"Arsenāls" piešķirs "Eduarda Tisē Liepājas piemiņas" balvu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No nākamā gada starptautiskais kino festivāls "Arsenāls" sadarbībā ar Liepājas Kultūras pārvaldi un Liepājas Virtuālo kino muzeju festivāla Baltijas filmu skates labākajam operatoram piešķirs Eduarda Tisē Liepājas piemiņas balvu.

Kā informē "Arsenāla" Preses centra pārstāve Laura Lizuma, jaunais apbalvojums ir leģendārā Latvijas kinooperatora Eduarda Tisē vārdā nosaukta balva, kuras pieteikums gaidāms šogad, 14.septembrī, "Arsenāla" Baltijas filmu skates atklāšanas ceremonijā.

Balva veltīta operatora mākslas izcilākajiem sasniegumiem un ik gadu tiks piešķirta festivāla Baltijas filmu skates labākajam kadru tvērējam.

Liepājas lietuvieša Eduarda Tisē kamera tvērusi nezūdošas kino vērtības. Leģendārais tandēms - Tisē un Rīgā dzimušais Sergejs Eizenšteins - radījis filmas "Bruņukuģis Potjomjkins", "Oktobris" un "Ivans Bargais", vienlaikus izvirzot jautājumu par operatora un režisora attiecībām.

Liepājas Virtuālajā kino muzejā top apjomīgs Tisē biogrāfijas pētījums. Lielu ieguldījumu devusi sadarbība ar Maskavas kino zinātnieku Naumu Kleimanu, kurš savulaik stāvējis arī pie "Arsenāla" šūpuļa un ir pasaulē pazīstamākais un zinošākais Tisē līdzgaitnieka kinorežisora Eizenšteina daiļrades pētnieks. Kleimans liepājniekiem un Tisē daiļrades apbrīnotājiem dāvinājis apjomīgu fotogrāfiju krājumu, savukārt meksikāņu kino zinātnieks Aurelio de los Rejes muzeja kolekciju papildina ar liecībām par leģendārā Latvijas kino tandēma gaitām Meksikā.

Godinot Liepājā dzimušā operatora ieguldījumu Latvijas kinomākslas attīstībā un pieminot Tisē 115.gadadienu, pirmo operatora balvu plānots pasniegt 2012.gada septembrī kino festivāla "Arsenāls" laikā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu