Kannu kinofestivāla kinokritiķu favorīte – filma «Tonijs Erdmanis» Latvijas kinoteātros

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas kinoteātros skatāma vācu režisores Mārenas Ādes (Maren Ade) ironiskā komēdija «Tonijs Erdmanis» (Tony Erdmann). Filma, kas, pretēji visu kritiķu prognozēm, šīgada Kannu kinofestivālā tomēr nesaņēma Zelta palmas zaru, bet mājās no festivāla devās ar ne mazāk svarīgo kinokritiķu federācijas FIPRESCI apbalvojumu. «Tonijs Erdmanis» jau izvirzīta ASV Kinoakadēmijas jeb «Oskara» balvas nominācijai kā Vācijas pārstāve kategorijā «Labākā ārzemju filma».

«Tonijs Erdmanis» ir komēdija ar rūgtu piegaršu – tā sasmīdināja un izklaidēja kaprīzo Kannu kinofestivāla žūriju: filmas pirmizrādi Franču Rivjērā uzņēma ar spraigām ovācijām un pozitīvās atsauksmes turpinās – filma izrādīta arī citos prestižos kinofestivālos, kā arī jau saņēmusi nomināciju ASV Kinoakadēmijas balvai kategorijā «Labākā ārzemju filma».

Ironiskais un mazliet absurdais stāsts vēsta par tēva, padzīvojuša mūzikas skolotāja, un meitas, dzelžainas biznesa sievietes, attiecībām, caur tām atainojot paaudžu konfliktu un arī mūsdienu pasaules vājprātu. Vinfrīds (austriešu teātra aktieris Pēters Simonišeks) cenšas atjaunot attiecības ar savu meitu Inesi (vācu kinozvaigzne Sandra Hillere), kas apņēmīgi kāpj pa karjeras kāpnēm un tikpat apņēmīgi izvairās no tēva. Taču Vinfrīds nepadodas un dodas «glābt» savu meitu, kas, viņaprāt, ir ļoti nelaimīga un cīnās ar depresiju. Tas izraisa neskaitāmas komiskas situācijas un negaidītus pārpratumus.

«Tonijs Erdmanis» sagrauj mītu, ka vāciešiem nav humora izjūtas – tā smīdina un pārsteidz no pirmā līdz pēdējam kadram. «Aptuveni 110 gadu ilgajā kinokomēdijas žanra pastāvēšanas laikā šī ir unikāla filma,» par Kannu kinofestivālā ar ovācijām uzņemto konkursa programmas filmu raksta britu laikraksts The Telegraph, bet BBC, neskatoties uz filmas neseno pirmizrādi Kannu kinofestivālā, jau iekļāvuši to 21. gadsimta labāko filmu TOP 100.

Galvenajās lomās: Pēters Simonišeks, Sandra Hillere, Mihaels Vitenborns. Filma vācu, angļu, rumāņu valodā; ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Filmas «Tonijs Erdmanis» Latvijas pirmizrāde – 28. oktobrī kinoteātrī «Splendid Palace».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu