FIPRESCI balva filmai "Dzīvības koks"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šā gada Kannu kinofestivāla apzeltītā Terensa Malika (Terrence Malick) sajūtu drāma "Dzīvības koks" ("The Tree of Life") iemantojusi neviltotas Starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI simpātijas. Teju vienbalsīgi 250 pasaules kino kritiķu žūrijas komisija no iespaidīgā pēdējo gadu laikā tapušo filmu klāsta par veiksmīgāko atzina tieši Malika veikumu. Pirmizrādi Latvijā filma "Dzīvības koks" piedzīvos Starptautiskā kinofestivāla "Arsenāls" programmā, informē "Arsenāla" preses centra pārstāve Laura Lizuma.

FIPRESCI žūrija, izraugoties šā gada laureātu, novērtējusi gan filmas spilgto aktieru sastāvu – Breds Pits, Šons Pens un Džesika Šestēna –, gan arī tās augsto poētikas un personīgā līdzpārdzīvojuma izjūtu, kas no pietuvinātās ikdienas nemanāmi pāriet daudz plašākos, teju kosmiskos apmēros. Filmā ietvertais vienas ģimenes stāsts apaug ar universāliem un šķietami neatbildamiem jautājumiem par eksistenci un dabas un cilvēka harmonisko līdzāspastāvēšanu. Notverta dēla atmiņās, pagātne kļūst par klātesošu parādību arī šodien, liekot apjukt mūsdienu pasaules steigā un pazaudēties tās skarbajā vienkāršībā.

Filmas režisors Terenss Maliks dzimis 1943. gadā ASV Ilinoisas štatā un savā dzimtenē jau šobrīd tiek uzskatīts par dzīvu leģendu amerikāņu kino. Kopš filmas „Neauglīgās zemes”, režisora debija pilnmetrāžas kino, Malika "Debesu dienas" tikušas pie Kannu godalgas, savukārt filma "Tievā sarkanā līnija" izpelnījusies Berlīnes Zelta lāci.

Prestižā FIPRESCI balva tiks pasniegta 16. septembrī, ar filmu "Dzīvības koks" atklājot Starptautisko Sansebastianas kino festivālu Spānijā, savukārt jau septembrī Malika filma būs skatāma "Arsenāla" Vakara filmu programmā līdzās Parīzes bohēmas luteklim Vudijam Allenam – filma "Pusnakts Parīzē" – un neierasti pieklusinātajai Gasa van Santa drāmai "Nenogurdināmā".

Starptautiskajā kino festivālā "Arsenāls", kas norisināsies no 10. līdz 18. septembrim kinoteātrī "Citadele" un "K.Suns", filma "Kalpone" tiks demonstrēta līdzās citiem jauno skatpunktu meklējumiem filmu programmā "Panorāma"

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu