Baltijas simfoniskais festivāls iecerēts kā ilgtermiņa sadarbības projekts

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Baltijas simfoniskais festivāls, kas tiks atklāts šovakar Lielajā ģildē ar Lietuvas Valsts simfoniskā orķestra koncertu, paredzēts kā ilgtermiņa projekts, kas sasaucas arī ar Latvijas simts gadu jubileju. Kā žurnālistiem vēstīja Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) direktore Indra Lūkina, lai arī šī nav pirmā reize, kad triju Baltijas valstu trīs labākie orķestri muzicē savā kaimiņvalstī, tomēr šī ir reize, kad projektu ir vēlme īstenot ilgtermiņā. Domājot par sadarbību turpmākajos gados, sarunu līmenī jau bijušas domas par kopēju jaundarbu radīšanu, koncertiem un citām aktivitātēm.

Lietuvas Valsts simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs Gintars Rinkēvičs akcentēja, ka šis festivāls ir laba iespēja kaimiņvalstīm izveidot labas un ciešākas kultūras saites, jo līdz šim, lai arī visas trīs Baltijas valstis ir kaimiņvalstis, sadarbība nav bijusi tik cieša, kā gribētos.

Attiecībā uz Baltijas simfonisko festivālu diriģents lietoja teicienu, ka viss, kas ir jauns, ir labi aizmirsts vecais, jo 2000.gadā Baltijas valstu orķestri uzstājās savās kaimiņvalstīs.

Pianists Vestards Šimkus skaidroja, ka viņš ļoti labi atceras pirms 16 gadiem notikušos koncertus, jo viņš kā klausītājs un Emīla Dārziņa mūzikas skolas audzēknis tos apmeklēja, vēloties iepazīties ar visu triju Baltijas valstu orķestru sniegumu.

«Tas būtu ļoti vērtīgi, ja Baltijas simfonisko festivālu izdotos uzturēt kā tradīciju. Tas dotu iespēju vairāk izzināt kaimiņvalstu muzikālās vērtības, jo patlaban man šķiet, ka par tām es zinu pārāk maz,» pauda pianists.

Lietuvas Valsts simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs Gintars Rinkēvičs piedalās preses konferencē par Baltijas simfonisko festivālu
Lietuvas Valsts simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs Gintars Rinkēvičs piedalās preses konferencē par Baltijas simfonisko festivālu Foto: LETA

Saistībā ar šī vakara koncertu Šimkus informēja, ka ar Lietuvas Valsts simfonisko orķestri sadarbojies jau iepriekš un pēdējā sadarbība bijusi pirms 12 gadiem. Pianista ideja bijusi koncertprogrammā iekļaut Morisa Ravela Klavierkoncertu kreisajai rokai.

Šimkus ne tikai festivāla atklāšanas koncertu, bet arī pārējo divu valstu orķestra koncertprogrammas vērtē ļoti atzinīgi, uzskatot, ka koncertprogrammas veidotas ļoti pārdomāti.

Šī vakara koncertā Lielajā ģildē izskanēs arī Mikaloja Konstantina Čurļoņa simfoniskā poēma «Mežā» un Igora Stravinska «Svētpavasaris». Gatavojot programmu, bijis skaidrs, ka vienam no pārstāvētajiem komponistiem jābūt Lietuvas pārstāvim.

Rinkēvičs skaidroja, ka bijušas ilgas diskusijas un sarunas, lai izdomātu, kuru Lietuvas komponista darbu iekļaut programmā, līdz beigās nolemts par labu Čurļonim, kuru var uzskatīt par pamatlicēju Lietuvas nacionālajai klasiskajai mūzikai.

Jau marta beigās Lielajā ģildē Baltijas simfoniskā festivāla programmā uzstāsies Igaunijas valsts simfoniskais orķestris un diriģents Nēme Jervi, bet aprīlī klausītājus priecēs LNSO, solistes-vijolnieces Evas Binderes koncerts, kuru diriģēs LNSO galvenais diriģents Andris Poga.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu