Satellites LV «Kind Of Glue» (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

«Nost ar brit-popu!» aptuveni tādas domas rodas, izdzirdot pirmās skaņas no kādreiz tik populāro The Satellites (1997. gada «Liepājas dzintara» Grand Prix ieguvēju) turpinājuma Satellites LV jaunā albuma, kurš nelīdzinās grupas daiļradei pirms pāris gadiem.

Ar ko tad Satellites LV atšķiras no The Satellites?

Pirmās atšķirības manāmas jau sastāvā - no vecā sastāva palikuši abi brāļi Žildes (Jānis un Edgars) un Toms Ostrovskis. Pārējie mūziķi, kuri piedalījušies jaunā albuma tapšanā, nav pieskaitāmi grupas pamatsastāvam. Pieaicināto mūziķu vidū ir Haralds Bondars (bungas), Tīna Ostrovska (vijole, vibrofons, metalofons), Mikus Solovejs (saksofons), Jānis Volkmanis (trompete). Kā īpašais viesis skaņdarbā «Surfin’» pieaicināts Latvijas leģendārākais un virtuozākais populārās un džeza mūzikas trompetists Gunārs Rozenbergs.

Par labu šāda albuma tapšanai nākušas izmaiņas grupas dalībnieku filozofijā un mūzikas uztverē, kā arī muzikālo vērtību skalā. Protams, nenoliedzams fakts ir tas, ka šo gadu laikā augusi mūziķu prasme un profesionalitāte, kas patiesībā ir pamatnoteikums, lai spēlētu šāda stila mūziku.

Albuma nosaukums «Kind Of Glue» atvasināts no leģendārā Miles Davis vēl leģendārākā albuma «Kind Of Blue». Šis atvasinājums neliekas pārspīlēts un samocīts, to noteikti nevajag uztvert kā grupas dalībnieku vēlmi sevi pielīdzināt šim pasaulslavenajam mūziķim. Šī nosaukuma atvasināšana mūzikas pazinējiem var palīdzēt pēc nosaukuma vien novērtēt albumā ietvertās mūzikas noskaņu.

Satellites LV «Kind Of Glue»
Satellites LV «Kind Of Glue» Foto: Publicitātes foto

Albumā iekļauto kompozīciju kopējais stils ir kaut kas starp roku un džezu; paši mūziķi saka - tas ir post rock stila albums. Albumā jūtama samērā liela grupas Kuba ietekme, bet tas ir saprotams, jo abas šīs grupas ir saistītas ne tikai ar Jāni un Tomu, kuri aktīvi darbojas abu grupu sastāvā.

Lēni un mierīgi skaņa plūst no albuma, un vijoles skaņas pārskrien jūsu ķermenim kā auksti sviedri. Lielākā daļa albuma skaņdarbu ir instrumentāli. Varbūt reizēm tie liekas melanholiski, dziļi, domīgi, jocīgi... tā varētu turpināt stundām ilgi, jo viss mainās, arī uztvere un tās radītais tēls.

Jāapbrīno šie mūziķi par drosmi spēlēt ko tādu, kas nav visiem pieņemtais stils, tā nav mūzika, kas iekaro topus (kaut arī «Kind Of Glue» un «Surfin’» skan radio ēteros) un uzvar visādās Eirovīzijās. Tā ir intelektuāla mūzika, kuru saprast var tikai tad, kad tam ir gatava dvēsele.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu