Rīgā līgošana krastmalā plānota līdz rīta agrumam (18)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad Jāņu nakts Rīgā, 11.novembra krastmalā, piedāvā bagātīgu muzikālo programmu līdz pat rītam, kad visiem kopā būs iespēja sagaidīt saullēktu.

Galvenais akcents ir komponista Raimonda Paula veidotais priekšnesums

Krastmalā notiekošās svētku programmas galvenais akcents ir komponista Raimonda Paula veidotais priekšnesums, kas uz «Nakts sētas» skatuves sāksies plkst. 21. Kopumā Daugavas krastā atradīsies trīs skatuves, kas piedāvās programmu dažādu paaudžu līgotājiem.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) minēja, ka patlaban visi uztraucas un seko līdzi laika prognozēm, jo 23.jūnijā no plkst.21 būtu vajadzīgs labs laiks, lai svinības izdotos. Taču arī tad, ja līs lietus, Ušakovs cer, ka cilvēki dosies uz krastmalu, lai izbaudītu Paula sagatavoto programmu. Krastmalā sola līgot arī pats mērs.

Pauls minēja, ka

viņa uzdevums bija radīt noskaņu tiem svētku svinētājiem, kuriem nav bijusi iespēja izbraukt no pilsētas,

tādēļ arī viņiem Daugavas malā būs sarūpēta iespēja gan padziedāt, gan padejot.

Komponista veidotajā lieluzvedumā «Līgo, Rīga» piedalīsies gan dažādi aktieri un dziedātāji, gan arī dejotāji. Pauls minēja, ka tepat Rīgas teātros ir pietiekami populāri izpildītāji, kas spēj uzrunāt skatītājus, piemēram, Dita Lūriņa, Mārcis Maņjakovs, Mārtiņš Egliens un citi, kā arī viens no labākajiem koriem - jauniešu koris «Kamēr», kas šoreiz piedalīsies sev neraksturīgā pasākumā.

«Lieluzvedumā piedalīsies arī mana vecā gvarde un populāri estrādes mākslinieki. Kopumā izveidota aptuveni trīs stundas gara programma, kurā sagatavots līdz 50 muzikālo priekšnesumu,» sacīja Pauls. Viņa veidotajā uzvedumā piedalīsies arī ceremoniju orķestris «Miers un Bērziņš», tautas deju ansamblis «Rotaļa», Viktors Lapčenoks, Žoržs Siksna, Agnese Rakovska, Marija Bērziņa, Kārlis Būmeisters, Valters Frīdenbergs, «OKartes skatuves» dalībnieki un daudzi citi.

Ušakovs minēja, ka Paula veidoto lieluzvedumu «Līgo, Rīga» krastmalā varētu noskatīties aptuveni 40 000 skatītāju, bet kopējais svinētāju skaits tiek prognozēts vēl lielāks.

Līgošana 11.novembra krastmalā sāksies 23.jūnija plkst.17 un ilgs līdz nākamā rīta plkst.5. Pasākuma sākumā «Pušķošanās sētā» gaidāma vainagu vīšana, rotaļās iešana, dejošana un sadziedāšanās kopā ar folkloras kopu «Ceiruļeits», kā arī «Nakts sētas» skatuve jau sāks gatavoties līgšanai ar dīdžeju Kasparu Zaviļeiski.

Kad beigsies aktivitātes «Pušķošanās sētā», sāksies muzikālā programma, un «Nakts sētā» ielīgošana sāksies plkst.20 ar folkloras kopām.

Pēc stundu garas ielīgošanas klausītāji varēs pulcēties uz Paula veidoto lieluzvedumu, lai plkst.22.40 krastmalā kopīgi iedegtu ugunskuru, bet plkst.23 «Nakts sētā» tupināsies Paula lieluzvedums. Pusnaktī uz šīs skatuves uzstāsies «Labvēlīgais tips», bet pēc tam koncertu sniegs grupa «Sīpoli», savukārt plkst.3 uzstāšanos ar latviešu mūzikas zelta dziesmām sāks Normunds Rutulis, Marija Bērziņa, Kristaps Rūķītis un «Roots Band».

«Vakara sētā» sakumā tiks translēts lieluzvedums «Līgo, Rīga», bet plkst.23 uzstāsies grupa «Turaidas roze», tad sekos Latvijas Nacionālā teātra aktieru grupas «Greizais ratiņš» un teātra aktieru ansambļa «Drama» priekšnesums, kā arī grupas «6.jūdze» koncerts.

Ar Paula lieluzveduma translāciju sāksies aktivitātes arī «Rīta sētā». Šī skatuve vairāk būs domāta jaunajiem līgotājiem, tādēļ «Rīta sētā» uzstāsies grupas «Musiqq», «PeR», dīdžejs Roberts Lejasmeijers un dziedātāja Liene Candy.

Kā norādīja Rīgas domes priekšsēdētājs, skatuves krastmalā būs izveidotas tā, lai netraucētu viena otrai.

Līgo svētku svinēšana 11.novembra krastmalā Rīgā tiek rīkota jau otro gadu. Svētku programmai aptuveni 100 000 latu atvēlēti no Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta budžeta, bet aptuveni 50 000 latu piesaistīti no «Live Riga», jo vasaras saulgriežu svinēšana Rīgā arī ir veids, kā piesaistīt tūristus.

Svētku svinēšana 23.jūnijā notiek arī Dzegužkalnā

Tradicionāli svētku svinēšana 23.jūnijā notiek arī Dzegužkalnā, kur lustēšanās sāksies plkst.20 un ilgs līdz nākamā rīta plkst.5. Dzegužkalnā svētku ieskandināšana sāksies ar vainagu darbnīcu, kurā varēs darboties kopā ar Iecavas jauniešu folkloras kopu «Tarkšķis». Līgošanā ar Jāņu uzvedumu piedalīsies arī Liepājas aktrišu folkloras kopas «Atštaukas», notiks danči kopā ar Viļņas un Tartu danču klubiem, būs ugunskura iedegšanas rituāls, nākotnes zīlēšana, Jāņu godināšana un daudz kas cits.

Svētku dienās, 23. un 24. jūnijā, sabiedriskais transports Rīgā būs bez maksas.

Komentāri (18)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu