonu, lai studētu mūziku Goldsmitas universitātē Ņūkrosā – teju mūsdienu obligācija katram mūziķim; nesenu Goldsmitas absolventu vidū ir dziedātāja Katy B un elektroniskās mūzikas komponists, Jamie N Commons studiju biedrs - Džeimss Bleiks. Džeimija ģērbšanās stils zīmīgi atbilst Ņūkrosas standartam – pleda krekls, ciešas, melnas džinsa bikses un mazliet noplukuša paskata filca platmale, kuru viņš esot iegādājies lēto apģērbu veikalā TK Maxx: «Nav forši, nē, bet savu veco cepuri es pazaudēju.»

Dziedāt blūzu 22 gadu vecumā nebūt nav viegls uzdevums,

un runa nav tikai par žanra vēsturisko attīstību vai plašumu, ir jābūt apveltītam ar pareizo balss tembru, jo bez tā ir diezgan liels risks kļūt par vispārēju apsmieklu ar sagandētu nākotnes karjeru mūzikā. Veiksmīgā kārtā JNC ir pareizās balss saites. Pavadot vairākus gadus centienos (neveiksmīgi) atdarināt Grega Almena stilu, viņš tomēr atrada veiksmīgu vidusceļu – rezultējošais skanējums ir parupjš, dūmakains, bet patīkams, tomēr nenoliedzami tāds, kas atgādina par ilgiem gadiem cītīgas studēšanas, ko JNC cenšas attaisnot: «Ja es neuzskatītu, ka mans stils ir īsts un oriģināls, es tā nemaz nedziedātu.»

Kopā ar neaizstājamo pavadošo piecnieku, grupas skanējums kļūst pilnīgs. Jamie N Commons klajā laistais EP «The Baron» (izdevējs Luv Luv Luv, 2011.gada 17.oktobrī) atgādina drūmu pastaigu piecu skaņdarbu garumā caur tumšu, dziļu upes līci, un, noklausoties ierakstus, nemaz nepārsteidz fakts, ka JNC kompozīcijas tika salīdzinātas ar JJ Cale radīto. JNC fanu vidū ir arī Elvis Costello (viņš izteica atzinību par JNC radīto kaverversiju dziesmai «15 petals»), kā arī swamp-rock leģenda CC Adrock – mūziķis, kura radošo izpausmju rezultāts bieži dzirdams HBO vampīrsāgā «True Blood» un kurš JNC laipni aicinājis paciemoties pie sevis Ņūorleānā. «Jā, varbūt es tur tikšu pie jaunas cepures. Bet ne filca mācītāja platmales – šoreiz gribu Statson kovboja hūti.

«Jamie N Commons» 26.martā laida klajā jaunu singlu «Devil In Me», kurš turpina jau aizsākto drūmo noskaņu, tomēr dziesma atstāj jau mazliet gaišāku iespaidu nekā «The Preacher».

«Positivus» festivāls šovasar viesus Salacgrīvā pulcēs 20. un 21. jūlijā. Biļetes uz festivālu nopērkamas internetā «tickets.positivusfestival.com», «Biļešu servisa» tirdzniecības vietās un «Nordea» bankomātos visā Latvijā.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu