Egila Rozenberga personālizstāde Jūrmalā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīt, 18. novembrī, plkst. 15.00 Jūrmalas pilsētas muzejā Majoros tiks atklāta Egila Rozenberga personālizstāde.

Egils Rozenbergs šobrīd vērtējams kā pārliecinošākais un savās radošajās izpausmēs vērienīgākais vidējās paaudzes tekstilmākslinieks, kura radošajā darbībā labi izsekojami šīs mākslas nozares attīstības kopējie iezīmīgākie procesi. Sākotnēji, 1970-1980. gados, konsekventi strādā klasiskajā figurālajā gobelēnā, ar uzsvērumu uz krāsu laukumiem un dinamiku, līniju ritmiem, simboliku, dekoratīvām kompozīcijām ar akcentētu faktūru un ierosmei kalpo gan deju, sporta spēļu un sadzīves svētku, gan folkloras atbalsoti motīvi un tēmas.

Nākošais aktīvo meklējumu posms saistās ar vērienīgiem telpiskiem trīsdimensiju objektiem, kur raupjo materiālu ritmos un faktūrās ne mirkli nezūd romantiskā iedvesmas nots.

Pēdējos gados vairāk pievērsies noskaņu, jo īpaši jūras piekrastes iedvesmotiem ritmiem un mijiedarbībai.

Izstādē līdztekus nelielam retrospektīvam pārskatam izvēlēti arī vairāki jaunākie darbi, kuros mākslinieks iezīmē citādas nianses materiālu iespēju izmantojumā māksliniecisko tēlu atklāsmē.

Agrāko gadu gobelēnu apjomīgajās figurālajās kompozīcijās, kā Peldētājas (1978), Svētku deja (1977),Veltījums/Dainu tēvs (1985) u.c. mākslinieks pētījis krāsu, to iespējas un pretnostatījumus, kā arī telpu un kustību, lai no šiem elementiem radītu pārdomātus un apkopotus veselumus.

Vairāki gobelēni no pēdējās desmitgadēs izvērstās sērijas „Zīmes smiltīs”, ceļojumu iespaidos tvertajām dabas zīmēm un seno tautu kultūras mantojumam atbalsīm, kas atklājās nesenajā personālizstāde „Eņģeļi un maskas”.

Pētot un eksperimentējot Egils Rozenbergs savās izpausmēs nonācis pie visnotaļ minimālistiska risinājuma. Jūras tēlojumos valda meditatīvs miers un koncentrētība, kurā formās vienkāršība īpaši izsmalcināti ļauj izpausties dažādajām krāsu un materiālu faktūru īpašībām. Savos darbos mākslinieks, šķiet, cenšas likt skatītājam apstāties ceļā uz kādas parādības izpratni, lai apbrīnotu pasauli un tās izpausmes.

Egils Rozenbergs dzimis 1948. gadā Jūrmalā. Beidzis J.Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu 1965.g., LMA Tekstilmākslas nodaļu 1971.g. Izstādēs piedalās kopš 1968. gada, sarīkojis vairākas personālizstādes Latvijā un ārvalstīs. Regulāri pārstāvējis Latvijas tekstilmākslu izstādēs daudzviet pasaulē, organizējis un piedalījies starptautiskos simpozijos un konferencēs. Mākslinieku savienības biedrs no 1971.g., organizācijā pildījis dažādus vēlētus, tai skaitā prezidenta amatu, 1993.- 1997.g.g. pildījis Starptautiskās Tekstilmākslas asociācijas ģenerālsekretāra pienākumus. Apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni, kā arī vairākiem nozīmīgiem ārvalstu apbalvojumiem.

Egila Rozenberga personālizstāde Jūrmalas pilsētas muzejā būs apskatāma līdz 6.decembrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu