Ar Mikas koncertu izskan «LMT Summer Sound» (96)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Divus vakarus pēc kārtas Liepājas pludmalē valdīja īsta ballītes atmosfēra, īpaši tas bija jūtams gan piektdienas vakarā, kad publiku uzlādēja Renārs Kaupers un «Prāta Vētra», gan sestdienas vakara izskaņā, kad fantastisku popmūzikas koncertšovu sniedza britu mūziķis Mika. Arī pats Mika pēc uzstāšanās atzina, ka šis koncerts Latvijā ir bijis vēl emocionālāks par iepriekšējo šovu Arēnā Rīgā pirms trīs gadiem. Kā ziņo festivāla rīkotāji, Liepājas pludmales aizrauts, Mika brokastis šorīt ieturēja pašā jūras krastā.

Rezumējot festivāla muzikālo koncepciju, jāsaka, ka tā šogad bijusi veiksmīgāka. Tas, galvenokārt pateicoties faktam, ka šogad programma sastādīta sadarbībā ar festivāla «Positivus» radošo komandu. Ja pagājušogad rosība notika uz veselām četrām pamatskatuvēm, kā arī «Nabaklab» teltī un uz nelielās «Teātra bāra» skatuvītes un visu izskraidīt bija praktiski neiespējami, tad šogad aktīvi kūsāja galvenokārt trīs koncertvietas. Dzīvā mūzika ar pātraukumiem skanēja arī «Teātra bārā» un ja labi gribētu, varētu izstaigāt un izbaudīt gandrīz visus māksliniekus. Protams, šaurā eja starp divām galvenajām skatuvēm bija katastrofa un to atzīst arī rīkotāji, solot nākošgad rast iespēju paplašināt skrejas starp kāpām un pludmali vai ieviest jaunas papildu ejas, lai atvieglotu cilveku plūsmu, pārvietojoties no galvenās skatuves uz parka teritoriju.

Galvenā atšķirība - ārzemju un pašmāju mūziķu proporcijā. Ja pirms gada Liepājā uzstājās ļoti daudzi ārzemju viesi, galvenokārt mazpazīstami ansambļi, tad šogad festivāla pamatmasu veidoja Latvijas popmūzikas un rokmūzikas zieds - «Skyforger», «Dzelzs Vilks», «Pienvedēja piedzīvojumi», Dons, Igo, Linda Leen u.c. Uz šāda fona uzreiz spilgti izcēlās arī divi galvenie ārzemju viesi (ja neskaita pāris igauņu grupas un Čeļabinskas roka apvienību «Tomas») - kas būtībā bija galvenais iemesls uzkavēties pie lielās skatuves.

Tas nozīmē, ka šāds princips darbojas.

Arī nakamgad pietiktu ar diviem, trim lieliem ārzemju mūziķiem, kas piesaistītu publiku un pārējo laiku atvēlēt pašmāju mūziķiem.

Šogad, starp citu, festivālā varējām redzēt gandrīz visus šobrīd aktuālākos pašmāju vārdus - «Laika Suns», «Parara», «The Sound Poets», «Komjaunatne», kā arī vienu no festivāla atklājumiem - brāļu Kauperu un kompānijas indīdisko apvienību «Carnival Youth», kas savā mūzikā apvieno kaut ko no diskopanka, indīfolka (asociācijas ar «Noah and the Wale») un sintīpopa.

Interesanti pa dienu bija vērot arī pankroka leģendas «Inokentijs Mārpls» koncertu - izskanēja vairākas jaunākas dziesmas, piemēram, skaņdarbs «Par klucīti» bija dadaisma un hārdroka hibrīds, pie kura publikā pie nelielās «Sound Factory» skatuves trakoja uz nebēdu.

Kā vienmēr lieliski bija pagānmetālisti «Skyforger», pulcējot milzīgu pūli pie Cēsu Alus skatuves. Tā, starp, citu šogad mainījusi savu atrašanās vietu, arī «Dzelzs Vilka Jauno Jāņu orķestris» pašā vakara izskaņā lika daudziem dziedāt līdzi «Uijā, uijā nikni vilki» mantriskajam folkrokam. Uz lielās skatuves kārtējo reizi nelika vilties «Pienvedēja piedzīvojumi» - puišu trijatā radītais jaudīgais Sabiles grandžroks kopā ar izteiksmīgo Māra Žigata balsi bija viena no festivāla pašmāju skatuves virsotnēm.

Tomēr par galveno ballīti sestdienas vakarā parūpējās tieši Mika. Jau pirms trīs gadiem Mikas koncerts Rīgā izcēlās ar vitālu, pozitīvu enerģiju, taču Liepājas pludmale, jūra, kāpas un gaumīgi noformētā lielā skatuve iepūta visos klātesošajos kādu papildu enerģijas lādiņu. Grūti iedomāties labāku vakara galveno mākslinieku - Mikas skatuves tērps, hūtīte pat brīžiem raisīja asociācijas ar Mārtiņu Freimani, kas liepājniekiem varētu būt īpaši nozīmīgi. Muzikāli Mika palicis uzticīgs pārbaudītām vērtībām - viņš dreifē kaut kur starp Gilberta Osalivana (Gilbert O'Sullivan) un Fredija Merkūrija (Freddie Mercury) muzikālo mantojumu, piemezdams klāt pa šķipsniņai no disko un softroka.

«Labvakar, Liepāja! Labvakar «Summer Sound«! Jauki atgriezties Latvijā,»

pēc pirmās dziesmas «Relax, Take It Easy» publiku savā varā paņēma 29 gadus vecais Libānā dzimušais mākslinieks un turēja to cieši līdz pat koncerta beigām.

Tie, kuri vēlējās ballēties līdz rīta gaismai, noteikti lieliski izdejojās pie dīdžeja Toma Grēviņa kūrētās «Youtube» skatuves. Brīdī, kad gāju tai garām kādu no «Nirvana» dziesmām nomainīja A-Eiropas «Baltās rozes». Aculiecinieki esot stāstījuši, ka Grēviņš spēlējis teju visu iespējamo dejojoamo žanru mūziku - sākot no madčestras skatuves flagmaņiem «The Charlatans», beidzot ar «Tranzītu» no Stāmerienas.

Kopumā šogad festivālā uzstājās ap 100 grupu, skatuves mākslinieku un dīdžeju.

«LMT Summer Sound» rīkotāji saka paldies festivāla apmeklētājiem un, mācoties no pieļautajām kļūdām, sāk gatavoties nākamajam gadam.

Komentāri (96)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu