Šovakar gaidāms vokāli simfoniskās mūzikas koncerts (11)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Vokālsimfoniskās mūzikas koncerti ir tradicionāla Dziesmu svētku sastāvdaļa. Līdzās sakrālās mūzikas godināšanai, folkloras ansambļu daudzkrāsainajām balsīm, līdzās koru kariem un Mežaparka estrādes kopkora majestātiskajām ērģelēm - vokālinstrumentālā koncerta apvienotais koris ir kā nepieciešama Dziesmu svētku krāsa, bez kuras lielais svētku audums būtu par vienu košu toni nabagāks,» stāsta koncerta scenārija autors Orests Silabriedis.

Dziesmu un deju svētkos arī klasika iegūst jaunu skanējumu. Rīt vokāli simfoniskajā koncertā būs apvienoti 23 kori un 4 labākie Latvijas orķestri.

Koncerts solās būt unikāls ne tikai Latvijas, bet arī pasaulēs mērogā.

Vienlaicīgi uz skatuves atradīsies 1000 dziedātāju un 200 mūziķu.

Pirmo reizi tik lielā sastāvā tie izpildīs latviešu pazīstamāko komponistu skaņdarbus, kā arī Verdi un Vāgneru.
Mēģinājumu laikā diriģenti filigrāni atstrādā koncerta klusākās daļas. Jo ar balsu un instrumentu daudzumu var radīt ne tikai aizraujošu skaļumu, bet arī izsmalcināti izcelt katru muzikālo niansi, ko spēs novērtēt pat visprasīgākie klasiskās mūzikas mīļotāji.

Režisors Dāvis Sīmanis: «Līdzīgi kā projekta «Zudusī Latvija» fotogrāfijās iemūžināta tāda Latvijas zeme, kuru mēs vairs nevaram ieraudzīt, arī vokālsimfoniskais koncerts pievērsīsies mēģinājumam savienot pagātni ar tagadni. Pastāv kāda nogrimusi, aizmirsta vieta, kur cilvēki ir inerti un zaudē uzticēšanos lietām, bet tad caur mūziku tā lēnām iegūst jaunu veidolu un atdzimst. Programma ar apdomu ir izveidota no plaša autoru loka, jo būvē priekšstatu par muzikālās gaismas Latviju.»

Vokāli simfoniskās mūzikas koncertā piedalīsies solisti Paula Šūmane (vijole), Arvīds Klišāns (mežrags), Oskars Petrauskis (saksofons), DJ Monsta, Inga Šļubovska (soprāns), Rihards Mačanovskis (basbaritons), Kristīne Zadovska (mecosoprāns), Krišjānis Norvelis (baritons), Egils Upatnieks (angļu rags), Daumants Kalniņš (tenors), Andris Ludvigs (tenors), Ksenija Sidorova (akordeons), Liepājas Simfoniskais orķestris, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Latvijas Nacionālās operas orķestris, Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga, Latvijas Nacionālās operas koris, Valsts akadēmiskais koris Latvija, Rīgas kamerkoris Ave Sol, amatieru kori no visas Latvijas - Mežotne, Imera, Aura, Burtnieks, De coro, Intis, Laiks, Ogre, Ogres novada Kultūras centra skolotāju kamerkoris, Rāte, Balsis, Sonore, Austrums, Rīga, Fortius, Pernigele, Saldava, Swedbank koris, Vanema un Konsonanse, kā arī diriģenti Aleksandrs Viļumanis, Aigars Meri, Atvars Lakstīgala, Edgars Račevskis, Imants Resnis, Andris Poga, Sigvards Kļava, Māris Sirmais, Ainārs Rubiķis, Normunds Šnē, Andris Veismanis, Normunds Vaicis, Jānis Zirnis un Mārtiņš Ozoliņš. Koncerta mākslinieciskais vadītājs - Mārtiņš Ozoliņš, scenārija autors - Orests Silabriedis, režisors - Dāvis Sīmanis, scenogrāfs - Ivars Noviks. Koncertā līdzās latviešu klasikai skanēs Imanta Kalniņa, Pētera Vaska, Zigmara Liepiņa un Artura Maskata mūzika, bet ar populāriem operu koriem 200. jubilejas atcerē tiks godināti Džuzepe Verdi un Rihards Vāgners.

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu