Latviski izdots Peļevina "Čapajevs un tukšums"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Albert Pocej

Viktors Peļevins (Ви́ктор Пеле́вин, 1962) ir pazīstamākais mūsdienu krievu rakstnieks. Kopš 90. gadu sākuma regulāri publicē romānus, īsprozu un esejas un tiek uzskatīts par krievu postmodernās literatūras celmlauzi. Slavu un literārās pasaules atzinību Krievijā un ārpus tās guvis ar romāniem “Generation-P” (Generation “П”, arī latviski) un “Čapajevs un tukšums” (Чапаев и Пустота), kas šonedēļ nācis klajā latviešu valodā izdevniecībā "Dienas Grāmata".

Peļevins dzīvo Ņujorkā, izvairās no publiskiem pasākumiem un reti sniedz intervijas. Saņēmis daudzus literāros apbalvojumus Krievijā. Viņa mājas lapā vēstīts:

“Viktoram Peļevinam nav un nekad nav bijis sociālo tīklu kontu. Jebkuras saites tīklos uz šķietamiem viņa kontiem uzskatāmas par falsifikācijām.”

“Viktora Peļevina ironija blīvā kultūrcitātu plūsmā izgaismo jebkuras iespējamās realitātes absurdo pusi, vedinot uz šo pasauli palūkoties kaut mazliet nepiespiestāk. Jeb, Čapajeva vārdiem runājot, visa pasaule ir anekdote, kuru Dievs tas Kungs pastāstījis pats sev. Protams, šo tekstu var uztvert arī kā savdabīgu budisma rokasgrāmatu. Un kurš pateiks, kā ir patiesībā – vai es sapņoju, ka esmu tauriņš un lidinos starp ziediem, vai arī tauriņš sapņo, ka grasās lasīt šo grāmatu? Un vai vērts mēģināt pārpeldēt Urālu?” tā Emīls Dreiblats, tulkotājs.

Foto: dienasgramata.lv

2015. gadā romānu “Čapajevs un tukšums” ekranizējis režisors Tonijs Pembertons (Tony Pemberton) filmā “Budas mazais pirkstiņš” (Buddha's Little Finger).

Vāka mākslinieks Jānis Esītis. Cieto vāku sējums, 400 lpp., izdota 2018. gada 25. septembrī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu