Baltijas valstu kino "Arsenālā"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Kaut arī festivāls "Arsenāls" allaž bijis starptautiska kino parādība, vieta, kur apzināts, izrādīts un novērtēts jaunākais un labākais pasaules – Eiropas, Āzijas, Rietumu un Austrumu – kino, neiztrūkstoša "Arsenāla" programmā ir Baltijas filmu skate, kas vērš skatu uz pašmāju un kaimiņvalstu veiksmīgākajiem darbiem kino jomā, informē Laura Lizuma, kinofestivāla "Arsenāls 2011" Preses centra pārstāve.

Arī šogad "Arsenālā" sagaidāma gan Baltijas filmu skate – konkurss, gan arī vairākas filmu pirmizrādes, īpašie seansi, veltīti izcilām personībām Latvijas kino, kā arī animācijas filmu programma jaunākajiem kino skatītājiem.

Latvijas kino šis gads nozīmīgs gan ar leģendārā režisora Herca Franka 85 gadu jubileju: 12. septembrī Rīgas Kino muzejā tiks atklāta autoram veltīta izstāde "Cilvēks pie sarkanās līnijas", savukārt "Arsenāls"režisoru godinās, Baltijas filmu skates atklāšanas ceremonijā izrādot Franka iedvesmoto režisora Ulda Brauna filmu "235 000 000".

Pieminot Barikāžu atceres 20. gadadienu un operatora Gvido Zvaigznes ieguldījumu Latvijas kino mākslā,"Arsenālā" tiks demonstrēta Dzintras Gekas dokumentālā filma, kas lakoniski un nepārprotami nosaukta "Gvido Zvaigzne".

Starp Baltijas konkursa skates filmām atrodami gan pavisam nesen Rīgas kino teātros skatīti darbi, gan arī Latvijas un pasaules filmu pirmizrādes, kuras sarūpējuši pašmāju jaunie un jau pieredzes bagātie režisori – Laila Pakalniņa, Līga Gaisa, Reinis Pētersons – kā arī spilgti Lietuvas un Igaunijas režisoru darbi, kas atklāj gan reģionam kopīgo, gan izteikti atšķirīgo ekrāna valodu un kinomākslas risinājumus.

Īpašu animācijas filmu programmu "Arsenāls" sarūpējis jaunākajiem kino skatītājiem – Rozes Stiebras pasaka "Kā brālītis Trusītis uzvarēja Lauvu", Daces Rīdūzes īsti rudenīgā filmiņa "Zīļuks", kā arī Edmunda Jansona tiki ļoti amizantās un animācijai neierastās formās izspēlētais stāsts "Kā Lupatiņi mazgājās". Pirmizrādi Baltijas skates ietvaros piedzīvos arī šī gada "Arsenāla" mākslinieka Reiņa Pētersona askētiski melnbaltā animācijas filma "Ursus" par cirkus lāci un viņa nepiepildītajām mežonīgās brīvības alkām. Savukārt pašiem mazākajiem kino skatītājiem būs iespēja kopā ar Renāru Kauperu ielūkoties burtu maģiskajā pasaulē filmā "Joka pēc alfabēts".

Starptautiskā kino festivāla "Arsenāls" ietvaros 14.augusta naktī "Dirty Deal" kino klubā būs skatāmi trīs Baltijas kino skolu – Latvijas Kultūras akadēmijas, Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas un Tallinas Universitātes Baltijas Filmu un mediju skolas – studentu darbi. Jauni meklējumi, skaļi pieteikumi un citkārt īsti ziemeļnieciska atturība – starp darbiem, kas šodien vēl nepretendē uz pasaules slavu un sarkaniem paklājiem, citkārt atrodami visnotaļ daudzsološi piedāvājumi. Pēc iedvesmojošas kino nakts, kino mākslas interesentiem un profesionāļiem būs iespējams piedalīties arī tematiskajos semināros, kuros visu trīs Baltijas kino skolu pārstāvji dalīsies pieredzē un nākotnes vīzijās par jaunā kino attīstību Baltijas reģionā.

Starptautiskais kino festivāls "Arsenāls" norisināsies no 10. līdz 18. septembrim kinoteātros "Kino Citadele" un "K Suns".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu