Izdod latviešu mūsdienu mākslas albumu maziem bērniem

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmo reizi Latvijā izdots latviešu mūsdienu mākslas albums maziem bērniem - "Albums sīčiem. Latvijas māksla bērniem un pieaugušajiem".

Tā ir īpaša bilžu grāmatiņa mazuļiem un vienlaikus latviešu mūsdienu mākslas albums, kas būs interesants arī viņu vecākiem.

Izdevumu sagatavojusi aģentūra "TBWA\\Latvija" sadarbībā ar radošo kustību U25 un izdevniecību "liels un mazs". Grāmata nākusi klajā ar AS "Latvijas gāze" finansiālu atbalstu. Visi grāmatas pārdošanas ienākumi tikšot ziedoti laikraksta "Diena" rīkotajai labdarības akcijai "Saulainas dienas mūsu bērniem", kas plānota Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas remontam. Pats izdevums arī nonāks pie Bērnu slimnīcas mazajiem pacientiem.

Idejas autors "TBWA\\Latvija" attīstības direktors Ivo Strante uzskata, ka tā ir laba alternatīva izplatītajai "mikipeļu kultūrai", kas dominē mazuļu bilžu grāmatās. Tādu grāmatu masu produkcija ar savu skaidro, vienkāršo, bet vienveidīgo estētiku ļauj bērnam iemācīties pazīt priekšmetus, krāsas un to nosaukumus, taču tā ir tikai funkcionāla, tai nav papildu estētiskās vērtības.

Pasaulē ir daudz piemēru, kuri rāda, ka bērnu izglītošanā tiek izmantoti pazīstamu mūsdienu mākslinieku darbi, kas iemāca bērnam izjust formu un krāsu, veido priekšstatu par priekšmetu attēlošanas dažādību un veicina bērna kā radošas personas attīstību, uzsver grāmatas veidotāji gleznotājs Andris Vītoliņš un dzejniece Inese Zandere. Latvijā līdz šim tādu izdevumu nav bijis.

Sastādītāji grāmatiņai izvēlējušies spilgtus, stilistiski atšķirīgus Helēnas Heinrihsones, Līgas Purmales, Rituma Ivanova, Elitas Patmalnieces, Flēras Fedjukovas, Auces Bieles, grafiti mākslinieku grupas "SAIM, Elf, ZAI un Četri", Oto Zitmaņa, Maijas Kurševas, Karinē Paronjancas, Māras Viškas un Andra Vītoliņa darbus. Mākslinieku un bērnu pasaules uztverē jūtams daudz kas kopīgs.

Albumā reproducēts gan katrs darbs pilnībā, gan atsevišķs fragments, kurā redzama bērniem saprotama vienkārša lieta mākslinieka neparastajā redzējumā - kaķis, "busiņš", brilles, spogulis, zivs - un tās nosaukums piecās valodās. Pieaugušajiem domāts īss un tēlains mākslinieka daiļrades raksturojums, ko uzrakstījusi dzejniece Inese Zandere. Albuma dizainu un iekārtojumu veidojusi Māra Viška.

"Albuma sīčiem. Latvijas māksla bērniem un pieaugušajiem" atvēršana notiks 3. decembrī plkst. 11 Rīgā, O.Kalpaka bulvārī 13 Latvijas Mākslas akadēmijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu