"Skaņu mežs" - paralēlā pasaku pasaule (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rītdien (4.05.) sākas avangarda mūzikas festivāls "Skaņu mežs".

Viens no neparastākajiem pašmāju popkultūras apriti aizsniegušajiem pasākumiem ir "Skaņu mežs" – festivāls, kas veltīts underground elektroniskajai mūzikai. Tajā šogad piedalīsies arī Kirils Lomunovs jeb Kriipis Tulo ar jaunu projektu Astrowind.

Pāvilosta Krievijā

Rīt, kā arī 11. un 12. maijā Andrejostā notiekošais "Skaņu mežs" ir kā ziņnesis, ka paralēli tam, par ko ikdienā dzirdams dažādu lielu pasākumu reklāmās, notiek arī citas interesantas un bieži vien pat interesantākas lietas. Kirils ir pabijis abās pusēs. Deviņdesmito gadu vidū viņš bija kulta grupas Yaputhma Sound System buņģieris, bet pēcāk pievērsās izteiktai ambient mūzikai.

2001. gadā viņš kopā ar domubiedriem nodibināja elektroakustiskās mūzikas projektu Oloolo, kas reizē ir arī analogo elektronisko skaņu laboratorija jeb speciāli ierīkota studija. Sākās darbs pie audio instalācijas Gaismas pils, kas tika veltīta jaunās Nacionālās bibliotēkas projektam un tika prezentēta biennālē NEXT Venēcijā. "Šo materiālu braucām rakstīt uz Pāvilostu," stāsta Kirils. Tā radās materiāls, kura daudzums pārsniedzis projektam Gaismas pils nepieciešamo. Rezultātā pērn Maskavas izdevniecībā Lagunamuch laists klajā Oloolo disks Pavilosta. "Šī izdevniecība meklē interesantus māksliniekus ne tikai Krievijā," skaidro Kirils. "Žēl, ka mans disks nav izdots Latvijā, bet esmu mākslinieks un nevēlos domāt arī par to."

Darbs atsevišķi

Kirils sadarbojies ar vēl citiem māksliniekiem, piedalījies dažādos avangarda elektronikas pasākumos un radījis vēl vairākus ierakstus. Taču ne jau tas ir svarīgākais, jo Kriipis Tulo ir un, visticamāk, arī paliks underground mākslinieks, kurš neraujas uz vispārējo atpazīstamību pašmāju popmūzikas dīķī. Svarīga un interesanta ir viņa pasaules uztvere, kurai piekrīt paliela daļa cilvēku visā pasaulē. Viņi, savstarpēji sazinoties, veido tādu kā alternatīvu, paralēlu elektroniskās mūzikas pasauli, ko var pielīdzināt arī kaut kur kosmosā pastāvošai pasaku pasaulei.

"To var dēvēt arī par pasaku pasauli," prāto Kirils. "Tā ir vieta, kur var sajust tādu kā sasaisti ar kosmosu. Bez tā būtu grūti dzīvot. Taču jāpelna jau arī nauda iztikai, un mans darbs nekādi nav saistīts ar mākslu."

Viņam sanācis pastrādāt arī Enija Maika ierakstu studijā, un Kirils apgalvo, ka sapratis – nav jēgas mēģināt pietuvināt darbu savām interesēm. "Man no visām tām ierakstāmajām reklāmām un reperiem kļuva slikti," viņš smej, atminoties darbu studijā.

Analogā aura

"Manuprāt, darbu nevajag krustot ar mākslu, jo noteikti cieš pēdējā," viņš turpina. "Citādi ir ar hobijiem. Man patīk fotografēt un braukt ar velosipēdu. Tas nozīmē būt pie dabas, gūt iedvesmu."

Kaut vai Pāvilostas un Kolkas kontekstā ir skaidrs, ka tas tik tiešām ietekmē Lomunova radošo darbību. "Man bieži ir vaicājuši – kāpēc Kolka, esi no turienes?" viņš stāsta. "Esmu no Rīgas, bet uzskatu, ka Kolkā ir īpaša aura. Kad tur aizbrauc, tad mainās apziņa. Tas ir sirreāli."

Tagad Kirils aizrāvies ar jaunu projektu Astrowind, kas arīdzan balstīts šķietami ne no šīs pasaules nākošu ambiento skaņu pasaulē. Interesanti, ka tās radītas analogā veidā, nevis datorā, kas piešķir skanējumam pavisam citu auru. Tā noteikti būs jūtama arī Skaņu mežā, tādēļ audio gurmāniem ieteicams nepalaist šo izdevību garām.

"Vēl vēlos pabeigt dokumentālo filmu, ko sāku veidot jau deviņdesmito gadu sākumā," bilst Kirils. "Esmu safilmējis dažādas neparastas vietas Latvijā. Protams, būs arī attiecīgs muzikālais materiāls." Kāds? Ambientais, protams!

***

Kirils Lomunovs

- Elektroniskās mūzikas mākslinieks

- Dzimis 1971. gada 30. janvārī Rīgā

- Mācījies Rīgas 16. vidusskolā, studējis Latvijas Universitātes Svešvalodu fakultātē, apguvis bungu spēli pie Tāļa Gžibovska

- Strādā par ūdensfiltru izplatītāju, strādājis par pārdevēju un skaņu operatoru

- Vairāku pašmāju avangarda elektroniskās mūzikas projektu dibinātājs, kādreiz spēlējis bungas grupās Pasaki onkuļiem atā un Yaputhma Sound System, kā arī citos projektos

- Sastrādājies arī ar citu sfēru māksliniekiem, tajā skaitā veidojis skaņas materiālu Rituma Ivanova darbu izstādei

- Neprecējies, dzīvo Rīgā

***

Viestarts Gailītis, festivāla Skaņu mežs organizētājs:

"Kirila projekts Astrowind ir nedzirdēts hibrīds no jaunās un vecās ambientās elektronikas, kurā sajaucies tikpat labi Žans Mišels Zārs un Tangerine Dream, kā krautroks, elektro un, Dievs vien zina, kas vēl..."

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu