«Ziemeļu puses» jaunā sezona ir klāt (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Mēs, Gustavs Terzens un Marta Selecka, visas «Ziemeļu puses» filmēšanas komandas vārdā ar prieku paziņojam, ka iedvesmas raidījuma «Ziemeļu puse» 5. sezona ir klāt! Teju pirms gada mēs piedzīvojām vienu no neierastākajiem ceļojumiem «Ziemeļu puses» vēsturē, un tamdēļ ir jo lielāka vēlme to parādīt jums.

Viss sākās ar to, ka saņēmām piedāvājumu iedziļināties Baltijas jūras ilgtspējīgā tūrisma izpētē, uz ko arī laipni piekritām. Uzreiz bija skaidrs, ka tēma jāpēta vistuvākajā pārjūras zemē, kurā vēl nebija būts, - Gotlandes salā. Tikai jautājums – kā? Ne taču ar lidmašīnu... Protams, ar kuģi, bet ne ar prāmi.. Pārāk vienkārši. Nolēmām uzrunāt «Ziemeļu puses» draugu pulku sociālajā tīklā - feisbukā un ņemt kādu bariņu līdzi. Šim nolūkam skatījāmies jau iepriekšējās pieredzes virzienā, kad kopā ar 12 performanču māksliniekiem apceļojām Baltijas jūras zemju piekrastes ar pārbūvēto zvejas kuģi «Palsa».

Līdz pat brīdim, kad līdz izbraukšanai bija atlikusi vairs tikai nedēļa, - saņēmām ziņu, ka noskatītais kuģis ir šķīries no vecā labā reduktora, kas, protams, paredz, ka vai nu mēs to kuģi airējam ar rokām, vai atstājam to krastā uz remontu... ehhh... Nopūtās visa komanda un līdzbraucēji...

Tomēr padoties nedrīkst. Sākam izmisīgi meklēt kuģi, bet tik ātrā tempā neviens neuzņemsies risku kārtot ekipāžu tādam braucienam, turklāt tik daudz cilvēkiem (aptuveni 16, ja pareizi atceramies). Tomēr beigās klausulē runā ļoti apņēmīga un jautra balss. Tā pieder kapteinim Anatolijam, un esot šim kuģītis... Galvenais, lai mēs atbraucot uz Liepāju un to braucamo paši izpētām, vai mums derēs. Sacīts - darīts.

"Ziemeļu Puse" Ep44 rullītis from Ziemeļu Puse on Vimeo.

Esam dienu vēlāk Liepājā un dodamies muitas zonā, kur pilns ar kaijām, lūžņos sagrieztiem kuģiem un zivju smaka sit nāsis ciet. Toļiks piebrauc pa taisno no zvejas. Stalts, gariem matiem, platiem pleciem un smaidīgs krievs. Aicina mūs to kuģi skatīt. Ložņājam pāri vecām, sarūsējušām baržām un ar pāris pārlēcieniem nonākam uz grezna kokā grebta klāja, kur puse vēl ar brezentu apsegta. Tas ir tas kuģis... Toļiks noņem brezentu, un tur visā godībā atklājas 16. gadsimta brigas kopija, taisīta no Karēlijas bērza, un tā var braukt kā ar degvielu, tā pilnās burās. Apakšā pirts, salons, duša un virtuve. Tikai viens bet... Kad jāizbrauc? Mēs kaunīgi noduram galvu un sakām, ka pēc divām dienām. Toļiks saķer galvu un saka: «Jolki palki... ņe smogu ja sudno sobraķ za takoe vremja!...»

Sakām, ka maksāsim, ko prasīs, galvenais braukt. «Nu vi dajoķe! Čort sņim! Davai pojehaļi!!» saka Toļiks un nosolās jau tajā pašā vakarā sākt kārtot kuģi.

Divas dienas vēlāk kopā ar draugiem un velosipēdiem bagāžā ieņemam brigas «Lībava» klāju, lai šķeltu viļņus Gotlandes virzienā. Tur mūs sagaida gan sarunātas, gan arī likteņa piešķirtas tikšanās ar dažādiem jaukiem šīs salas ļaudīm.

Sākot ar šo sestdienu, 28.aprīli, sešas nedēļas no vietas sestdienu vakaros «Ziemeļu puses» 5.sezonas epizodes būs skatāmas LTV 7 ēterā pulksten 21.30, kā arī drīz pēc tam HD kvalitātē mājaslapā www.ziemelupuse.lv.

Seko Ziemeļu Pusei arī www.twitter.com un uzzini jaunumus par komandas piedzīvojumiem www.facebook.com/ziemelupuse! Uz tikšanos!

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu