Divi festivāli kritizē viens otru

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Starptautiskā kinofestivāla "Arsenāls" norises datumi tiek saskaņoti starptautiski ar citiem festivāliem pasaulē, līdz ar to tā norise gandrīz vienlaikus ar "Baltijas pērli" nav atkarīga tikai no "Arsenāla" vēlmēm. To pašu apgalvo "Baltijas pērles" direktore Marina Ļipčenko, piebilstot, ka festivāla norises laiku mainīt neplāno.

Abi festivāli notiek vienā laikā

"Jau kopš 1995.gada "Arsenāls" ir starptautiskā organizācijā, kas nozīmē, ka ne jau "Arsenāls" nosaka datumus, kad tas notiek," otrdien žurnālistiem uzsvēra festivāla pārstāve Zane Dzene un paskaidroja, ka "Arsenāla" norises datumi tiek saskaņoti starptautiski.

"Viss pārējais, kas notiek Latvijā, var būt sagadīšanās un konkurence, bet tas nav "Arsenāla" jautājums," norādīja Dzene.

Turklāt vairākkārt festivāls arī mēģinājis šo dublēšanos novērst, aicinot "Baltijas pērles" organizatorus uz sarunām, taču tas nav vainagojies panākumiem. Norise vienā laikā arī ir iemesls, kādēļ "Arsenāla" filmas šogad nebūs skatāmas kinoteātrī "Rīga".

"Mēs varējām ievākties kinoteātrī "Rīga" uz trim dienām, bet

starptautiskā praksē nav pieņemams, ka divi festivāli ne tikai notiek vienā laikā,

bet arī vienā kinoteātrī," ironiski piebilda "Arsenāla" direktore Šarlote Līduma.

Cietējs kino skatītājs

Viņa arī neslēpa kritiku "Baltijas pērlei", kura to uztver vien kā konkurenci starp festivāliem, un atzina, ka cietējs jebkurā gadījumā ir kino skatītājs.

"Var jau dzīvot un izvirzīt tos mērķus, veselīga konkurence, bet primārais ir skatītājs, es domāju, jādomā par skatītāju," minēja Līduma un piemetināja, ka saskaņā ar starptautisko vienošanos "Arsenālam" jānotiek uzreiz pēc Venēcijas kinofestivāla un līdz ar to tam nav "sprukšana šurpu turpu iespējama".

Līduma tāpat norādīja, ka iepriekš mēģināts Latvijā notiekošos festivālus apvienot Latvijas kinofestivālu asociācijā, kurā aicināta arī "Baltijas pērle" un kuras viens no pamatmērķiem tieši bijis izvairīties no festivālu vienlaicīgas norises – organizēt tos tā, lai pa vidu būtu vismaz 30 dienu atstarpe. Taču "Baltijas pērle" tam nav atsaukusies.

Festivāli atšķiras

Savukārt, norādot uz atšķirībām abos festivālos, "Arsenāla" organizatori uzsvēra – "Arsenāla" programmu veidotāji brauc un meklē jaunas tendences kinopasaulē, kam spilgts piemērs šā gada festivālā ir arī Flandrijas un Nīderlandes filmu programma, "jo festivālu goda lieta vienmēr ir bijusi atklāt jaunās tendences, parādīt to laicīgi".

Tāpat tas piedāvā Baltijas filmu konkursu, kurā cenšas parādīt tieši Latvijas un pārējo Baltijas valstu veikumu, piedāvājot un popularizējot tās arī ārzemju tirgiem, aicina starptautiskus viesus, tādējādi veicinot arī radošo apmaiņu un savstarpējus kinoveidotāju un izrādītāju kontaktus.

Turpretī "Baltijas pērle" vairāk ir kā festivāls festivālā, kas domāts vietējam skatītājam un ir citos festivālos izrādīto filmu apkopojums.

"Skatītājam, protams, tas ir vienalga, viņam vajag labas filmas, un labas filmas ir abos festivālos," piebilda viena no "Arsenāla" programmu veidotājām Ieva Pitruka.

Daira Āboliņa: tas traucē abiem festivāliem attīstīties

Kinokritiķe Daira Āboliņa
Kinokritiķe Daira Āboliņa Foto: LETA

"Baltijas pērle" nesaskata neko sliktu

"Baltijas pērles" ģenerāldirektore Marina Ļipčenko
"Baltijas pērles" ģenerāldirektore Marina Ļipčenko Foto: LETA

Ļipčenko sarunā ar TVNET uzsvēra, ka šis ir "Baltijas pērles" gads, kas bija zināms un saskaņots jau iepriekš. "Neuzskatu, ka mēs viens otram traucējam, jo mums ir atšķirīgas programmas un arī auditorijas," pauda Ļipčenko.

Komentējot izteikumus par festivālu pārklāšanos, Ļipčenko skaidroja, ka septembris jau izsenis esot "Baltijas pērles" norises laiks un viņa to negrasoties mainīt.

"Esam tajā laikā, kad esam, un nevienam nepieskaņosimies,"

strikta bija kinofestivāla direktore, norādot, ka arī teātri taču savstarpēji nesaskaņo, kad tajos notiek pirmizrādes.

"Manuprāt, visideālākais būtu risinājums, ko 2007.gadā ieteica toreizējā kultūras ministre Helēna Demakova -

ka pamīšus vienu gadu notiktu "Arsenāls", bet nākamajā - "Baltijas pērle".

Tad šis sajukums nerastos," - tā Marina Ļipčenko, atklājot, ka konkurentu piedāvātais norises laiks oktobrī viņiem nav pieņemams. "Latvijā ir pietiekami daudz festivālu. Ceru, ka tomēr visi sadzīvosim."

Jau vēstīts, ka

arī šogad festivāls "Arsenāls" un "Baltijas pērle" daļēji pārklājas –

"Arsenāls" norisinās no 10. līdz 18. septembrim kinoteātros "Kino Citadele" un "KSuns", savukārt "Baltijas pērle" notiek no 15. līdz 25. septembrim Rīgas Kongresu namā un kino "Rīga"/"Splendid Palace".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu