Ekrāna terors – filma "Karloss"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Venecuēliešu terorists Iļjičs Ramirezs Sančess, tautā zināms kā Karloss Šakālis, 7.novembrī stāsies tiesas priekšā, lūkojot pēc taisnīga soda par pagājušā gadsimta nodarījumiem un turpinot spodrināt savu pasaules lielākā neģēļa slavu. "Arsenāls" īpašu seansu velta filmai "Karloss" ("Carlos") – biogrāfiskam televīzijas trillerim par Šakāļa nemiermīlīgo būtību un ne visai draudzīgajām aktivitātēm, informē Laura Lizuma, kinofestivāla "Arsenāls 2011" Preses centra pārstāve.

Olivjē Asaijass (Olivier Assayas) tiek uzskatīts par vienu no spilgtākajām parādībām mūsdienu franču kino, kas savu slavu pulējis jau kopš 1980.gadiem. Pēc pāris īsfilmu uzņemšanas un gozēšanās leģendārā izdevuma "Chaniers du Cinema" kritiķu slejās, Asaijass mērķtiecīgi tuvinās pilnmetrāžas kino, rakstot scenārijus Andrē Tešinē filmām un visbeidzot 1986.gadā radot pats savu pirmo lielo kino darbu, filmu "Sajukums", kas debitantam atnes godalgu Venēcijas kino festivālā. Kopš tā brīža Asaijass, īstens kinomāns un profesionāls kritiķis būdams, pievēršas savdabīgiem kino eksperimentiem, klasikas kompilācijām un reizēm visai riskantiem kino projektiem, kas tomēr ikreiz pamanās attaisnot autora mazliet dumpinieciskās ieceres.

Filma "Karloss" nenoliedzami ir viens no režisora spilgtākajiem darbiem, kas ne tikai tās ievērojamā garuma dēļ – oriģināls sasniedz piecas stundas – bet arī, izteikti balansējot starp kino un televīzijas formātiem, pavisam noteikti atbilst paša Asaijasa iedomātam apzīmējumam – superfilma. Biogrāfiskais trilleris par pasaulē vajātāko teroristu Karlosu Šakāli vienlaikus ir gan vardarbīgs, asiņains un emocionāli skarbs stāsts par ambiciozā un slavaskārā Ramireza plānotajiem un arī īstenotajiem politiskajiem uzbrukumiem, gan arī spilgta un līdz sīkākajām detaļām izstrādāta 1970.gadu ikdienas liecība – no sarkaniem šaursliežu tramvajiem līdz „pareizajiem, tā laika” cigāriem misijas pasūtītāja zobos. Neierastais ekrāna tonis lieku reizi atgādina par Asaijasa sākotnējo ieceri, filmu veidot kā televīzijas seriālu. Pieklusinātās zilganzaļās nokrāsas kontrastē gan ar melnajiem bruņoto vīru un sievu tēliem, gan arī lieliski sapludina ārēji nemierīgo ar Karlosa iekšējo, dziļi filozofisko būtību.

Tieši galvenās lomas atveidotājs, venecuēliešu televīzijas seriālu zvaigzne Edgars Ramirezs ir viena no filmas galvenajām panākumu atslēgām. Un ne jau tikai uzvārdu sakritības dēļ – harizmātiskā personība, fiziskās un emocionālās spējas vienas filmas laikā piedzīvot krasas vizuālās pārmaiņas, kā arī nenoliedzami spilgtās valodu zināšanas – arī tas ļāvis Olivjē Asaijasa filmai jau šobrīd kļūt par kino leģendu. Turklāt – godalgotu, jo filmas montāžu par labāko atzina Eiropas Kino balvas pasniegšanas ceremonijā (un kategorijā "labākais režisors" nominēja Olivjē Asaijasu), "Karloss" nominēts 2 Emmy balvām (labākais aktieris un režija), "Karloss" saņēma Zelta globusu kā labākais TV seriāls un nomināciju šai balvai izpelnījās Edgars Ramirezs (savos nominantu sarakstos viņu iekļāva arī Ekrāna Aktieru ģilde). Par gada aktieri Ramirezu izvēlējās arī Londonas Kinokritiķu ģilde, savukārt Ņujorkas Kinokritiķu ģilde savas simpātijas veltīja „Karlosam”, atzīstot to par labāko ārzemju filmu.

Filmas "Karloss" īpašais un vienīgais seanss „Arsenāla” programmā ir notikums, kuru būtu bīstami palaist garām. "Karlosu" demonstrēs "Kino Citadeles" 11. zālē 16.septembrī plkst. 21:30 – "Arsenālā" iekļauta Asaijasa filmas 160 minūtes garā versija.

Starptautiskais kino festivāls "Arsenāls" jau no 10.septembra – kinoteātros „Kino Citadele” un „K Suns”. Biļetes uz „Arsenāla” filmām meklē kinoteātru kasēs un www.forumcinemas.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu