Džordžu Klūniju par ASV prezidentu!

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Holivudas zvaigzne un sieviešu mīlulis Džordžs Klūnijs ir šīs filmas režisors, scenārija līdzautors un galvenās lomas atveidotājs. Es runāju par četriem «Zelta globusiem» un «Oskaram» nominēto filmu «Marta īdas» («The Ides of March»). Šī filma jau skatāma uz Latvijas kino ekrāniem.

Džordžu Klūniju par ASV prezidentu!

Apraksts: «Marta īdas» ir aizraujošs stāsts par ambīcijām, uzticību, nodevību un atriebību. Filma veidota pēc populāras lugas «Farragut North» motīviem, un tā stāsta par kādu mārketinga un publisko attiecību ģēniju (R. Goslings), kurš ir gatavs uz visu, lai palīdzētu viņa pārstāvētajam prezidenta amata kandidātam (Dž. Klūnijs) uzvarēt vēlēšanās.

"Marta īdas" IMDB filmu portālā

Pārdomas: Džordžs Klūnijs ir viens no lielākajiem Holivudas malačiem, nekādu šaubu. Viņš ir talantīgs aktieris, par ko saņēmis neskaitāmus apbalvojumus un nominācijas. Turklāt pirms desmit gadiem Klūnijs iesēdās režisora krēslā un nupat uz mūsu kino ekrāniem ir redzama ceturtā viņa režisētā filma «Marta īdas». Iepriekšējās Klūnija filmas ir «Confessions of a Dangerous Mind», «Good Night, and Good Luck» un «Leatherheads». Kāda labāka, kāda vājāka, bet nevienu no viņa filmām par sliktu kino nosaukt nevar.

Kadrs no filmas
Kadrs no filmas Foto: publicitātes

Klūnijs savās filmās nekad nav centies uzspiest sevi kā aktieri, lai arī visās ir piedalījies. Arī «Marta īdās» viņš ļauj galveno lomu uzņemties Raienam Goslingam (Ryan Gosling), kurš atveido sabiedrisko attiecību ģēniju Stefanu Meijeru. Savukārt pats Klūnijs iejūtas gubernatora Maika Morisa tēlā. Stefana Meijera drauga un priekšnieka lomā iejūtas Filips Hofmans (Philip Seymour Hoffman).

«Marta īdas» ir kariņš starp lielajiem un ietekmīgajiem puišiem, visiem skaidrs, ka cīņa notiek pret sliktajiem.

Tikai slikto nav, ir uzvarētājs un ir zaudētājs.

«Marta īdas» ir politiska drāma par lielās politikas aizkulisēm, cilvēcību, kļūdām un milzīgām ambīcijām. Goslinga atveidotais varonis ļoti tic tam, ko dara, un uzskata Klūnija atveidoto gubernatoru par paraugtēlu. Pareizu un godīgu politiķi, kuram jākļūst par etalonu Amerikas Savienotajām Valstīm. Kad nostrādā cilvēciskais faktors un Meijers uzzina par kļūdām, ko pieļāvis gubernators, viņa ideāli sabrūk un viņš zaudē ticību jebkam. Tāds dramatisks pavērsiens viņa dzīvē izmaina viņu, izmaina visu, kam viņš līdz šim ir ticējis. «Marta īdas» ļauj ieskatīties to cilvēku dzīvē, kurus mēs nekad neredzam televizoru ekrānos un žurnālos, tie ir cilvēki, kas raksta un veido publisko tēlu, plāno, kā politiķim ģērbties, plāno, kā iegūt vēlētāju uzticību. Šie cilvēki nosaka, kad melot un par ko teikt patiesību.

Klūnijs «Marta īdas» uzfilmēja ļoti piezemētas, lēnas un interesantas. Filma ir veidota gudri un pārdomāti. Notikumu kāpinājumiem mainās arī tēli, un tas notiek sinhroni. «Marta īdas» nav tikai par politiku, bet gan par cilvēku un tā dabu. Šajā filmā nav labo vai slikto tēlu, uzsvērtas tiek intereses, tieksme pēc varas un robeža starp draudzību un konkurenci. Filmas pirmajā pusstundā šķiet, ka ir skaidrs, kurš ir labais, bet kurš sliktais. Dramatiskais pavērsiens šo skaidrību izdzēš no skatītāja prāta, turklāt Goslinga prasmīgais tēlojums ievelk skatītāju šajos dramatiskajos notikumos, liekot aizmirst par garlaicīgo politikas tēmu.

Interesants ir fakts, ka Klūnijs atturējās no liekām dekorācijām un uzņēma «Marta īdas» reālā pilsētvidē, Sinsinati pilsētā, Ohaio štatā, ASV.

Ja patīk labas drāmas, politikas aizkulises un lieliska aktierspēle, noteikti iesaku šo filmu noskatīties uz lielā ekrāna. «Marta īdas» skatītājam atgādina, cik mēs visi esam vienādi un cik līdzīgas ir kļūdas, ko pieļaujam. Neskatoties, vai tu esi mazs un nevienam nezināms, vai viens no pasaules ietekmīgākajiem cilvēkiem.

Vērtējums: 7.5/10

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu