Akadēmiskais koris «Latvija» iepazīstina ar 75.jubilejas programmu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: J.Zīģelis

Atzīmējot Valsts Akadēmiskā kora «Latvija» 75. dzimšanas dienu, 6. aprīlī VAK «Latvija» savās mājās uzņēma ciemiņus, stāstot par jubilejas gadā plānotajiem koncertiem Latvijā un ārzemēs un iepazīstinot ar skaņdarbiem no tuvākajiem koncertiem. Ar savu klātbūtni pagodināja arī kora ilggadēji sadarbības partneri Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra valdes locekle Indra Lūkina un Liepājas simfoniskā orķestra direktors Uldis Lipskis.

«2017. gads korim izskanēs jubilejas zīmē - ar ārkārtīgi bagātu programmu ne tikai Latvijā, bet arī ārpus Latvijas robežām, kur koris mākslinieciski ir ļoti augsti novērtēts un pieprasīts; par to man ir liels gandarījums, strādājot ar šo kolektīvu jau divdesmito gadu. Šogad viens no ievērojamākajiem notikumiem būs kora viesošanās Hamburgā, Elbas filharmonijā, kur kopā ar Hamburgas operas kori Hamburgas filharmonijas simfoniskā orķestra pavadībā koris izpildīs Gustava Mālera 8. simfoniju, kopā sniedzot trīs koncertus. Maija beigās viesosimies arī pie saviem senajiem sadarbības partneriem Šveices skaistajā pilsētā Lucernā. Kopā ar Lucernas Simfonisko orķestri diriģenta Džeimsa Gafigana vadībā koris piedalīsies Pētera Čaikovska operas «Pīķa Dāma» koncertuzvedumā un atskaņos Igora Stravinska opusu «Kāziņas«. Opuss ir skaņdarbs četrām klavierēm, sitamajiem instrumentiem, solistiem un korim. Rudenī viens no šī gada nozīmīgākajiem ārzemju braucieniem ir uz Ķīnu - Pekinas un Šanhajas festivāli, kur diriģenta Pāvo Jervi vadībā koris izpildīs vienu no Eiropas skaistākajiem klasiskajiem opusiem - Bēthovena 9. simfoniju. Vēlos izcelt arī mūsu sadarbību ar kaimiņvalsti Igauniju, kur jau vairākus gadus piedalāmies «Birgitas festivālā», arī šogad koris Piritas klosterī atskaņos Jozefa Haidna skaņdarbu «Gadalaiki»,» stāsta VAK «Latvija» direktors Māris Ošlejs.

Foto: J.Zīģelis

Māris Sirmais, VAK «Latvija» mākslinieciskais vadītājs, iepazīstina ar kora aktivitātēm Latvijā: « Korim pašreiz ir radoši ļoti bagāts laiks, jo 3 nedēļu laikā jāapgūst 7 jaunas programmas. Viens no nozīmīgākajiem šī gada koncertiem ir Latgales meitenes - pasaulslavenās ērģelnieces Ivetas Apkalnas - un kora koncerts 11.maijā, kas notiks Rīgas Domā. Programmā britu un franču ērģeļmūzikas dižgaru sakrālās kompozīcijas - meistaru un mācekļu ķēdīte vienā koncertā. Augusts un septembris būs koncertiem bagāts mēnesis, jo no 18.augusta līdz 6.septembrim jau 20. gadu pēc kārtas norisināsies Māra Ošleja un manis auklētais Starptautiskais Garīgās mūzikas festivāls. Šis gads ne tikai korim ir jubilejas gads, bet arī festivālam, ko svinēsim ar īpaši izsmalcinātu koncertprogrammu, priecēsim ar izciliem pasaules mūzikas mākslas šedevriem, piemēram, S. D. Sandstrēma «Mesija» atskaņojumu un Maikla Tipeta oratoriju «Mūsu laika bērns«. Nemainīga tradīcija festivālā ir jaundarbu koncerts, kur tiks atskaņoti Renātes Stivriņas, Jura Ķeniņa, Edgara Mākena, Gabriela Džeksona un mūsu pašu kora soprāna Irīnas Rebhūnas darbi korim. Nebijis notikums VAK «Latvija» dziedātājiem būs sadarbība ar ASV diriģentu Eiženu Rodžersu, izdziedot gospeļmūzikas programmu, kas atklās jaunas kora mākslinieciskās virsotnes. Savukārt 1.decembrī VAK «Latvija» kopā ar Liepājas simfonisko orķestri sniegs jaunā albuma prezentācijas koncertu «Ērikam Ešenvaldam - 40» koncertzālē «Lielais Dzintars«. Jubilejas gada ietvaros vēlos izcelt Jēkaba Jančevska jaundarba pirmatskaņojumu Latgales vēstniecībā «Gors» 16.decembrī.»

VAK «Latvija» tuvākie koncerti Latvijā:

Svens Dāvids Sandstrēms MESIJA 2017. gada 14. aprīlis, plkst.19, Liepājas koncertzāle «Lielais Dzintars».

«Dubra un Glāss» 2017. gada 4. maijs, plkst. 19, Latgales vēstniecība GORS un 2017. gada 5. maijs, plkst.19:00 Lielā ģilde.

Valsts Akadēmiskais koris «Latvija» un ērģelniece Iveta Apkalna 2017. gada 11. maijs, plkst. 20 Rīgas Doms. Programmā Frančesko Durantes, Luija Vjerna, Bendžamina Britena un Gabriēla Forē mūzika.

Vairāk par koncertiem:

koris.lv

Biļetes Biļešu Paradīzes kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu