"Arsenālā" rādīs šā brīža aktuālāko filmu "The Help"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Septembrī, starptautiskā kino festivāla "Arsenāls" laikā, pirmizrādi Latvijā piedzīvos režisora Teita Teilora veidotā filma "Kalpones" ("the Help"), kas šonedēļ iekarojusi Ziemeļamerikas kino topa virsotni, informē "Arsenāla" preses centra pārstāve Laura Lizuma. Filma "Kalpones" ir veidota pēc Katrīnas Stoketas (Kathryn Stockett) bestsellera motīviem, kur darbība notiek 60.gados ASV dienvidos. Šis amerikāņu rakstnieces Stokeras romāns 2009.gadā nonāca ASV visvairāk pārdoto grāmatu sarakstā.

Anotācija. Pabeigusi universitāti, Skītere atgriežas mājās - klusā pilsētiņā Džeksonā. Viņa sapņo kļūt par rakstnieci un reiz izsisties lielajā pasaulē, taču labi audzinātas jaunietes galvenajam mērķim ir jābūt veiksmīgām precībām un mājas pavarda uzturēšanai. Par Skīteres domubiedrenēm kļūst kalpones - Eibilīna, kura visu mūžu strādā balto cilvēku mājās un no dzīves vairs neko negaida, un bezkaunīgā Minnija - Džeksonas labākā virtuvene, ar kuru labāk nesasieties pat pašām augstprātīgākajām baltajām dāmītēm. Divas melnās kalpones un nepieredzējušo balto jaunieti apvieno viens - saasināta taisnības izjūta un vēlme vismaz kaut ko mainīt šajā pasaulē.

Filma varētu cīnīties arī par vairākām "Oskara" balvām

Pēc kino kritiķu domām Teilora filma "Kalpones" varētu cīnīties arī par vairākām "Oskara" balvām. Par prestižās "Oskara" balvas iegūšanu cerības varot lolot aktrise Viola Deivisa, kura filmā atveido vienu no melnādainajām kalponēm, kā arī viņas kompanjone - šerpās Millijas lomas atveidotāja Oktāvija Spensere. Tieši Spenseres atmiņu stāstos balstīta liela daļa Stokeres romāna, veidoti varoņu dialogi, attiecību modeļi un izstrādāti kolorītie tipāži.

Līdzās abām kalponēm arī baltādaino lēdiju vidū atrodami izcili aktierdarbi, izcilas raksturlomas, kas piešķir filmai īpaši spilgtu ironijas devu - Emma Stouna, Braisa Dalasa Hovarda, Elisone Dženija, šā gada Kannu zvaigzne - aktrise Džesika Šestēna, kā arī Sisija Speiseka un Mērija Stīnburgena.

Lai arī filma veidota dienasgrāmatas formātā, tā noteikti nav skatāma kā viena cilvēka atmiņu stāsts, bet gan kļūst par skaidru un līdz sīkumiem izspēlētu 1960.gadu sabiedrības modeli, kur tieši pati sabiedrība un līdz apsmieklam novestā nepieciešamība iekļauties tās rāmjos ir tā filmas sāls, ko tik labprātīgi bauda ASV kino skatītāji, vēstīja Lizuma.

Starptautiskajā kino festivālā "Arsenāls", kas norisināsies no 10. līdz 18. septembrim kinoteātrī "Citadele" un "K.Suns", filma "Kalpone" tiks demonstrēta līdzās citiem jauno skatpunktu meklējumiem filmu programmā "Panorāma".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu