Dzeltenie Pastnieki "Kaķis" (10)

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Tā klusu un nemanot veikalu plauktos ir nonācis jauns Dzelteno pastnieku ieraksts «Kaķis». Nav brīnums, ka tas netiek aktīvi reklamēts vietējos masu medijos... ka to ne-translē radio un ne-rāda TV, un par to netiek informēta pasaule... klausītājs to labprāt iegādājas arī tāpat. Albuma izdevējs nav kāda no lielajām Latvijas mūzikas ierakstu izdevniecībām, bet gan pats Ingus Baušķenieks jeb precīzāk - «Ingus Baušķenieka ieraksti».

«Dzelteno pastnieku» daiļrade vairāk saistās ar 1980. gadu periodu, kad tika ierakstīti nozīmīgākie un populārākie grupas albumi, kas nu jau uzskatāmi par neapstrīdamu vērtību Latvijas populārās un eksperimentālās mūzikas laukā. Pēc grupas darbības pārtraukšanas Ingus Baušķenieks 90. gados strādā pie dažādiem soloprojektiem, to pašu varētu teikt arī par citiem pastnieku dalībniekiem – Viesturu Slavu, Robertu Gobziņu u.c.

1995. gadā Uģis Vītiņš un «Mikrofona ieraksti» laiž klajā albumu «Mēness dejas», kurā autors apvienojis savas versijas par vairākiem populāriem «Dzelteno pastnieku» skaņdarbiem. Reti kurš klausītājs vēl gaidīja kādu jaunu materiālu no leģendārajiem 80. gadu pašmāju elektroniskās mūzikas pionieriem, tomēr te nu tas ir... ierakstīts 2001. un 2002. gadā, izdots šogad, piedaloties Viesturam Slavam, Zigmundam Streiķim un Uģim Vītiņam (saksofona solo «Pārlaidies»).

Dzeltenie Pastnieki «Kaķis»
Dzeltenie Pastnieki «Kaķis» Foto: Publicitātes foto

Ieraksts sākas ar siltiem, patīkamiem sintezatora akordiem skaņdarbā «Kaķa dziesma», kas šķiet izvilkti no kādas animācijas filmiņas, pārejot pastniekiem raksturīgā ritmā, ko papildina nedaudz sirreāls Roberta Gobziņa teksts par to, kas ir vai kas varētu būt minētais kaķis. «Tagad ir tagad» pamatā skan 80. gadiem raksturīgs tembrs un ritmiskais zīmējums, kas savijas instrumentālā albuma dekorācijā «Par sievieti – karotāju 1» ar turpinājumu nedaudz eksperimentālākā formā albuma vidū. «Tu mani aizmirsi un ieliki portfelī tūlīt...» - turpinājumā skaņdarbā «Portfelis ar pīrādziņu», kurā dominē elektriskās ģitāras rifs un Baušķenieka balss. «Gaisa sīnusu», viena no interesantākajiem albuma skaņdarbiem, piedziedājums izskan divbalsīgi ar patīkamu ģitāras iespēli un paliek atmiņā kā viens no albuma spilgtākajiem mirkļiem. Arī turpinājumā kompozīcijas «Mirklis» un «Pārlaidies» ieturētas vienā noskaņā. «Haizivs un delfīns» ir viens no iespējamajiem Pastnieku tā dēvētajiem radio hitiem, to pašu varētu teikt arī par «Kur mana mīlestība aiziet», kurā pie mikrofona stājies Viesturs Slava. Pirms albums izskan ar nedaudz neveiklo «Kā balons, kā vējš», ierakstā dzirdama vēl kāda 49 sekundes īsa instrumentāla epizode «Vakara zupa».

Kopumā «Kaķis» atstāj pārdomāta, gan muzikāli, gan saturiski ieturēta ieraksta iespaidu, liekot daudziem mūsdienu jaunajiem censoņiem aizdomāties par savu ierakstu muzikālo un idejisko vērtību un dzīvotspēju.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu