Kempbela tiesā atzīst "asiņaino dimantu" pieņemšanu (23)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Britu supermodele Naomi Kempbela (Naomi Campbell) ANO īpašajā tribunālā apstiprinājusi, ka 1997.gadā saņēmusi dārgakmeņus, kurus, kā viņa pieņēma, bija uzdāvinājis toreizējais Libērijas prezidents Čārlzs Teilors.

"Kad es gulēju, kāds pieklauvēja pie durvīm, es tās atvēru, un tur bija divi vīrieši, kas man iedeva maisiņu un teica - "dāvana jums"," pavēstīja Kempbela.

ANO kara tiesa izsauca Kempbelu liecināt kara noziegumos apsūdzētā bijušā Libērijas prezidenta Čārlza Teilora tiesas prāvā.

Saskaņā ar amerikāņu aktrises Mias Ferovas apgalvojumiem 1997.gadā Teilors bijušā Dienvidāfrikas Republikas prezidenta Nelsona Mandelas rīkotajās vakariņās uzdāvinājis britu modelei tā dēvēto asiņaino dimantu. Prokuratūra uzskata, ka neapstrādātais dimants ir viens no vairākiem, ko Teilors ieguva no Sjerraleones nemierniekiem un aizveda uz DĀR, lai "pārdotu vai apmainītu pret ieročiem".

Kā tiesas sēdē atklāja Kempbela, viņa nolika maisiņu pie gultas un atvēra to tikai nākamajā rītā.

"Es tur redzēju dažus akmeņus. Ļoti maziņus netīra izskata akmeņus," sacīja modele, piebilstot, ka nesaņēma nekādu zīmīti vai paskaidrojumus.

Tajā pašā rītā brokastu laikā viņa par dāvanu pastāstīja savai aģentei Kerolai Vaitai un aktrisei Miai Ferovai. "Viena no viņām teica, ka tā, visticamāk, ir dāvana no Čārlza Teilora, un es teicu: "Jā, droši vien tā ir.""

Teilors tiek tiesāts Hāgas tiesā kopš 2008.gada janvāra par Sjerraleones 1991.-2001.gada pilsoņu kara laikā pastrādātajiem kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci 11 punktos. Tas tiek uzskatīts par vienu no brutālākajiem kariem mūsdienu vēsturē un prasīja aptuveni 200 000 cilvēku dzīvību. Saskaņā ar apsūdzībām Teilors apmaiņā pret tā dēvētajiem asiņainajiem dimantiem apbruņojis, apmācījis un kontrolējis bēdīgi slaveno Revolucionāro apvienoto fronti (RUF), kas ir atbildīga par daudzām pastrādātām zvērībām.

Prokuratūra uzzinājusi par Kempbelas dimantu tikai 2009.gada jūnijā, kad apsūdzības puse savus lieciniekus jau bija izsaukusi un tiesa sāka uzklausīt aizstāvības puses lieciniekus. Teilors centās iebilst pret apsūdzības puses liecinieku atkārtotu uzklausīšanu, sakot, ka pierādījumi, ko apsūdzība meklē, ir "vairāk piemēroti scenārijam, nevis tiesas sēdei".

Tomēr pēc Ferovas apgalvojumu un Kempbelas bijušās aģentes Kerolas Vaitas intervijas izvērtēšanas četru tiesnešu kolēģija secināja, ka jaunie pierādījumi ir nozīmīgi.

Teilors ir pirmais Āfrikas valsts vadītājs, kurš starptautiskā tribunālā tiek tiesāts par kara noziegumiem.

Komentāri (23)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Uz augšu