"Arsenāla" fokusā - Dienvidaustrumāzijas kino

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Dienvidaustrumāzijas kino šogad izraudzīts par "Arsenāla" fokusu - programmu, kura ar īpaši koncentrētu skatienu pievēršas citkārt neaizskartiem kinomākslas brīnumiem. Filmas, kas pēdējo gadu laikā tapušas Filipīnās, Taizemē, Malaizijā, pamazām iekaro arī Eiropas kino festivālus, vienlaikus spējot saglabāt eksotisko pievilcību un savdabīgu skatu uz lietām, parādībām un cilvēkiem, informē Laura Lizuma, kinofestivāla "Arsenāls 2011" Preses centra pārstāve.

Uz dienvidiem no saules un austrumiem no mums

Dienvidaustrumāzijas neatkarīgais kino ir izteikti lokāls, un ne jau stila, estētikas vai uzņemšanas specifikas, bet gan izraudzītās vietas ziņā. Cilvēka nepastarpinātā saikne ar zemi, dabu, dzīvesveidu un ticību kļūst par kinostāsta pamatakmeni, kuru velt tālāk pa balto smilšu pludmali, aplipinot ar pārdabiskiem stāstiem un krāšņām ikdienas metaforām.

"Arsenāla" fokusa programmā iekļautas piecas Dienvidaustrumāzijas reģionā tapušas un šo reģionu raksturojošas filmas.

Attālinātas, bet aizvien drošā sasaistē ar dabu un pārdabisko ir Taizemē tapušās filmas "Hi - So" un "Ikdienišķs stāsts", kas tiecas cilvēku uzlūkot kā kosmopolītiskas sabiedrības daļu, savukārt filipīniešu režisora Aurejus Silito vizuāli spilgtā filma "Busongs" saglabā izteikti lokālu un personisku skatījumu uz apkārt esošo un notiekošo. "Gads bez vasaras" vietas izjūtas ziņā ir filma, kas nepārprotami norāda uz Dienvidaustrumāzijas reģiona kino savdabību: bērnības fantāzijas, nepieradinātas dabas skaistums un ik brīdi klātesošie senču gari. Brilante Mendoza filmā "Vecmāmiņa" atklāj dzīvesgudras sievietes stāstu par nabadzību un izdzīvošanas alkām, kas tomēr aizvien piekāpjas ģimenes vērtību un neaptraipītas sirdsapziņas priekšā.

Dienvidaustrumāzijas kino rada kārdinājumu, kuram grūti pretoties. Iespējams, ka savas eksotikas, vizuālās bagātības un cilvēciskā pieklusinājuma dēļ, šīs filmas ļauj atklāt dziļi zem ikdienas steigas un realitātes apslēptās fantāzijas.

Kino festivāls "Arsenāls" Rīgā notiek kopš 1986.gada katru otro rudeni. "Arsenālu" organizē Starptautiskais kino centrs sadarbībā ar Rīgas domi un Kultūras ministriju. Jau ziņots, ka 21.Rīgas starptautiskais kino forums "Arsenāls" notiks no 10. līdz 18. septembrim. Rīgas starptautiskais kinofestivāls "Arsenāls" iepriekš notika reizi divos gados, bet kopš pagājušā gada tas skatītājus rudenī pulcē katru gadu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu