Regīna Spektore saviļņo Rīgu (13)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns TVNET

«Es nespēju noticēt, ka tā esi tu,» pēc koncerta pirmajām dziesmām savu sajūsmu skaļi pauž kāds no publikas. Ja Latvijas klausītāji būtu kaut mazliet temperamentīgāki, šādi saucieni, ekspresīvi komplimenti, mīlestības apliecinājumi vakardienas koncertā «Palladium» skanētu cits pēc cita, jo teju katra jauna 33 gadus vecās krievu/ebreju izcelsmes dziedātājas un pianistes Regīnas Spektores (Regina Spektor) dziesma bija jauna muzikāli emocionāla virsotne. Kulminācija pēc kulminācijas, kas ievilka klausītāju arvien dziļāk un dziļāk kultūrvēstures labirintā, muzikālā atmiņu spirālē, kurā vakara gaitā mazliet iepazinām arī pavisam jauniņo, deviņus gadus veco Regīnu, kura M.Gorbačova veiktās «perestroikas» laikā ar ģimeni, nesaprazdama angliski ne vārda, emigrēja no Maskavas uz Bronksu. Uz savas ādas izbaudījām arī krievu bardu mūziku, Regīnas klasiskās mūzikas rūdījumu un pat pancisku «fuck», kad dziedātājai misējās trāpīt pa pareizajiem flīģeļa taustiņiem.

Kad pirms septiņiem gadiem TVNET aprakstīju Regīnas albumu «Begin To Hope» un kādā no dziesmām («Apres moi») izdzirdēju vienu pantiņu skaidrā krievu valodā, nodomāju, ka agrāk vai vēlāk Regīnas koncertam Rīgā noteikti ir jānotiek. Šis brīdis pienāca drīzāk vēlāk nekā agrāk, taču varbūt pat labi, ka tā. Regīna šobrīd ir radošo spēku pilnbriedā, viņas kontā ir fantastisku dziesmu programma, viņu pavada lieliski mūziķi, un viņas koncerta tehniskais risinājums ir noslīpēts līdz sīkākām niansēm (vai ievērojāt, cik labi skanēja bungas?).

Lai arī koncerta programmā manis minētais «Apres moi» netika iekļauts, krievu valoda ar neticamu jaudu Regīnas izpildījumā izskanēja kādā citā dziesmā, proti, padomju barda Bulata Okudžavas (Булат Окуджава) «Lūgsnā» («Молитва»). Starp citu, Regīna koncerta sākumā pieklājīgi apjautājās vai klātesošie saprot krieviski, un, saņēmusi apstiprinošu «jā», laiku pa laikam starp dziesmām uzrunāja publiku savā dzimtajā valodā. Protams, nepietrūka «labvakar!» un «paldies!» arī latviski.

Koncertā skanēja galvenokārt dziesmas no mākslinieces pēdējā studijas ieraksta «What We Saw From The Cheap Seats» (skat. resursus), kā arī populārākie iepriekšējo albumu singli. Izskanēja arī viena jauna dziesma, viegli roķīgā «You've Got Time», kas tapusi kopā ar Regīnas dzīvesbiedru Džeku Dišelu jeb, kā pati Regīna viņu sauc, Žeņu. Skaņdarbs iekļauts cietuma drāmas - seriāla «Orange Is The New Black» skaņu celiņā.

Dišels, pazīstams ar pseidonīmu «Only Son», ir mūziķis un dziesminieks no Ņujorkas, kurš, tāpat kā Spektore, piedzima Maskavā, bet pēcāk uzauga Ņujorkā. Ar pusstundu garu programmu «Only Son» (būtībā Žeņa un Spektores pavadošā grupa) vakar uzstājās arī «Palladium».

Starp citu, vienu dziesmu («Call them Brothers») Regīna un Džeks nodziedāja arī kopā (skat. video).

Tas bija neizmirstams vakars - satura un formas, kā arī izpildījuma augstākā kvalitāte, kas uzrunāja ar emocionālu cilvēcisku siltumu, liekot daudziem noraust pa kādai asarai.

Šis bija Regīnas pirmais koncerts Rīgā, un cerams, ka ne pēdējais!

10/10

Līdzīgi mākslinieki: Torija Eimosa, Keita Buša, Fiona Epla, Nelija Makaja.

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu