Ukraiņu emigranti «Gogol Bordello» uzlādē Rīgu (19)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Multinacionālais Amerikas «čigānu panka» kolektīvs «Gogol Bordello» ir izslavēts ar enerģiskiem un trakulīgiem koncertiem, par to varējām pārliecināties arī otrdienas, 27. maija vakarā, kad ar sestā albuma «Pura Vida Conspiracy» veicināšanas koncertu grupa viesojās koncertzālē «Palladium». Žēl, protams, ka šis dzīvelīgais kolektīvs neuzstājas kādā no vasaras festivāliem – tur tam būtu īstā vieta, taču arī pārpildīts «Palladiums» (biļetes uz koncertu tika izķertas pirmajās dienās) nebija tas pats sliktākais variants, kurp doties, lai pavērotu jandāliņu gan uz skatuves, gan publikā.

Pirmkārt jau jāuzteic iesildošā grupa «Che Sudaka» - regejpanka apvienība no Barselonas, kurā apvienojušies latīņamerikāņu emigranti - argentīniešu un kolumbiešu mūziķi. Vīri savā ziņā žanriski bija nedaudz radniecīgi «Gogol Bordello» un sniedza klausītājiem pamatīgu enerģijas lādiņu, burtiski «iesildot» publiku pirms galvenā koncerta. Tiesa, gaisa temperatūra stāvgrūdām pilnajā, sutīgajā zālē tāpat bija pietiekoši augsta un pēc pasākuma reti kurš uz ielas devās ar sausu kreklu.

«И я клянусь, обо**ав два пальца, Что музыка пошла от «Звуков МУ»,»

(Zvēru, ka mūzika sākās ar «Zvuki Mu!») savā lielākajā grāvējā «Start Wearing Purple» dzied 41 gadu vecais Jevgeņijs Hutcs (īstajā vārdā Jevgeņijs Smirnovs). Tieši šo ekscentriķa Pjotra Mamonova ansambli pusaudža gados, vēl dzīvodams Kijevā, Jevgeņijs redzēja koncertā, un tas atstāja uz jauno tolaik hārdroka fanu neizdzēšamu iespaidu. Pēc šā koncerta, kā arī amerikāņu grupas «Sonic Youth» viesošanās Ukrainā, viņš kļuva par panku un tāds ir palicis līdz pat šai baltai dienai.

Vakardienas koncertā šis dumpinieciskais pankroka gars kombinācijā ar regeju un folkmūziku jau no pirmajiem akordiem uzkurināja publiku. Lai arī nedz Jevgeņijs, nedz citi mūziķi īpaši daudz nesarunājās ar klausītājiem, tieši ar ķermeņa valodu, ik pa laikam uzkāpjot uz monitoriem, žestikulējot, aicinot sist plaukstas, viņi veidoja lielisku kontaktu ar zāli. Arī fakts, ka fanu rindās kāds vicināja Ukrainas karogu, palika gandrīz bez ievērības. Jevgeņijs nekomentēja notikumus Ukrainā, distancēdamies no politikas. Varbūt tikai «Lost Innocent World» piedziedājumā viņš apzināti norādīja uz zili dzelteno karogu, simboliski apliecinādams, ka tas, kas notiek dzimtajā Ukrainā, ir vārdos grūti izstāstāms.

Lai arī uz skatuves šķietami valdīja bohēmiska jautrība, bija jūtams, ka grupas koncertprogramma ir precīzi iestudēta un daudz vietas nejaušībām, liekām improvizācijām netiek atvēlēts. Gan vijolnieks, gan akordeonists, gan perkusionists, vienā personā fona vokālists, kā arī dziedošā ķīniešu izcelsmes dāma Elizabete Sana (Elizabeth Sun), kas uzkurināja publiku ar graciozām ceļojošā cirka akrobātes kustībām, atslogoja solista Jevgeņija darbu, laiku pa laikam iznākot skatuves priekšā. Etiopiešu izcelsmes basģitārists Tomass Gobena (Thomas Gobena) savukārt priekšplānā iznāca visās regejiskajās dziesmās, kur izteikti jūtams basa pulss.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

«Sveiciens visiem imigrantiem,» ar šādiem vārdiem iesākās viens no koncerta lielākajiem grāvējiem «Immigraniada (We Comin' Rougher)». Kopumā visa koncertpogramma balstījās uz jaunā albuma dziesmām, kuras atjauktas ar zināmākajiem grupas hitiem. Protams, tieši «Wonderlust King», «Immigraniada» un īpaši «Start Wearing Purple» bija tie grāvēji, kas lika skudriņām skriet pa muguru, un enerģijas kamolu «Palladium» uzrāva līdz maksimumam.

Latviešu publikai acīmredzami iet pie sirds šādas karstasinīgas čigānu, Balkānu tautas mūzikas dekorācijas, to apliecina gan Emira Kusturicas un viņa «The No Smoking Orchestra», gan Gorana Bregoviča panākumi Latvijā. Man ir sajūta, ka arī «Gogol Bordello» mūsu pusē tomēr vēl atgriezīsies. Cerams, ka tas notiks uz kāda lielā vasaras festivāla brīvdabas skatuves. Tas gan būtu iespaidīgi!

Komentāri (19)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu