Rojā notiek kino un mākslas festivāls "Rojal"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

No šodienas (28.07) līdz 30.jūlijam Rojā pirmo reizi norisināsies kino un mākslas festivāls "Rojal", kurā Rojas iedzīvotājiem un viesiem plānots piedāvāt daudzveidīgu kultūras notikumu programmu.

Kultūras dzīves decentralizācija

Kā informēja pasākuma rīkotāji, festivāla pamatideja ir popularizēt kino un mākslas nozari ārpus Rīgas, tādējādi decentralizējot Latvijas kultūras dzīves norises. Festivāls notiks ārpus ierastā darba dzīves konteksta kooperatīvā, eksperimentālā ideju apmaiņas vidē. Nākotnē to paredzēts izvērst par plašāku starptautiska mēroga starpnozaru projektu.

Festivālā tiks izrādītas gan latviešu dokumentālās, spēles un animācijas filmas, gan arī Rīgas starptautiskā kinofestivāla "Arsenāls" un Gētes institūta Rīgā piedāvātās ārvalstu filmas gan Rojas kultūras centrā, gan vairākās vietās Rojas pilsētvidē.

Par šī gada festivāla goda viesi ir aicināts kinooperators un režisors Ivars Seleckis, kurš savos darbos pievērsies Kurzemes zvejnieku ciematu dzīvei.

Rojas Kultūras centrā norisināsies Latvijas jauno un topošo režisoru filmu skate-konkurss. Gados jaunākie kino skatītāji būs aicināti apmeklēt bērnu rītus, kuros tiks demonstrētas latviešu animācijas filmas. Ar bērniem tiksies "Animācijas brigādes" mākslinieks, scenārists, komponists un producents Māris Putniņš, stāstot, kā top viņa filmas. Talsinieka Rūdolfa Miķelsona vadībā notiks darbnīca, kurā viņš iepazīstinās ar savu filmu radīšanas procesu.

Pazīstamais latviešu kinodokumentālists Ivars Seleckis
Pazīstamais latviešu kinodokumentālists Ivars Seleckis Foto: LETA

Festivāla laikā notiks bezmaksas brīvdabas nakts seansi jūrmalā, mākslas notikumi ierastās un ne tik ierastās vietās, radošās darbnīcas, koncerti, diskusijas, lekcijas, performances.

Izstādes

Rojas pilsētvidē un Jūras zvejniecības muzejā tiks atklāta mākslinieka Māra Grosbaha izstāde, kurā būs izmantota plaša mediju amplitūda - skulptūras, objekti, skaņu instalācijas, video, fotogrāfijas un zīmējumi. Izstādes idejiskais saturs ir vienojošs: tie ir daudzslāņaini stāsti par cilvēkiem un viņu sapņiem, par dažādām lietām un parādībām, kas iedvesmo un palīdz dzīvot. Darbi jau no maija beigām tiek palēnām izstādīti un atrādīti Rojā.

Mākslas darbu apskates maršrutā tiks iekļauti arī mākslas laboratorijas "Rojaraku" laikā radītie darbi. Desmit gadus - no 1997. līdz 2006.gadam - starpnozaru mākslas grupas "Serde" biedrs mākslinieks Grosbahs aicināja dažādu jomu māksliniekus (tēlniekus, vides māksliniekus, keramiķus, videomāksliniekus, fotogrāfus, teātra māksliniekus utt.) darboties Rojā, mākslas laboratorijā "Rojaraku". Ik gadu uz dažām nedēļām te izveidojās Latvijā unikāla radošu meklējumu un eksperimentu laboratorija.

Festivāla idejas autori un tā virzītāji ir Jurģis Krāsons un Grosbahs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu