Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Izdota jauna un neierasta Imanta Kalniņa dziesmu izlase "Klusās dziesmas"

Mūziķi Andrejs Grimms un Līga Priede.
Mūziķi Andrejs Grimms un Līga Priede. Foto: Publicitātes foto

Nacionālā ierakstu kompānija SKANI izdevusi jaunu un neparastu Imanta Kalniņa dziesmu izlasi Klusās dziesmas, kas ir viens no retajiem šīs izdevniecības soļiem ārpus stingri klasiskās un akadēmiskās mūzikas sfēras.

Dziedātāja Līga Priede un ģitārists un aranžētājs Andrejs Grimms ieskaņojuši divpadsmit dziesmu izlasi Imanta Kalniņa Klusās dziesmas.

"Tā ir mūsu sirds mūzika, kuru nevarējām neierakstīt. Tieši Imanta redzējums kopš bērnības aicinājis mūs domāt un veidot savu muzikālo pasauli," bilst mūziķi.

Šis Imanta Kalniņa dziesmu albums tapis, izmantojot tikai dzīvus, akustiskus instrumentus – pamatā balsi un klasisko ģitāru, kuriem gan palaikam pievienojas harmonijs, vargāns, stabule un pat uzbeku rebabs.

Līga Priede un Andrejs Grimms. 
Līga Priede un Andrejs Grimms. Foto: Publicitātes foto

Pirmo reizi albuma ierakstu piedzīvojusi senā, pie ugunskuriem bieži dziedātā "Dziesma par brašo bruņinieku" jeb "Lorda Hendona dziesma" no izrādes "Princis un ubaga zēns".

Tai līdzās labi zināmais "Zelta Haizivs songs", "Betas dziesmiņa", "Dūdieviņš" un "Akāciju palags" paver gluži neierastu, jaunatklājošu vēstījumu. Pārpasaulīgi ieskanas dziesminieku himna "Noausim kājas, atpīsim sirdis" un ziemīgā "Bāka". Nepārprotami tieši uzrunā mīlestības noslēpumainā klātbūtne dziesmās "Tauriņa samtainā smarža" un "Mežā".

Divi skaņdarbi pirmo reizi aranžēti klasiskajai ģitārai solo – trausli kaislīgā melodija no filmas "Ezera sonāte" un fragments no mūzikas savulaik aizliegtajai filmai "Elpojiet dziļi" jeb "Četri balti krekli".

Līgas Priedes balss, pēc paša komponista atzinuma, spēj precīzi saskaņoties ar katras dziesmas "aiz teksta" meklējamo jēgu. Savienojoties ar Andreja Grimma ģitārspēles smalko virmojumu, mūzika ved klausītāju cauri trauslam un dziļam stāstījuma pavedienam – no izlases pirmās līdz pašai pēdējai notij.

Jauniznākušā albuma īpašo sajūtu papildina tā noformējums – tikpat smalks kā pati mūzika, dziļš un gandrīz vai taustāmi skaudrs. Māksliniece Paula Ābele radījusi veselu darbu sēriju laikmetīgā izšuvuma tehnikā, atveidojot ainas no ierakstīto dziesmu tekstiem. Šeit redzami gan jūras viļņi, kas, tuvāk aplūkojot, atgādina cilvēku siluetus, gan brašais bruņinieks, aiz kura smiltīs atstātie pakavu nospiedumi zīmējas kā skūpsts zemei – pateicība un pazemība Lielās Dzīves priekšā.

Kā vizuālā kulminācija ir albuma prezentācijas video – tas veidots izšūtas animācijas tehnikā, proti, katrs kadrs ir ar roku izšūts uz balta auduma. Latvijā tas ir pirmais šāda veida videodarbs. 

Mūzikas ieraksta epizodēs piedalījušies arī mūziķi Ainārs Paukšēns (čells), Rasa Sofija Grimma (fagots), Paula Ābele (dūdas). Skaņu materiālu montējis un māsterējis Aivars Vaišļa.

Albums "Klusās dziesmas" no 25. oktobra būs klausāms un lejupielādējams visās populārākajās mūzikas straumēšanās platformās, kā arī fiziski iegādājams Latvijas mūzikas ierakstu veikalos.

Albuma prezentācijas koncerts notiks Ķeguma tautas namā piektdien, 25. oktobrī pl. 20.00. Biļetes uz koncertu pieejamas iepriekšpārdošanā Ķeguma Tautas namā.

Nepalaid garām!

Uz augšu