Sabiedrībā pazīstamu cilvēku iemīļotākās grāmatas (20)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

18. janvārī notiks viens no «Rīgas 2014» vērienīgākajiem atklāšanas pasākumiem - «Grāmatu draugu ķēde». Pasākuma laikā no vecās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas roku rokā tiks nodotas grāmatas uz jauno Latvijas Nacionālo bibliotēku. Sakarā ar šo notikumu TVNET aptaujāja pašmāju slavenības, lai uzzinātu, kādas ir viņu mīļākās grāmatas.

 
Foto: TVNET/Publicitātes foto

Ģirts Ķesteris: daudz lasu...

Aktieris Ģirts Ķesteris skaidro, ka savā brīvajā laikā to vien dara, kā lasa grāmatas. Viņam ir daudz dažādu žanru mīļākās grāmatas, taču viena no mīļākajām ir «Nilsa Holgersona brīnišķīgais ceļojums». Ķesteris atzīst, ka

Darela grāmatas parasti ir tās, kuras liek smieties tik ļoti, ka var izvelties no gultas,

taču vasaras mēnešos aktieris mēdz «iekrist» uz Agatas Kristi romāniem. «Viena no grāmatām, kura noteikti spēj saraudināt un tajā pašā laikā raisa paradoksālas emocijas, ir Entonija Bērdžesa «Mehāniskais apelsīns»,» stāsta Ģirts Ķesteris.

 
Foto: LETA/Publicitātes foto

Valdis Melderis: lasu vien ieteiktās grāmatas!

Radio balss, pasākumu vadītājs Valdis Melderis stāsta, ka grāmatu lasīšanu uzskata par izklaidi un izklaidei ne vienmēr pietiek tik daudz laika, cik gribētos. Taču grāmata no bērnības, kas spilgti palikusi atmiņā, ir Ondržeja Sekoras «Skudras nepadodas». Un, lai arī jaunām grāmatām īsti neatliek laika, Melderis stāsta, ka «Kapteiņa Blada odiseja» ir grāmata, kuru varētu pārlasīt desmitiem reižu. Valdis uzskata, ka pašam sākt lasīt jaunu grāmatu ir liels risks, jo nevar zināt, vai grāmata ir laba, un ja nav – tad ir iztērēts laiks. Tāpēc Valdis to dara tikai tad, kad grāmatu iesaka kāds tuvs cilvēks, kuram viņš šajā ziņā uzticas.

 
Foto: TVNET/Publicitātes foto

Liene Šomase: bija laiks, kad nelasīju vispār...

Dziedātāja Liene Šomase atklāj, ka dzīvē viņai bija posms, kad grāmatas nelasīja vispār, taču tagad īpaši tuvas ir psiholoģiskās un filozofiskās grāmatas, it īpaši OSHO grāmatas. Tiem, kuri vēl nav to paspējuši izdarīt, Liene iesaka izlasīt Robina S. Šarmas grāmatu «Mūks, kurš pārdeva savu Ferrari». Taču bērnības grāmata, ko ir vērts pārlasīt atkal un atkal, lai atcerētos dzīves patiesās vērtības un izprastu patieso dzīves skolu, ir «Mazais princis»,» stāsta Liene Šomase.

 
Foto: LETA/Publicitātes foto

Māris Grigalis: grāmatas liek aizdomāties...

Māris Grigalis atzīst, ka ar grāmatām pavisam noteikti ir uz tu. Uz jautājumu par mīļākajām grāmatām Grigalis uzreiz nosauca Dena Brauna «Eņģeļi un dēmoni». Māris stāsta, ka viņam šķiet interesantas arī dažādas politiskās grāmatas, piemēram, K.Pļešakova «Staļina neprātība», kā arī A.Poļitkovskas «Krievijas dienasgrāmata». Turpinot pie labām grāmatām Grigalis min arī Nīčes «Tā runāja Zaratustra», Dena Brauna «Da Vinči kodu» un «Maldu zonu». Īpaša grāmata viņam šķiet populārā, taču nu jau mūžībā aizgājušā aktiera Kārļa Sebra biogrāfija. Māris Grigalis atzīst, ka

grāmatas pārsvarā viņam liek aizdomāties.
 
Foto: LETA/Publicitātes foto

Juris Kaukulis: esmu dzīvojis grāmatu pasaulē

Arī dziedātājs Juris Kaukulis ar grāmatām ir uz tu. Juris atzīst, ka lasa tiešām daudz un pat tik daudz, ka uz sitienu ir grūti atcerēties mīļāko grāmatu nosaukumus. Taču tās, kas Jurim patiešām patikušas un palikušas atmiņā, ir Patrika Zīskinda «Balodis», Maikla Kaningema «Mājas pasaules malā», kā arī «Stundas», Nika Keiva grāmata «Bannija Manro nāve», un īpaši patikusi Čārlza Bukovska «Sievietes».

Juris stāsta, ka bērnībā it īpaši

dzīvojis tādā kā grāmatu pasaulē un lasījis daudz piedzīvojumu literatūras.

Grāmatas viņu ļoti iedvesmojot rakstīt dziesmu tekstus. Bieži vien grāmatas viņu mēdz pārsteigt ar rakstības formu, izteiksmes līdzekļiem, tulkojumu.

 
Foto: TVNET

Ieva Adamss: lasu trīs, četras grāmatas reizē!

Radiogeiša, lektore Ieva Adamss pati atzīst, ka viņai ir ļoti dīvains ieradums – lasīt trīs vai četras grāmatas paralēli. Ieva stāsta, ka viņai ļoti patīk krievu literatūra, it īpaši uzsverot Tatjanu Tolstoju. Adamss stāsta, ka Tolstoja ir vienīgais cilvēks, kuram seko portālā facebook, un ļoti mīl viņas darbus. Bērnībā Ievai ļoti nepatika Karlsons. «Nesaprotu,

kā var būt tik neaudzināts puika!»

retoriski jautā Ieva. Taču grāmata, kuru viņa iesaka izlasīt pilnīgi visām sievietēm, ir norvēģu rakstnieces Mariannes Fastvoldas grāmata «Izmirstoša kā dronti». «Grāmata ir emocionāla un ļoti sievišķīga,» paskaidro Ieva Adamss.

Komentāri (20)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu