Koncerta apskats: Ēriks Kleptons Rīgā (51)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

«Kleptons ir Dievs,» varbūt man izklausījās, bet šovakar «Arēnā Rīga» kāds no publikas, šķiet, šos vārdus tomēr skaļi izsauca, liekot «Lēnajai rokai Kleptonam» no skatuves viegli pasmaidīt. Nudien, šāda kalibra rokmūzikas zvaigzne Latvijā nav koncertējusi kopš... Eltona Džona 2011. gadā vai varbūt pat vēl senāk. Šā leģendārā blūza ģitārista, dziedātāja un dziesmu autora viesošanās mūsu pusē ir notikums ar lielo burtu. Kleptons uz Rīgu šovakar kopā ar pavadošajiem mūziķiem atveda daļu no britu rokmūzikas vēstures, pāris izplēstus paragrāfus no lielās blūza un roka enciklopēdijas, kuru 1960. un 70. gados padomju Latvijā bija iespējams uztvert tikai fragmentāri.

Ēriks Kleptons (Rīgā, «Arēnā Rīga» 05.06.2013.)

Izpildījums: 12/12

Baudījums: 11/12

Skaņa: 11/12

Saturs: 10/12

Tie kas lasījuši Ē. Kleptona autobiogrāfiju (tā izdota latviski - rekomendēju!) šā vakara koncertā domās varēja ceļot līdzi mūziķa daiļradei un dzīves gājumam - sākot ar jaunības gadiem grupā «The Yardbirds», alkohola un narkotiku ellei 1970. un 80. gados, mīlestībai un traģēdijām, beidzot ar atgūto sirdsmieru un jauno plati «Old Sock», kas ierakstīta galvenokārt pašam par prieku (skat, albuma recenziju).

Pirms Rīgas koncerta 68 gadus vecais Kleptons viesojās Lietuvā, Vācijā - Frankfurtē, Hamburgā, Berlīnē, Leipcigā u.c., pārsteidzot medijus ar savu pieticību (skat. resursus). Rīgā šis bija Kleptona pirmais un, visticamāk, pēdējais koncerts. «Es lēnām sāku gatavoties pensijai,» Kleptons izteicies pēdējās intervijās. «Šī varētu būt mana pēdējā tūre – tās ar tālajiem pārlidojumiem ir kļuvušas mokošas. Pievērsīšos citām, svarīgākām lietām manā dzīvē.» Šīs svarīgākās lietas, protams, ir Kleptona ģimene – sieva un trīs meitas, kuras nav vecākas par 12 gadiem. Daudz laika Kleptons velta arī 1998. gadā izveidotajam alkoholiķu un narkomānu ārstniecības centram. «Ir bijuši periodi, kad mēnešiem rokās neņemu ģitāru un, dzīvodams saulainajā Antigvā, esmu pat pazaudējis ierastās tulznas uz kreisās rokas.»

Diemžēl par Kleptona Rīgas gaitām nekas daudz nav zināms. Koncerta rīkotāji zināja vien stāstīt, ka Kleptona menedžments pats rūpējas par mūziķa brīvā laika plānošanu un nevienam par to neatskaitās.

Pirms Ērika Kleptona uzstājās vakara īpašais viesis - velsiešu ģitārists Endijs Fērvezers-Lovs (Andy Fairweather Low), kas Rīgā, starp citu, jau koncertējis 2005. gadā kopā ar «The Rolling Stones» basģitārista Bila Vaimena (Bill Wyman) grupu «Rhytm Kings». Blūza un rokenrola cienītājs Fērvezers-Lovs, protams, bija profesionāls un pieredzējis koncerta viesis, kas, steidzoties notikumiem pa priekšu, vēlāk otrreiz atgriezās uz skatuves, lai piespēlētu Kleptonam pēdējās trīs dziesmās.

Pēc Fērvezera-Lova un nelielas tehniskas pauzes, skanot Elvisa Preslija «Don't Be Cruel», nodziest gaismas un uz skatuves, publikai pamādams, iznāk pats meistars.

Interesanti, ka gan koncerta ievadā, gan visas uzstāšanās garumā gandrīz pirms katras dziesmas Kleptons mazliet improvizē, uz ģitāras apspēlē gaidāmās dziesmas tēmu, uzmanīgākajiem ļaujot nojaust, kas skanēs tālāk.

Pēc šādas īsas trinkšķināšanas atskan pirmie akordi un neticami labskanīgi mūsu akustiski niķīgo Ledus pili pieskandina klasiskais «Hello Old Friend» no 1976. gada plates «No Reason to Cry».

Skaņa ir dzidra, neuzbāzīga, silta un ausij tīkama - rets gadījums Arēnā.
Ēriks Kleptons Rīgā
Ēriks Kleptons Rīgā Foto: TVNET

Seko populārais «My Father’s Eyes», pēc kura akustiskā ģitāra tiek nomainīta pret elektrisko, lai pievērstos blūzrokam. Izskan Kleptona grupas «Derek And The Dominos» klasiskais «Tell The Truth», kura vidū sagaidām arī pirmo izjusto ģitāras solo pa augšējām stīgām.

Kleptona solo visa vakara garumā bija viens liels saldais ēdiens.

Koncerta vidusdaļā publika tiek «pabarota» ar «Tears in Heaven» (regejiskā aranžējumā) un «Layla» (akustiski), lai pēc brīža atkal atgrieztos pie pilnskanīgāka, roķīgāka formāta.

No lielajiem hitiem šovakar nebija, šķiet, vienīgi «Wonderful Tonight».

Jāpiebilst, ka turnejai Kleptons sapulcinājis iespaidīgu mūziķu sastāvu, starp kuriem ir arī viņa ilggadējie skatuves partneri Doils Bremhols II (ģitāra), Stīvs Džordans (bungas), Kriss Steintons (klavieres un sintezators) un Villijs Vīkss (basģitāra). Tāpat turnejai pievienojies arī kungs hūtē - Pols Karaks (ērģeles un sintezators), kas vairākās dziesmās uzņēmās solo vokālu (atklājums bija paša Karaka 2008.gada soula skaņdarbs «It Ain't Easy (To Love Somebody)») un Gregs Leiss (ģitāra). Fonā jauki kustējās un dziedāja divas bekvokālistes - Mišela Džona un Šārona Vaita.

Divas stundas paskrēja nemanot. Tā negadās bieži. Izcils koncerts!

Koncertaģentūra «FBI» ziņo, ka Kleptona koncerts pulcējis vairāk nekā 9 900 skatītāju.

Komentāri (51)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu