Tabakas izstādes «Regīna un citi» atklāšana (9)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Visu laiku populārākā latviešu gleznotāja Maija Tabaka jau vairāk nekā 40 gadus bauda nemainīgu viņas talanta cienītāju mīlestību. Izaicinoši sveša latviešu glezniecības 1970.gadu mainstream, viņas māksla saglabā savrupas parādības oreolu arī šodien. 25.10. plkst.17 «Rīgas galerijā» tiks atklāta mākslinieces Maijas Tabakas gleznu izstāde «Regīna un citi».

Savu, neatkarīgu glezniecības stilu māksliniece izveidoja 1970.gados, kad parādījās viņai tik raksturīgās daudzfigūru kompozīcijas ar galveno varoņu portretējumiem, detalizētu vides, interjera un kostīmu attēlojumu. Viņas gleznu varoņi personificēja jaunā laikmeta urbāno kultūru un demonstrēja to, ko rūpīgi slēpa oficiālā māksla, - interesi par privāto pasauli un sociālu eskeipismu. Maiju Tabaku interesēja jauni indivīdi, kas bija pilnīgi sveši valdošās ideoloģijas ideāliem un kurus drīzāk vilināja Rietumu kapitālisma sasniegumi roka un džeza mūzikā, jaunā dizainā, arhitektūrā, mākslā un neapšaubāmi modē. Maijas Tabakas gleznu tēliem bija

raksturīgs glamūra ārējais spožums, no kino aizgūts paņēmiens - īpaši izgaismotas sejas,

īpašie kostīmi, inscenētās ireālās situācijas, daudzo realitātes slāņu vienlaicīgais atainojums.

Foto: publicitātes

Māksliniece daudzkārt piedalījusies Latvijas mākslu reprezentējošās izstādēs ārzemēs (izstādē «Rīga - latviešu avangards» Berlīnē (1988), 3. starptautiskajā mākslas skatē «20 reālisti no Padomju Savienības» Diseldorfā (1973) u.c.).

1979.gadā notika Maijas Tabakas personālizstāde Mākslinieku namā Bethanien Rietumberlīnē, 1984.gadā - Centrālajā mākslinieku namā Maskavā, 1992.gadā - personālizstādē Valsts Mākslas muzejā Rīgā. Mākslinieces darbi bijuši apskatāmi daudzās personālizstādēs RĪGAS GALERIJĀ.

Maijas Tabakas darbi atrodas Valsts Mākslas muzeja kolekcijā, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja kolekcijā, Valsts Tretjakova galerijā Maskavā, Ludviga Modernās mākslas muzejā Ķelnē (Vācija), Berlīnes Nacionālajā galerijā (Vācija), Norton and Nancy Dodge kolekcijā, Jane Voorhees Zimmerli mākslas muzejā, Rutgers University, New Brunswick / New Jersey / ASV, kā arī daudzās privātkolekcijās.

Nu jau ikonu statusu ieguvuši darbi «Kāzas Rundālē» (1974), «Sievietes» (1974), «Mākslinieks Volfs Fostels ar ģimeni» (1978), «Basketbols. TTT» (1980), kā arī «Pašportrets» (1981). Šīs gleznas demonstrē fotoreālisma ietekmi, jo tālajos 1970. gados Maijai Tabakai kā franču grupas dalībniecei (Bruno Vasiļevskis, Imants Lancmanis u.c.), bija svarīga ne tikai Rietumeiropas glezniecība, bet arī amerikāņu fotoreālisms tā dažādajās izpausmēs.

Foto: publicitātes

Izstādes sensācija ir līdz šim tikai no reprodukcijām zināmais pasaules slavu ieguvušā vācu mākslinieka Volfa Fostela 1978.gadā radītais «Maijas Tabakas portrets». Tajā, kombinējot romantisko skaistules tēlu ar vēsi analītisko skatienu un simbolisko fotokameru centrā, mākslinieks precīzi raksturojis Maijas Tabakas personību un mākslinieciskās intereses.

Personālizstādē REGĪNA UN CITI tiks eksponētas 12 lielformāta gleznas, kurās autore atgriežas pie savu fundamentālo darbu autorversijām - Berlīnes perioda gleznas «Džungļi» 1977 un aktrises Regīnas Razumas portretiem, «čigānu cikla» atsevišķiem darbiem. Šo gleznu individuālie likteņi ir atšķirīgi - daļa ir zuduši dažādu incidentu rezultātā, citi glabājas ārzemju muzejos un privātkolekcijās.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu