Vētra Liepājā izkonkurē kapteini Džeku (115)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.liepajniekiem.lv

Daļa skatuves un karuseļi atrodas ūdenī, teltis pluina vējš, nomestie atkritumi lido pa gaisu, bariņš cilvēku pie festivāla ieejas neapmierinātību izgāž uz apsargiem...

Tādu ainu pludmalē varēja vērot sestdienas vakarā, kad vajadzēja notikt šīs vasaras vērienīgākā pludmales festivāla "Baltic Beach Party" otrās dienas pasākumiem, kurus vētras dēļ organizatoriem diemžēl nācās pārcelt dienu vēlāk.

Neskatoties uz laika apstākļu diktēto negaidīto pavērsienu, muzikālā ziņā festivālu var uzskatīt par izdevušos, jo daudzās Latvijas un ārzemju apvienības parādīja profesionālu sniegumu, ko atzinīgi novērtēja gan skatītāji, gan arī kultūras jomas pazinēji.

Ar Dabas māti vienoties neizdevās

Lai arī sākotnēji pasākuma organizētāji apgalvoja, ka nekas nespēs izbojāt festivāla "Baltic Beach Party" norisi un pasākuma teritorijā varēs iegādāties lietusmētelīšus, tomēr daba sestdienas vakarā apliecināja savu spēku un neprognozējamību. Viens no pasākuma rīkotājiem Raivo Mediņš atzina, ka līdz pēdējam brīdim organizatori gaidījuši, vai vējš nerimsies, bet situācija kļuvusi arvien draudīgāka, ūdens ir aizkļuvis pat līdz lielajai skatuvei, nemaz nerunājot par to, ka daļa no tirdzniecības treileriem un atrakcijām jau daļēji atradās ūdenī. "Lēmuma pieņemšanas brīdī vējš bija sasniedzis 19,5 m/s. Krasta līnijai arvien vairāk atkāpjoties, ūdens arvien vairāk apdraudēja konstrukcijas, kas nostiprina skatuvi. Pie tam riskanti šādā situācijā būtu pieslēgt skatuvei augstsprieguma elektrības padevi. Situācija definējama kā force majore jeb nepārvaramā vara, un tā kā šādos apstākļos cilvēku uzturēšanās jūrmalā varētu būt bīstama, kopā ar pilsētas vadību un festivāla rīkotājiem tika nolemts vakara pasākumu ciklu atcelt," skaidroja Pašvaldības policijas priekšnieks Normunds Dīķis. "Mēs vēlējāmies izdarīt visu, kas mūsu spēkos, lai cilvēki tomēr varētu dzirdēt grupas, kuru dēļ viņi bija nākuši uz festivālu. Tā kā pludmalē arī svētdien koncertu sarīkot nebija iespējams, pieņēmām lēmumu to rīkot koncertestrādē "Pūt, vējiņi!".

Bet vēl sestdien, kamēr viena daļa izturējās ar izpratni pret vētras radītajām problēmām, citi pauda neapmierinātību, ka netika laikus paziņots par sestdienas vakara pasākuma atcelšanu. Arī festivāla mājaslapā internetā šī informācija parādījās tikai vēlu vakarā, tāpēc pirmie par izmaiņām uzzināja tikai tie, kas bija ieslēguši radio. "Mēs nezinājām, ka sestdienas koncerts ir pārcelts uz svētdienu, un par to tikām informēti tikai pie ieejas. Svētdien uz koncertu nenāksim, tāpēc tagad domājam, ko iesākt ar biļetēm. Nauda droši vien ir palaista pa vējam," neapmierinātību pauda sestdienas vakarā Jūrmalas parkā sastaptie 18 gadus vecie liepājnieki Māris Meļķis un Elvijs Eversons. Daudzi savas dusmas veltīja apsardzes darbiniekiem vai arī centās salauzt vārtus, kas norobežoja festivāla teritoriju. "Mums ir līdzi teltis, bet vētras un lietus laikā negribas tajās gulēt. Dzirdējām, ka arī visas viesnīcas ir pārpildītas. Citu gadu noteikti nebrauksim uz pludmales festivālu, jo nevar zināt, vai kaut kas tāds atkal neatkārtosies," apsvēra 27 gadus vecais Mareks Vamzis no Rēzeknes. "Kurzemes Vārds" arī ievēroja, ka daudzi sestdienas vakarā centās pārdot savas iepriekš iegādātās biļetes, lai atgūtu kaut daļu no iztērētās naudas.

Tomēr ne visi bija tik drūmi noskaņoti. Vairāki ļaudis "Kurzemes Vārdam" sacīja, ka viņi neuztraucas par pasākuma pārcelšanu, jo svētdien nebija neko īpašu ieplānojuši. "Piektdienas koncerts bija ļoti labs, atmosfēra bija vienreizēja. Cerējām, ka arī sestdienas sarīkojums būs tāds pats. Kaut arī to pārcēla uz nākamo dienu, mēs to, protams, apmeklēsim," sestdienas vakarā apgalvoja liepājniece Una Šneibe un rīdziniece Inta Svara. Kāds jaunietis savukārt bija priecīgs, ka vienu nakti varēs pagulēt un uzkrāt spēkus, lai svētdien varētu atkal kārtīgi izdejoties.

Toties par vētru, protams, nebija priecīgi arī tirgotāji. "Ja varēsim atdot preci atpakaļ, mēs svētdien vairs netirgosimies," apgalvoja SIA "Čīfs R" grāmatvede Iveta Zurjeviča no Rīgas. Viņa pastāstīja, ka piektdien bijuši labi ienākumi, ļaudis pirkuši gan alu, gan siltos ēdienus, tāpēc esot ļoti žēl, ka vētra visu tirgošanos izbojājusi. Arī SIA "Mumi Šovs" administratore sacīja, ka pirmajā festivāla dienā daudz apmeklētāju vēlējušies vizināties ar karuseļiem. Taču otrā dienā ūdens apskaloja daļu no atrakcijām un tās nedarbojās, tāpēc firma ir guvusi finansiālus zaudējumus.

Tikmēr, kaut arī sestdienas vakarā šīs vasaras grandiozais festivāls pajuka, pilsētā izklaides dzīve tāpēc vien neapstājās. Sabraukušie daudzie viesi varēja bez maksas izklaidēties gan koncertestrādē "Pūt, vējiņi!", kur mūziku atskaņoja dīdžeji no pludmales festivāla, gan arī mūzikas klubā "Pablo", Latvijas 1.rokkafejnīcā, kā arī citās atpūtas vietās.

Mīlestību nežēlo ne savējiem, ne iebraucējiem

Lai arī par dabas apstākļiem nekad neko nevar skaidri zināt, to nevarētu attiecināt uz mūziķiem, kas kāpa uz festivāla "Baltic Beach Party" lielās skatuves. Ja skatītāji no apvienībām cerēja dzirdēt labu sniegumu, tad to viņi arī sagaidīja. Kā novēroja "Kurzemes Vārds", gan latviešu blices, gan viesmākslinieki no ārvalstīm bija sarūpējuši daudzveidīgu programmu. Mūziķi iepriecināja klausītājus ar nesen tapušām dziesmām un veciem gabaliem. "Man īpaši patika, kā dziedāja jaunie Liepājas mākslinieki. Ļoti labi sevi parādīja gan grupa "The Briefing", kas ļoti veiksmīgi prata iekustināt publiku, gan puiši no apvienības "Nasty Smile" – viņi atkal pārsteidza ar saviem tērpiem. Šie mūziķi kārtējo reizi apliecināja, ka liepājnieki prot sacerēt labas dziesmas un pasniegt tās ļoti augstā līmenī," priecājas 27 gadus vecais mūzikas mīļotājs Uldis Strazds.

Publiku savukārt uzslavēja dziedātājs Johnny Salamander. Viņš sacīja, ka skatītāji bijuši īpaši atsaucīgi un aktīvi palikuši tad, kad uzzinājuši, ka tiek filmēta daļa no videoklipa dziesmai "Lai līst". Viņu arī apmierināja labā skaņa uz skatuves un izvēlētā festivāla vieta. "Festivāls "Baltic Beach Party" ir īpašs ar to, ka tas notiek Baltijas jūras krastā, kur ir vislabākās smiltis pasaulē. Šis pasākums ir superīgi foršs," gandarīts bija Johnny, kas uz skatuves sadziedājās ar savu meitu Meldru.

Ne tikai kuplā skaitā pārstāvētiem Latvijas māksliniekiem tika publikas mīlestība, ar labām atmiņām mājās droši vien atgriezās arī no tālienes atceļojušie mūziķi, piemēram, Anna Sālene. Viņa Latvijā ir viesojusies vairākas reizes, sniegusi koncertus Rīgā, Ventspilī un jau otro reizi priecēja festivāla "Baltic Beach Party" publiku. Dziedātāja skatītāju simpātijas izpelnījās ar vienkāršību, enerģiskumu un spēju izveidot labu kontaktu ar publiku. "Domāju, ka piektdienas sarīkojuma nagla būs grupa "Mumiy Troll", tomēr viņos es nedaudz vīlos, jo maz bija viņu tautai vairāk pazīstamo dziesmu no iepriekšējiem albumiem. Te, cik saprotu, tika reklamēts viņu jaunais albums, bet tas man negāja tik labi pie sirds kā agrāko gadu dziesmas. Savukārt biju patīkami pārsteigta par Annas Sālenes sniegumu. Man zviedrietes dziesmas tiešām ļoti patika, viņas uzstāšanās dēļ vien bija vērts atdod piecus latus par ieejas biļeti," izvērtēja rīdziniece Liene, kura ir bijusi uz visiem Liepājas pludmalē rīkotajiem festivāliem.

Saulainu atmosfēru svētdien koncertestrādē "Pūt, vējiņi!" spēja panākt arī grupa "Captain Jack". Uz roku plaukšķināšanu īpaši skatītājus nebija arī jāmudina, kad koncertestrādi "Pūt, vējiņi!" pieskandināja dzīvespriecīgā apvienība "Audiosmog" un meiteņu mīlulis, lietuvietis Amberlife. Latvijā daudzas reizes, tostarp Liepājā, koncertus ir sniegusi blice no Lietuvas "Scamp", tāpēc var just, ka ar katru viesošanos reizi vēju pilsētā aug apvienības fanu pulciņš.

"Manuprāt, šogad festivāla programma bija ļoti veiksmīga, ārzemju viesi bija izvēlēti tādi, kas spēja iekustināt Liepājas izlepušo publiku," uzskata liepājnieks Tomass, kurš uz festivālu ieradās grupas "Dzelzs vilks" dēļ. Daži "Kurzemes Vārda" aptaujātie ļaudis gan sacīja, ka gribējuši dzirdēt vairāk rokmūzikas grupas, nevis tik daudz popmūziķu.

Mūzika skanēja ne tikai uz lielās skatuves, bet arī dīdžeju teltī – tur to atskaņoja sava amata meistari no Latvijas un kaimiņvalstīm. Dīdžejs Samsons, kurš pirmais gādāja par dejām, sacīja, ka viņam bija uzticēts atbildīgs uzdevums – publikas iesildīšana. "Spēlējot festivālā, mani pārņēma mājīguma sajūta, jo Liepājai ir savs smeķis," novērojis liepājnieks Daniels Samsonjans. Lielais dejotmīļu skaits apliecināja, ka festivālā ir nepieciešamas šādas dīdžeju teltis. Dīdžejs Samsons uzskata, ka nākamos gadus varētu būt vairāk telšu, kurās atskaņotu arī citu stilu mūziku.

Pludmales smiltīs dzimst supermodeles

Ja Venēra piedzima no jūras putām, tad nākamās supermodeles pagājušās nedēļas nogalē dzima pludmales smiltīs, jo visa festivāla laikā vienā no teltīm darbojās modeļu aģentūra "WWW management", kas rīkoja gan dažādus kastingus jeb modeļu atlases, gan arī šovus un konkursus. Tas nekas, ka pludmalē laiku pa laikam varēja just nedaudz spēcīgākus vējus un ik pa brīdim festivāla apmeklētājus aplaistīja arī kāda veldzējoša lietus lāse, modes šovu teltī gandrīz nemitīgi valdīja karstas emocijas, kas vēl tika uzkurinātas ar ugunīgiem disko ritmiem un dejām uz skatuves vai putu kalnā, kas sevišķi iepriecināja mazākos skatītājus. Un kā gan bez skaistākajām modelēm no Liepājas un Rīgas, kas visa vakara gaitā saistīja apmeklētāju uzmanību ar saviem iznācieniem pa mēli. Puiši varēja papriecāties par meiteņu skaistumu, savukārt festivāla apmeklētājām bija ko pavērot no modeļu demonstrētajiem tērpiem, starp kuriem bija gan ekskluzīvi peldkostīmi, gan savdabīga ādas apģērbu kolekcija, gan arī jauno dizaineru radītie tērpi, kas piemēroti pludmalei. "Pierasts, ka modes šovi notiek lielās zāles vai uz milzīgas mēles ar paklāju pa vidu, taču te pludmalē viss ir vienkāršāk. Ir vasara, cilvēki ir nākuši atpūsties, ir atvērti un relaksējas, tāpēc arī labprāt paskatās iznācienus," sprieda pašas modeles.

Viens no centrālajiem piektdienas vakara notikumiem modes teltī – visas Latvijas jauno modeļu konkursa "New Face" fināls, kurā 15 jaunietes no dažādām Latvijas pilsētām sacentās par iespēju saņemt ceļazīmi uz prestižākajām modeļu aģentūrām Milānā, Ņujorkā, Tokijā, Parīzē un citās modes lielpilsētās. "Atšķirībā no visiem skaistumkonkursiem modeļu konkursā svarīgākais nebūt nav tikai skaistums, būtiski ir arī tas, ko meitene domā, kāda viņai ir motivācija kļūt par modeli un strādāt prestižās aģentūrās visā pasaulē. Šādos konkursos mēs varam atlasīt tikai meitenes, kas vislabāk atbilst visiem kritērijiem, taču reālā žūrija šādiem modeļu konkursiem ir pats modes tirgus," skaidroja starptautiskās modeļu aģentūras "WWW management" Latvijas nodaļas direktore Olga Košikeviča. Viņa norādīja, ka šobrīd četrām finālistēm – Jūlijai Apansevicai, Jūlijai Gerasimeņai, Santai Rozenbergai un liepājniecei Baibai Dižgalvei – ir dota iespēja apliecināt sevi prestižās aģentūrās modes pasaules slavenākajās pilsētās. Katrā ziņā modeļu darbs nav viegls, un no aptuveni 80 meitenēm, ko piecu darbības gadu laikā aģentūra "WWW management" ir nosūtījusi veidot karjeru lielākajās un slavenākajās modeļu aģentūrās, pelnīt tur naudu, apceļot pasauli, mācīties valodas, tikai aptuveni 10 modeles darba slodzi ir spējušas izturēt un veido spožu karjeru.

Savi prieki arī mazākajiem

Kamēr pieaugušie pludmales festivālu baudīja pa naktīm, mazākajiem bija atvēlētas dienas stundas, un sestdien tur varēja sastapt gan bērnus un viņu vecākus, gan arī pusaudžus, kuri piedalījās Olgas disenītē vai arī bija ķērušies pie smilšu skulptūru veidošanas, kas nu jau uzskatāma par šī festivāla tradīciju. Šogad lietus un ne sevišķi patīkamā laika dēļ lielākā daļa no potenciālajiem smilšu piļu veidošanas konkursa dalībniekiem gan bija palikuši mājās, tomēr drosmīgākie bija gatavi nedaudz izlīt, lai radītu kādu interesantu figūru pludmalē. Tur bija redzamas gan milzīgas pilis, gan nelielas viduslaiku pilsētiņas, cietokšņi un arīdzan milzīgi bruņurupuči. Kā jau ostas pilsētā pludmalē no smiltīm bija tapusi arī zvejnieku laiva ar visu tīklu un lomu, bet trīs jaunietes kopīgiem spēkiem bija izveidojušas no smiltīm skudriņu, kas devusies iekarot pasauli. "Es jau pagājušajā gadā piedalījos šajā smilšu skulptūru festivālā, tāpēc zināma pieredze ar smiltīm man jau ir," stāstīja pludmalē sastaptā Baiba Spunde. Viņa pagājušajā gadā konkursā uzvarējusi ar savu sarkofāga atdarinājumu smiltīs, tāpēc šogad dienu pirms smilšu skulptūru konkursa kopā ar draudzenēm Elzu Miškinu un Zani Fogelu nolēmušas piedalīties pasākumā. Viņas gan atzina, ka nedaudz licis vilties laiks, jo no jūras bija jūtams spēcīgs vējš un laiku pa laikam uzlija lietus, taču viņu radīto smilšu skudru uz zemeslodes tas nespēja sabojāt – tikai pašām gan bijis vēsi.

Uzvarēja, kas izturēja

Neskatoties uz vēja brāzmām, sestdien uz pludmali devās arī izturīgākie sportot gribētāji. Šoreiz aktīvākajiem liepājniekiem vajadzēja cīnīties ne tikai ar pretinieku, bet arī ar mātes Dabas sagādātajiem pārbaudījumiem.

Pludmales volejbola sacensībās, kas vienlaikus bija arī Latvijas čempionāta posms, startēja 36 pāri no Latvijas un Lietuvas. Latvijas Pludmales volejbola līgas prezidents Egils Cīrulis atzina: "Mēs spēlējām ekstrēmo spēli." Sestdien pludmales volejbolam bija izteikti nepiemēroti laika apstākļi, taču šī sporta veida pārstāvji parasti cīnās arī vējā un lietū, un sacensības tiek pārtrauktas tikai īpašu stihiju gadījumā. Lai arī finālčetriniekā iekļuva visi favorīti, tomēr tālākais vietu sadalījums jau vairāk bija atkarīgs no tā, kurā brīdī kam veiksmīgāk palīdzēja vai patraucēja vējš.

Arī ūdens basketbols izvērtās vairāk par atrakciju. Ja piektdien sacensībās piedalījās 20 komandas, tad sestdien ieradās tikai septiņas spēcīgākās. Parasti ūdens basketbols norisinās gan ūdenī, gan smiltīs, taču šoreiz jūra bija iznākusi tiktāl, ka visas cīņas notika tikai ūdenī. Organizatori uzsver, ka šajās sacensībās uzvarētāji ir visi tie, kas atrada spēkus, nenobijās un ieradās arī otrajā dienā.

Visdrosmīgākie šoreiz bija futbolisti, kas, neskatoties ne uz ko, aizvadīja visas cīņas, kā plānots, un arī skatītāju pulks liecināja par to, ka šis sporta veids Liepājā ir iecienīts. Par īstu izturības pārbaudi pārvērtās ūdens motociklu sacensības, kurās sportisti bija spiesti cīnīties ar lielajiem Baltijas jūras viļņiem. Visbiežāk ar ūdensmočiem sportisti sacenšas uz mēreniem ezeru ūdeņiem, tāpēc īpaši efektīgi izvērtās cīņa satrakotajā jūrā un skatītāji ar baudu varēja novērtēt atraktīvos lēcienus.

Pat no suņiem nebaidās

Liepājas pilsētas un rajona Policijas pārvaldes preses sekretāre Egita Guseva stāstīja, ka festivāla dienās pilsētā kārtībnieki strādājuši pastiprinātā režīmā, lai uzturētu kārtību. Un, par laimi, nekādi sevišķi smagi noziegumi nav notikuši, kā arī vērienīgi kautiņi vai citas nekārtības neesot konstatētas. Vairākiem festivāla apmeklētājiem nakti nācies pavadīt atskurbtuvē, vēl citiem sastādīti administratīvā pārkāpuma protokoli par nepiedienīgu uzvedību, bet vienam vīrietim tiesa piespriedusi trīs diennaktis administratīvā aresta par to, ka viņš koncerta laikā naktī uz sestdienu pludmalē bija izšāvis ar raķešu pistoli, tādējādi apdraudot citu apmeklētāju drošību.

Nedaudz citādāka situācija risinājusies nožogotajā zonā ap festivāla norises teritoriju, kur speciāli apmācīti apsardzes suņi raudzīja, lai nekaunīgākie nemēģinātu līst pāri žogam vai kā citādāk nelikumīgi iekļūt norises vietā. Kā stāstīja dresētāja instruktore Monta Krastiņa, viņa jau vairākus gadus ar saviem suņiem nodrošina kārtību zonā ap pasākuma teritoriju un šoreiz bezbiļetniekiem par biedinājumu visas nakts garumā apsardzes pienākumus veica desmit suņi. "Suņi šādos masu pasākumos sevi jau ir apliecinājuši, jo viņi ne tikai spēj ātri pamanīt kādu, kurš rāpjas pāri žogam, bet arī izskatās un var būt pietiekami draudīgi, lai neviens normāli domājošs cilvēks nevēlētos viņu kaitināt," stāstīja instruktore dresētāja. Tomēr pagājušās nedēļas nogales pasākumā vajadzēja pārliecināties, ka alkohols tomēr ir spēcīgāks par saprātu, jo vairāki jaunieši bija tik ļoti apdullinājušies, ka atļāvušies pat bāzt roku cauri žoga režģim, lai vēl nedaudz pakaitinātu apsardzes suni. "Ja šāds suns iekožas, tad patīkamas sajūtas noteikti nav, un tas ir diezgan sāpīgi. Taču mums ir bijuši gadījumi, kad cilvēks ir tik ļoti piedzēries vai apreibinājies, ka viņš nemaz nejūt kodienu un tikai kaut kad vēlāk attopas, un vēršas pēc palīdzības," stāsta M.Krastiņa. Viņa gan arī atzīst, ka šogad notikušais pludmales festivāls pagājis samērā mierīgi un, salīdzinot ar citiem gadiem, nav bijuši daudz mēģinājumu iekļūt teritorijā nelikumīgi.

Komentāri (115)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu