«Arsenālā» vērienīga vācu laikmetīgās mākslas izstāde

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

No šodienas līdz 21. augustam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē būs skatāma līdz šim plašākā Vācijas laikmetīgās mākslas izstāde «Gara radinieki. Vācu māksla, pēdējais pusgadsimts». Izstāde iepazīstinās ar svarīgākajām tendencēm un parādībām, kuras raksturo vācu mākslu periodā no 1960. gada līdz mūsdienām.

Izstādē eksponēti 53 autoru 77 lielformāta mākslas darbi. Ekspozīciju veido glezniecība, zīmējumi, skulptūras, fotogrāfijas, videoinstalācijas, kā arī daži konceptuālās mākslas paraugi. Izstādes fokuss ir vērsts uz vācu mākslas vizuālo un uztveres saturu, nevis uz teoriju radīšanu, ņemot vērā, ka ierobežotais darbu skaits ir nepietiekams un nevar atklāt Vācijas laikmetīgās mākslas parādību dziļumu, dažādību un sarežģītību.

Lai izvairītos no lineāra un didaktiska secīga vēstījuma, izstāde ir brīvi konfigurēta četrās sadaļās - viena no sadaļām ir ekspresija, iztēle un subjektivitāte, otra - vēsture un naratīvs, tāpat - abstrakcija un koncepcija, kā arī prezentācija un kritika, iepriekš stāstīja izstādes kurators Marks Gisborns.

Viņš piemetināja, ka ideja par organiski vienojošu ietvaru, kas sasaista atšķirīgos, četrās desmitgadēs tapušos mākslas darbus, piedāvā skatītājiem iespēju salīdzināt paaudžu veikumu un meklēt kopsakarības, tā izslēdzot pasīvu vērojumu, mudinot veidot savu individuālo interpretāciju.

Izlase «Gara radinieki. Vācu māksla, pēdējais pusgadsimts» izveidota, apzinot 45 dažādas kolekcijas - Vācijas izstāžu zāļu un muzeju, kā arī vairāku mākslas kolekcionāru privātos krājumus Vācijā, Šveicē, ASV un Izraēlā. Šī būs pirmā tik liela mēroga Vācijas laikmetīgās vizuālās mākslas retrospekcija Rīgā, kurā piedalīsies Eiropas un pat pasaules līmeņa zvaigznes.

Ar izstādi «Gara radinieki. Vācu māksla, pēdējais pusgadsimts» tiek iezīmēts jauns posms Latvijas un Vācijas kultūras sakaru dinamikā, jo jūlijā izstādi apmeklēs Vācijas kultūras un mediju lietu ministre Monika Gritersa, un par to liecina arī lielā ieinteresētība, ko izrādīja Vācijas mākslas muzeji, mākslas galerijas, privātkolekcionāri un paši mākslinieki, kas piekrita piedalīties izstādē ar saviem labākajiem darbiem, stāsta izstādes organizatori.

Eksponēto mākslas darbu autoru vidū ir tādas personības kā Georgs Bāzelics, Jozefs Boiss, Andreass Gurskis, Anzelms Kīfers, Zigmārs Polke, Gerhards Rihters un Villijs Zite un citi.

Izstāde tiks papildināta ar interesantu pasākumu programmu, piedāvājot tikšanās ar nozares speciālistiem, ekskursijas, radošās aktivitātes un paneļdiskusijas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu