Gruff Rhys "Candylion" (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Velsas eksperimentālo rokeru Super Furry Animals solists Grafs Rīss (Gruff Rhys) pašā gada sākumā laidis klajā turpinājumu 2005. gada izdotajam pirmajam soloalbumam.

Gruff Rhys "Candylion" (Rough Trade) 8/12

90. gadu britu mūzikas fenomens "britpops" nav iegājis vēsturē tikai ar brāļu Galaheru un Blur kašķi. Blakus Sleeper, Menswear, Supergrass u.c. vairākus gadus ar britpopa estētiku (nosacīti) eksperimentē Velsas kolektīvs Super Furry Animals.

Taču, kamēr Super Furry Animals nometnē valda nosacīts miers (pēdējais albums . Atšķirībā no pirmās plates, kas bija iedziedāta Grafa dzimtajā velsiešu mēlē, jaunais ieraksts būs saprotams arī mums.

Plati ievada 50 sekunžu garais kakofoniskais intro "This Is Just The Beginning", kurā vienā katlā samestas analogo sintezatoru skaņas, datorspēlīšu cienīgi bungu breki, savdabīga pasmiešanās par fankmūzikas aranžējumiem, rhodes piano un balss sempls "This Is Just The Beginning". Seko albuma pirmais singls "Candylion" (skat. video), kurā Grafs dzirdams duetā ar Lizu Dženu (Lisa Jen) no velsiešu grupas "9 Bach". Skaņdarbs veikalu plauktos jau gozējas kopš 4. decembra un ir brīnišķīgs, melodisks, kubisks, bērnišķīgs, smalks Grafa Rīsa meistarstiķis. Nav brīnums, ka šis skaņdarbs izvēlēts kā singls, jo atlikusī albuma daļa nav vairs ausīm tik draudzīga un iebrien psihedēliskā indīpopa teritorijā.

Ar "Lonsome Words" Rīss mūs ieved spocīgā "Calexico" un filmu mūzikas komponista Enio Morikones vesternu pasaulē, "Cycle Of Violence" ar kūsājošu akustsko ģitāru fonā turpina savdabīgo kantrīfolka tēmu, ik pa laikam patīkami ausis glāsta Lizas Dženas jaukais fona vokāls. Lieliskus stīgu aranžējumus, kā ierasts, sarūpējis Šons Oheigans (Sean O''Hagan) no High Llamas. "Painting People Blue" droši varētu būt, piemēram, arī eksperimentālo Stereolab skaņdarbs. "Beacon In The Darkness" savukārt atgriež mūs 90. gadu vidū, kad Super Furry Animals darbojās britpopa fenomena avangardā.

Divi skaņdarbi platē tomēr iedziedāti velsiešu valodā - braucamais ceļa hits "Gyrru Gyrru Gyrru" (nozīmē "brauc") un pusakustiskais "Ffrwydriad Yn Y Ffurfafen".

Jāpiebilst, ka plate ierakstīta Super Furry Animals producenta Gorvela Ovena (Gorwel Owen) uzraudzībā Velsā un "Beastie Boys" skaņu vīra Mario Kaldato Juniora (Mario Caldato Jr) studijā Riodežaneiro.

Kopumā jau jauki, bet ilgtermiņā diemžēl (tas attiecas arī uz pirmo soloplati) Rīsa simpātiskā skaņu palete tomēr nenostrādā līdz galam.

Izdošanas datums: 08.01.2007.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu