"Arsenālā" padomju metaforas šodienas acīm

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Starptautiskais kino festivāls "Arsenāls" līdzās Rietumu kino jaunumiem, Dienvidaustrumāzijas eksotikai un pašmāju veikumam ekrāna mākslā, šogad piedāvā īpašu Krievijas un NVS valstu filmu programmu, kas spilgti atklāj plašajam reģionam savdabīgo, citkārt ikdienišķo un nepamanīto, kas mīt pašos cilvēkos, viņu atmiņās un izjūtās par savulaik piedzīvoto un tikai šodien īsti saprasto, informē kinofestivāla rīkotāji.

Krievijas kino pēdējos gados spilgti atgriezies Eiropas festivālos. Berlīnē izrādīta režisora Aleksandra Mindadzes filma "Sestdienā" ("В субботу"), pārstāvot tematisko triloģiju "Krievija vakar, šodien un rīt", savukārt Roterdamas kino festivālā pozitīvas atsauksmes izpelnījusies Vladimira Kota filma "Gromozeka". Starptautiskajā kino festivālā "Arsenāls" abas filmas būs skatāmas īpašajā Krievijas un NVS valstu filmu programmā, vēstot par Krievijas ikdienu saistībā ar ne tik senajiem vēstures notikumiem, kas aizvien vēl ir dzīvā atmiņā ne vienam vien bijušās PSRS komūnas biedram.

Aleksandra Mindadzes Krievija vairs nav tikai enigmātiskiem noslēpumiem bagāta zeme, bet gan īsta, dzīva un reāla pasaule, kuras darbošanās mehānismi reizēm šķiet tikpat neskaidri, kā savulaik uzpūstais padomju burbulis. 1986.gada 26.aprīlis ir diena, kad šis burbulis tomēr neiztur un sprāgst, kļūstot par vienlaikus nāvējošu un traģiski postošu atbrīvošanas salūtu un pieliekot nešaubīgu punktu "saulainā komunisma" bezmērķīgi radītām ilūzijām. "Sestdienā" ir Aleksandra Mindadzes, citkārt arī dramaturga un scenārista, otrā pilnmetrāžas filma.

Filmā atainotie notikumi iekļaujas 24 stundās pēc Černobiļas katastrofas, rādot šoka un neizpratnes piesātinātu vidi,

kurā cilvēks kļūst bezspēcīgs pats savas pārliecības un iedomu priekšā. Uzzināt par notikušo lemts vien dažiem: kā rīkoties un ko iesākt ar dzīvi, kas nekad vairs nebūs tāda kā agrāk?

Katastrofa kā izaicinājums, izvēle starp iespējamo dzīvību un nenovēršamo traģēdiju jau kļuvusi par Mindadzes veidoto stāstu firmas zīmi. Vilcieni, kas draud saskrieties (Ostanovilsya poyezd), grimstošs kuģis (Armavir), Čečenijas karš (Vremya tantsora) un lidmašīnas avārija (Otryv) – Mindadze necenšas iedziļināties traģēdijas iemeslos, bet vēro to sekas, to šausminošo ietekmi uz cilvēkiem – lieciniekiem un piederīgajiem. Kaut arī filma "Sestdienā" veidota kā detalizēts laikmeta atspoguļojums, rumāņu kino „jaunā viļņa” pārstāvis, operators Oļegs Mutu, apzināti, izvairās no pārspīlētām retro performancēm. Dabiski un teju ar roku sataustāmi ir Mutu kameras notvertie tuvplāni, kuru tālu pārredzamā fonā no jauna uzliesmo Černobiļas reaktors.

Kadrs no filmas "Sestdienā"
Kadrs no filmas "Sestdienā" Foto: publicitātes

Kamēr Mindadzes filma atsauc atmiņā pirms ceturtdaļgadsimta piedzīvoto, Vladimira Kota filma "Gromozeka", kaut arī atmiņu stāstos balstīta, ir filma par šodienu, mūsdienu Krievijas portretu, kas atklājas trijos paralēlos stāstos. Bijušo skolas biedru un mūzikas grupas "Gromozeka" dalībnieku dzīves ceļiem atkal lemts krustoties. Nu jau 40 gadīgie ierindas pilsoņi – policijas virsnieks, taksometra šoferis un ķirurgs – katrs savos dzīves meklējumos un dvēseles piepildījumos aizmaldījies uz savu pusi, satiekas skolas salidojumā, un animācijas varoņa vārdā nosauktā grupa kāpj uz skatuves, kur, spītējot stīgu rūsai un nodilušām bungu vālītēm, uz mirkli atgriežas jaunības dienu idillē. Kota traģikomiskais stāsts par nepiepildīto jaunības dvesmu un dzīves reālijām, filma "Gromozeka" šogad iekārdinājusi arī Roterdamas festivāla publiku. Vienlaikus jautra, nopietna un visnotaļ valdzinoša, filma nenoliedzami norāda uz režisora pieredzi satīriska humora un tēlainas nostalģijas caurstrāvota kino veidošanā, kur allaž klātesošs ir arī spilgts socio-polistiskais zemteksts, kas reizēm kļūst visai pamanāms.

"Arsenāla" īpašā Krievijas un NVS valstu filmu programma tapusi, sadarbojoties ar Starpvalstu humanitāro NVS dalības valstu sadarbības fondu. Rīgas kinoteātros filmas skatāmas no 10.līdz 18.septembrim.

Kino festivāls "Arsenāls" Rīgā notiek kopš 1986.gada katru otro rudeni. "Arsenālu" organizē Starptautiskais kino centrs sadarbībā ar Rīgas domi un Kultūras ministriju. Jau ziņots, ka 21.Rīgas starptautiskais kino forums "Arsenāls" notiks no 10.septembra līdz 18.septembrim. Rīgas starptautiskais kinofestivāls "Arsenāls" iepriekš notika reizi divos gados, bet kopš pagājušā gada tas skatītājus rudenī pulcē katru gadu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu